lauantai 26. heinäkuuta 2014

Lumpeita ruutanalammessa ja muita huomioita rovasti Aspegrenin historiallisessa puutarhassa


Helteinen viikko on humahtanut vauhdilla töissä. Aivotoimintaa ei paljon ole riittänyt, eikä kuumassa ole jaksanut istua tietokoneella kotona blogia päivittämässä. Pihallakin riittää puuhaa, kun pitää kastella auringossa kärvisteleviä kasveja aamua iltaa ja hämmästellä, mitä lämpö tekee niille sekä hyvässä että pahassa.


Viikko sitten sunnuntaina veimme esikoisen aamujunalle ja ajoimme saman tien maakuntamatkalle Pietarsaareen Aspegrenin puutarhaan. Sielläpä killui ruutanalammessa kaarisillan alla oikeita lumpeita. Nyt minäkin sitten ne erotan ulpukoista, kun aiemmin sotkin nämä kaksi vesikasvia keskenään.


Olen paljon kuullut Aspegrenin puutarhasta, mutta ensimmäistä kertaa kävin itse paikalla. Minusta on hienoa, että 1700-luvun asuunsa palautettu puutarha on ihmisten vapaasti käyskenneltävissä aamusta iltaan. Että johonkin pääsee vielä nykyisin ilman rahastusta, voi käydä vaikka piknikillä!
Rosenlundin pappila ja sitä ympäröivä, rovasti Gabriel Aspegrenin perustama puutarha ovat ainutlaatuinen historiallinen kokonaisuus kaupunkialueella. Siellä ei ole nähtävänä mitään kovin eksoottista, vaan perinteisiä puutarhakasveja raamatullisista yrteistä ruusuihin, kesäkukkiin ja hyötykasveihin.
Osa puutarhasta on lohkottu harrastajille viljelypalstoiksi. Varmaan aika haastavaa hoitaa viljelypalstaa paikassa, jonne alan harrastajat tekevät toivioretkiä. Siellä eivät rikkaruohot rehota, ja ammattimaisesti hoidetussa puutarhan osassa kasvit kasvavat millimetreittäin suorissa rivistöissä.


Ansariin emme päässeet sisälle, mutta se näytti ulospäin kivalta. 
Työkalut olivat hyvin saatavilla ja reilusti esillä.


Aspegrenin puutarha on myös eläinystävällinen paikka. Vanhassa navetassa ei ole enää elämää, vaan se toimii museona. Alueelta löytyy kuitenkin lampaita, kanoja ja kaneja. Koiratkin ovat sallittuja, kuten kyltistä näkyy. Koiranomistaja liputtaa tällaisille paikoille, vaikka Pablo-koira olikin tämän kuuman ja paahtavan retken aikana onneksi kotona varjossa.

10 kommenttia:

 1. Tuolla pitäisi ehdottomasti päästä käymään. Monta lehtijuttua olen paikasta lukenut ja houkuttelevia kuvia katsonut, mutta käymättä vielä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teepäs maakuntamatka sinäkin, se kannattaa.

   Poista
 2. Kiitos kivoista kuvistasi. Siitä onkin vuosia aikaa, kun kyseisessä paikassa on tullut vierailtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Paljonhan siellä oli kuvattavaa, tähän tuli vain muutama otos.

   Poista
 3. Mukavan näköinen paikka, josta en ole aiemmin kuullut. Minä en voisi alueen viljelypalstaa vuokrata, sillä olen kasvimaalla suurpiirteinen. Tulisi liikaa paineita ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tuli itselle mieleen viljelypalstoista kuin sinullekin :). Mieluummin viljelen omassa rauhassa.

   Poista
 4. Kiva paikka, käväisin siellä pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli nyt ensimmäinen kerta, saattaa olla, että poikkean toistekin.

   Poista
 5. On tosiaan kivapaikka. Käväisen yleensä pari kertaa kesässä,keväällä ja syksymmällä. Näin keskellä kesää mulla ei ole aikaa.
  Kävitkä Pappilan kahvilassa, kai se on jo avattu ja remppa ohi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti Pappilan kahvila ei ollut auki sunnuntaiaamuna. Olisi kannattanut selvittää etukäteen paremmin, mutta jäipähän aihetta toiseen reissuun.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...