torstai 4. syyskuuta 2014

Oi ihana syyskuu


Onpa ihania syyskuun säitä, lämpö hellii ja aurinko paistaa. Hyvä niin, sillä amppelitomaatti on vasta nyt innostunut tekemään kunnolla hedelmiä. Ehkä vielä ehtivät kypsyä, osa on jo punastunut lupaavasti. Jaksaisipa paistaa vielä muutaman päivän.


Sama juttu kuukausimansikalla, jonka pääsato on kypsynyt vasta elo-syyskuussa. Kylmä alkukesä viivästytti kukintaa.

Syyskuun lempeässä auringossa kasvien värit ovat syviä ja  pehmeitä.



Läheltä katsoen keijunmekon kukat ovat varsinaisia taideteoksia. Näillä mekoillahan on alus- ja päällyshameet!




Pihahortensia on ehtinyt availla uusia kukkia keväisen kukinnan jatkoksi. Se on harvinaista. Yleensä syksyllä muodostuneet nuput avautuvat seuraavana keväänä. Jääköhän ensi kesäksi yhtään kukkaa. Olen joka tapauksessa ajatellut talvettaa pihahortensian ensi talvena pihalla uudessa istutusaltaassa. Se kun on kasvanut ja täyttänyt ruukkunsa siihen malliin, että kasvia ei enää meinaa jaksaa kantaa kellariin. Monta vuotta sitä on edestakaisin kiikuteltukin. Nyt kokeillaan talvisuojausta ulkosalla. Kerron keväällä, miten kokeilun kävi.


Hups, tästähän tuli vahingossa vaalenpunainen postaus :). Syysleimut kuuluvat syyskesän värihehkuun. Nämä jaksoivat vielä nostaa nenänsä pystyyn viime viikon rankkasateiden jälkeen.

Nautitaan lämmöstä ja syksyn väreistä!

13 kommenttia:

  1. Onpas paljon tomaatteja! Mikähän on lajike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pussin päällä lukee, että "amppelitomaatti hundreds & thousands", sen kummempaa lajikenimeä en tiedä. Pussissa myös luvataan, että satoa tulisi lokakuun puoliväliin saakka. Ehkä ei kuitenkaan täällä viitosvyöhykkeellä :).

      Poista
  2. Nyt ei ole minun aamu, kun ei viestin lähettäminen onnistu. Siis kokeillaan vielä kerran. Ymmärsin viestistäs,i että et ehkä ollut aiemmin tehnyt vihreitä tomaatteja säilykkeeksi.

    Laitan sulle tässä yhden reseptin. Toivottavasti tykkäät.

    VIHREÄT TOMAATIT

    1 kg vihreitä tomaattia
    1 l vettä
    1 rkl merisuolaa
    Mausteliemi.
    5 dl vettä
    2½ dl etikkaa
    3 dl sokeria
    10 kpl kokonaista neilikkaa
    1 kanelitanko
    0,5 rkl sinapinsiemeniä

    -poista tomaateista kannat, ja pistele ne haarukalla
    -kiehauta vesi ,lisää suola ja keitä tomaattia 10 min.
    -nosta tomaatit vedestä (irroita kuoret).
    -kiehauta mausteliemi vesi,etikka,sokeri,neilikat,kanelitanko ja sinapinsiemenet.
    -lisää tomaatit mausteliemeen ja anna kiehua hiljalleen läpikuultaviksi
    -nosta tomaatit puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin ja kaada liemi päälle .
    -sulje tölkit ja säilytä kylmässä ja pimeässä .
    -säilyke on valmis tarjottavaksi noin viikon kuluttua.
    PAKSUMMAN LIEMEN SAA KUN KÄYTTÄÄ VAIKKA PUOLET SOKERISTA HILLOSOKERIA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset reseptistä, en ole koskaan vihreitä tomaatteja säilönyt. Täytyy ehdottomasti kokeilla.

      Poista
  3. Mahtava sato tomaatissa! Minulla on yksi pieniä keltaisia tomaatteja tekevä puska, mutta eivät meinaa millään kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli se kylmä kesäkuu, joka teki tepposet.

      Poista
  4. Samma här, voisin sanoa. Vasta tällä viikolla ovat amppelitomaatit alkaneet punertua. Jospa sitä kohta vihdoista viimein sais ekan maistiaisen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä on aiemmin kesällä päästy jo maistelemaan, mutta suurimmat ryppäät näyttävät ilmestyneen vasta syyskuussa.

      Poista
  5. Minun tomaatit ovat vielä ihan vihreitä. Pitänee kohta kuskata sisälle kypsymään. Kaunis hortensia!

    VastaaPoista
  6. Mun tomaatit on samassa jamassa kuin Maaritin tuossa yläpuolella. Saas nähdä ehtivätkö punastua ollenkaan. Onko sulla ollut tuohon hortensian talvettamiseen kellarissa jokin kikka kolmonen? Yritin viime talvena talvettaa varastossa jossa on pieni lämpö koko talven, mutten onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, oliskohan se kikka kolmonen tuo 70-luvulta peräisin oleva iso kylmiö meidän kellarissa. Siellä on tasainen jääkaappilämpö, sopivan kosteaa ja pimeään. Sen kummempia kikkoja en ole tehnyt kuin kantanut hortensian kylmiöön talveksi ja ottanut keväällä valoon. Olisiko varastossa kuivempaa ja valoisampaa kuin kellarin kylmiössä?

      Poista
  7. Tomaatteja näyttää tulevan sinulle runsaasti. Minäkin odotan elämäni ensimmäisten siemenistä kylvämieni pensastomaattien kypsymistä, mutta pahoin pelkään, että odotteluni taitaa olla jotensakin turhaa. Vain yksi tomaatin raakile on juuri ja juuri havaittavasti punehtunut. Kuulun keijunmekkojen ihailijoihin. Tutustuin keijunmekkoon eka kerran Ohtakarin rantakioskilla, jossa se somisti ulkopöydän viereistä säleikköseinämää. No se hurmasi ensisilmäyksellä ja pitihän sen nimikin saada heti selville. Nyt olemme tutustuneet sen kanssa jo niin hyvin, että sitä on ihan pakko saada hankittua joka kesä ruukkuistutuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin luulin, että tomaatit jäävät vihreiksi. Syyskuu on kuitenkin ollut niin ihmeellisen lämmin ja aurinkoinen, että aika iso osa noista kuvan tomaateista on jo ruvennut punastelemaan. Ehkä sinunkin ehtivät vielä.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...