torstai 2. tammikuuta 2014

Uusia haasteita kohti

Pitkä ja pimeä talven törötys päättyy omalta osaltani yleensä loppiaiseen, kun joulukoristeet riisutaan ja päivät alkavat pidentyä. Kukonaskel päivässä tuntuu lyhyeltä ihmispolon elämässä, mutta ihmeellisesti valo vain lopulta voittaa ja paljastaa niin myrskyn sotkemat ikkunat kuin puutarhan risutkin. Kevät on jo melkein ovella.

On aika suunnitella pihatöitä. Muiden puutarhablogien innoittamana ja inspiroimana minulla on jo mielessä monta projektia. Itse asiassa enemmän kuin koskaan ennen. Saapas nähdä mitkä kaikki haasteet saan toteutettua.

Alla näkyvään ryteikköön ei valitettavasti pystynyt Eino eikä Seijakaan. Myrskyn tieltä lakosi naapurista komeita mäntyjä, mutta tämä onneton pöheikkö seisoo tanakasti sijoillaan.

Alunperin paikalla on ollut vuorimänty, josta ovat jäljellä nuo pari maata viistävää oksaa. Keskelle mäntyä on putkahtanut jo hävitetyn poppelin poikanen, joka sekin on jo ehtinyt miehen ikään. Ja eikös tuonne vasemmalle puolelle ole hiipinyt aitapensaista versonut unkarinsyreeni.

Haluaisin totta tosiaan eroon koko ryteiköstä. Tilalle kaunis ja näyttävä, mutta kohtuullisen helppohoitoinen istutus, kiitos. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta keväällä aion yrittää.

Mitähän siihen laittaisi, antakaapa vinkkejä? Paikka on aika suojainen talon länsipuolella. Aurinko paistaa ja tilaa on joka suuntaan reippaasti. Siis aika näyttävää saisi olla, ei mitään pientä piiperrystä.

Haluaisin pihalleni lumipalloheisin, mutta jotkut väittävät, että siitä joutuu joka kesä myrkyttämään tuholaisia. Pitäneekö paikkansa?

Jos tekisi puolipyöreän tai pyöreän istutusalueen, johon laittaisi keskelle korkeaksi kasvavaa, kukkivaa pensasta kuten juuri lumipalloheisiä. Ympärille pienempää kukkivaa, havuja ja johonkin väliin sipulikukkia. Suunnitteluapu ja vinkit kelpaavat! Kerron sitten kesällä, miten ryteikön muodonmuutoksen käy.



9 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida heti tuohon lumipalloheisiin liittyen. Meillä oli ennen tontin etureunassa viisi lumipalloa ikäänkuin aidanteeksi istutettuna. Siis suoraan nurmikkoon kaivoin istutuskuopat. Tuholaiset iskivät joka vuosi ja sain ruiskutella torjunta-aineilla keväisin. Sitten tehtiin yhtenäinen istutusalue samaiseen paikkaan ja tein siihen kohopenkin johon lumipallot siirrettiin. Enää ei ole tuholaiset vaivanneet vaikka pensaat ovat tiheämmässä kuin aiemmin nurmikossa.
    Kunnon kohopenkki vaan tuohon nurmikon päälle, mielellään ainakin 40 cm vahvasti multaa. Oma kokemukseni on, että kasvit menestyvät paljon paremmin kun niillä on kunnon multatila. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos satu, hyvä että kommentoit. Oliko se siis mielestäsi nurmikko, joka toi tuholaiset vai missä kohopenkin taika piilee? En tiennyt, että tällä olisi tekemistä ötököiden kanssa, mutta olin kyllä suunnitellut reunuskivin varustettua kohopenkkiä. Kannattaako kaivautua kuinka syvälle nurmikon alle

      Poista
    2. En minäkään tiedä onko näillä kahdella oikeasti jokin yhteys, mutta ötökät loppui heti kun pensaat siirtyi kohopenkkiin. Tuo penkki tehtiin niin, että puutarhajyrsimellä ajettiin nurmikon pinta rikki ja siihen päälle tuli 40 cm vahvasti ruokamultaa. Olen tehnyt istutusalueita myös suoraan nurmikon päälle. Pohjalle vain reilu sanomalehtikerros ja siihen päälle multa. Suosittelen!

      Poista
    3. Ok. Näin teen, kunhan kevät joutuu :)

      Poista
  2. Mulla ei lumipalloheisi ole kasvanut lainkaan kymmenen vuoden aikana. Olen koetellut sille jo jos jonkinmoista kasvupaikkaa, vaan kun ei niin ei. On oikea kirvamagneetti. Kaunis olisi, jos kasvaisi, mutta voi olla, että sille tulee lähtö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi, kokemuksesi ei kuulosta lupaavalta. Kokeilitko kohopenkkiä, kuten Satu edellisessä kommentissa?

      Poista
  3. Minulla kanssa lumipalloheisi ja mustat pikkuötökät (en tiedä lajia) iskevät, koska sen kasvupaikka ei ole sille suotuisa. Täytyy poloinen siirtää. Nyt olen keväällä laittanut sen juurelle tuhohyönteisten torjuntaan tarkoitetun pillerin ja jaksoi tehdä ekat kukat ilman öttiäisiä. Nättihän se pensas on, kun löytyy vaan oikea ympäristö.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Netimartta kommentista. Tämä menee nyt aika mielenkiintoiseksi. Uskaltaakohan sitä lumipalloheisiä ollenkaan istuttaa ja mikähän se oikea paikka sitten olisi?

    VastaaPoista
  5. Minun lumipalloheisi oli ensimmäisinä vuosi aivan täynnä mustia kirvoja ja yrittelin ruiskuttaakin, mutta luovutin. Päätin jo poistaa sen istuttaa tilalle jotakin muuta. Uuden taimen hankinta ei kuitenkaan ihan heti onnistunut ja kun menin katsomaan, niin yllättäen siinä ei ollutkaan kirvoja ja sinä kesänä se kukki todella kauniisti. Tänä kesänä kukinta oli heikompaa.

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!