sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Helteestä pohjoistuuleen

Kesä oli lämmin, mutta lyhyt. Pari päivää hikoiltiin. Pihalla ei oikein jaksanut tehdä mitään, kun oli niin kuuma. Nyt lämpö on laskenut 12 asteeseen ja tuulee pohjoisesta tosi kylmästi. Yölle on luvissa nollakeliä. Onneksi en langennut kesäkukkien kiusaukseen. Toisaalta kaikki penkitkään eivät vielä ole istutuskunnossa.

Penkkien sijaan olen puuhastellut kevyempiä piha-askareita. Hyödynsin vanhoja astioita. Wok-pannun teflonpinta alkoi irtoilla. Siinä ei enää huvita paistaa, mutta lintujen kylpyaltaaksi se vielä kelpaa.


Pata on paistanut monen sukupolven paistit ja munkkirinkelit. Nyt istutin siihen krassia, saapas nähdä miten toimii istutusastiana. Salaojitin sen kerroksella lekasoraa.

Kevät etenee aikataulussa. Marjapensaista kukalle ovat ehtineet puna- ja valkoherukka, mustaherukka on vasta nupulla. Toivottavasti pakkanen ei puraise. Valkoherukka on vasta viime kesänä istutettu poikanen.Kuukausimansikan taimet ovat päässeet kokeilemaan kerrostaloelämää. Kovin ovat vielä pieniä ja hentoisia. Saapas nähdä, saammeko niistä marjoja. Tavalliset mansikat penkissä ovat jo nupulla. Mansikkatornista minulla ei ole aiempaa kokemusta, eikä istuttaminen sen reikiin ollutkaan aivan yksinkertaista.

Muutama amppelitomaatin kukka on jo tehnyt hedelmänalun. Jospa nämä tästä, vaikka tuuli ulkoillessa heilutteli reippaasti. Kukkavarret näyttävät helposti napsahtavan poikki tuosta hedelmän yläpuolelta "taitoskohdasta". Jännittäviä aikoja.

10 kommenttia:

 1. Näppärä juttu tuo mansikkatorni. Pitäisi itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näppärältähän tuo vaikuttaa, mutta reikiin istuttaminen ei tosiaan ollut aivan helppoa.

   Poista
 2. Kyllä vanhat kattilat on ihan kivoja kukkapurkkeja kesällä. Toi mansikkatornin oletko ostanut sen jostain valmiina. Itse käytän muositettua aitaverkkoa. Siinä on kasvanu perunasta lähtien kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenutkin ohjeet tuohon verkkotorniin. En ole yhtä kätevä käsistäni kuin sinä, joten päätin kokeilla "valmistornia". Tämä on ihan verkkokaupasta tilattu.

   Poista
 3. Hih, hauska idea mansikkatorni. Täytyypä seurata, miten sille käy. Kätevä keksintö wokkipannulle :)

  Ite oon kasvattanut krassia samaisessa kattilassa, hyvin menestyy. Upea yhistelmä oranssia ja oranssinkeltaista.
  Toivotaan, että ei mene marjasato ja tää kylmyys olis vain pikainen notkahus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan parasta. Krassi tosiaan tuli ensimmäiseksi mieleen tuosta kattilan väristä, kuten varmaan sinullekin :)

   Poista
 4. Katsoin juuri täsmäsäätä omalle kylälle ja sen mukaan tämän päivän 25 lämpöasteesta pudotaan seitsemään asteeseen. Ei ilmeisesti sentään mennä nollaan yölläkään, kuten muutama päivä sitten täsmäsää näytti.
  Kiva idea tuo vokkipannun uusi elämä lintujen altaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Vaikea uskoa, että jossakin olisi vielä tänään ollut 25 astetta. Meillä oli päivällä neljä astetta ja pohjoisesta tuuli kovaa. Muuten, olin jossain vaiheessa näkevinäni kommenttisi edellisessä postauksessani. Sitten se katosi. Mitähän on tapahtunut, poistitko itse vai onko blogger tehnyt temppujaan. En tietääkseni itse ole ainakaan tehnyt sille mitään. Vai olenkohan nähnyt unta, kun ajattelin vastata kommenttiisi?

   Poista
 5. Tuo kasvutorni on mielenkiintoinen. Vähän vastaaviin olen nähnyt istutettavan kukkia. Kerrohan myöhemmin kokemuksesi "kerrostalossa" kasvattamisesta?

  Hyvää helatorstaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pitää ajantasalla. Vielä eivät ole ruvenneet mansikat rehottamaan. Täällä on ollut aika vilpoista viime päivinä.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...