tiistai 1. maaliskuuta 2016

Lintuja tarkkaillen


Kaukoputki on viime aikoina ollut kovassa käytössä keittiön ikkunan edessä. Pihalla tapahtuu koko ajan. Vanhanaikaisella, tyttären koulussa tekemällä lintulaudalla vierailee talintinttejä, sinitiaisia, pikkuvarpusia ja keltasirkkuja. Niiden puuhien tarkkaileminen on mukavaa ja kaukoputkella pääsee lähelle lintujen elämää.

Linnuilla tuntuu olevan lajityypillisiä ja yksilöllisiä luonne-eroja. Esimerkiksi keltasirkut ovat paljon röyhkeämpiä kuin tiaiset tai pikkuvarpuset. Jotkut niistä asettuvat keskelle lautaa syömään ja kylmän rauhallisesti ajavat muut pois. Tiaiset ja varpuset ovat huomattavasti solidaarisempia ja sopuisampia.

Myös naakat ja harakat ehtivät saada osansa herkuista, vaikka pikkulintuja yritänkin ruokkia. Onneksi meillä on avoimen lintulaudan lisäksi myös "tirppa", josta isot rohmut eivät harmikseen saa sapuskaa ulos. Se on pikkulintujen valtakunta.

Olemme syöttäneet linnuille pussikaupalla pähkinöitä ja kuorittuja auringonkukan siemeniä. Muitakin siemenseoksia on tarjottu aina, kun selliasia on jostakin kaupasta käteen osunut. Lähikaupoissa on aika suppea valikoima linnunruokia.

Punatulkkuja en ole nähnyt lintulaudalla moneen vuoteen. Mitähän niille pitäisi tarjota? Talipallot eivät ainakaan ole niitä houkutelleet. Muutenkin olisi mukava saada lintulaudalle lisää lajikirjoa, kun vain tietäisi miten.

10 kommenttia:

 1. Meillä on houkuteltu auringonkukan siemenillä ja pähkinöillä punatulkkuja. Tosin viime vuosina ei niitä ole näkynyt.

  VastaaPoista
 2. Meiltä tintit ja kaikki muutkin linnut katosivat tammikuun lopulla. Vain yksi mustarastas pyörii pihassa syömässä. Muutamana viime päivänä on pnneksi taas näkynyt talitiaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, mikäsi niille tuli. Olisko jollakulla ollut vielä paremmat herkut?

   Poista
 3. Meillä on samoja lintuja, lisäksi vierailee pari viherpeippoa, muutama punatulkku on käynyt myös. Meillä on tarjolla vain auringonkukan siemeniä, kauranjyviä ja talipötkylä.

  VastaaPoista
 4. Meillä on tänä talvena ollut valitettavan vähän lintuja. Yhtään kuvaa en ole onnistunut saamaan.

  VastaaPoista
 5. Punatulkkuja näkee nykyisin harvoin lintulaudoilla vierailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin tuntuu, että jostain syystä tulkut ovat vähentyneet.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...