tiistai 18. maaliskuuta 2014

Voihan sarvitähkämunkki sentäänPostauksessani siemenet hyppysissä kerroin, että olen aloittelija siementen esikasvatuksessa. Tulin kuitenkin hankkineeksi kasan siemeniä, esimerkiksi kivikkoryhmään sopivaa perennaa nimeltä sarvitähkämunkki.


Toiveikkaana avasin siemenpussin puolitoista viikkoa sitten. Hämmennykseni oli suuri: Pussista löytyi pikkuriikkinen muoviputkilo, jonka pohjalla nökötti pikkurillin pään kokoinen kasa "pölyä", jota siemeniksi kutsuttiin. Kippasin pölyhiukkaset kämmennelleni ja sujautin ne multiin. Kylvämisestä ei oikein voinut puhua, kun nuo mikroskooppisen pienet hiukkaset katosivat jonnekin purkin seutuville. Suurennuslasi olisi ollut tarpeen.


Hyvästi sarvitähkämunkit ajattelin peruspessimistinä, mutta peittelin kuitenkin purkin muovilla. Siemenpussissa käskettiin odottaa kaksi viikkoa. Jos mitään ei tapahdu, on kylvös laitettava jääkaappiin kylmäkäsittelyyn pariksi viikkoa ja yritettävä uudelleen. Ei kuulostanut, eikä näyttänyt todelliselta, että voisin näistä jotakin vihreää ja sinistä saada joskus aikaiseksi.

Mutta totuus on aina tarua ihmeellisempää. Jo viikonloppuna mullasta alkoi hyvällä tahdolla erottua jotain pienen pientä vihreää. Päivä päivältä vihreä voimistuu ja nyt on pakko uskoa, että kasvaa se. Mutta kovin on hentoa. Minkähänlaisilla pinseteillä tuon saa koulittua, ihmettelen vain?

Kyllä luonto on ihmeellinen. Että tuollaisia sarvitähkämunkkeja :). Lupaan tässä ja nyt, että tästä kasvista en sitten ryhdy siemeniä pihalta keräämään, jos sen kukkaan asti saan.

10 kommenttia:

 1. Tässähän on jo jännitysnäytelmän tuntua. Jatkoa odotellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Toivottasti draaman kaari ei lässähdä :)

   Poista
 2. Terhakat aluthan jo alakuvassa näkyykin. Minä olen hankkinut kyseistä perennaa Tommolan tilalta kesälomareissun yhteydessä, mutta täytyy sanoa, että mikään valtaisa suksee ei kasvu ainakaan minulla ole kyseisen kasvin osalta ollut. Parempaa onnea sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, epäilykseni saivat vahvistusta tämän munkin suhteen. Täytyy nyt kuitenkin kokeiila. Enpä usko, että voisin paremmin onnistua kuin sinä, jolla on niin upea piha.

   Poista
 3. Onpa hauska nimi ja kivannäköinen on kasvikin.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti kasvin ainoa viehätys ei ole sen nimi ;) Hienoa, että se kuitenkin iti. Toivottavasti on monivuotinen, niin pääsisi yhdellä kylvökerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitäisi olla monivuotinen, kuivan paikan matala ja todennäköisesti vaatimaton kukkija.

   Poista
 5. Näin sitä luonto joskus pääsee yllättämään! Enpä ole kyllä minäkään ennemmin moisesta munkista kuullut....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olin viikonlopun reissussa, enkä munkkeja paapomassa. Näyttävät nyt epäilyttävästi nuupahtaneilta.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...