torstai 1. lokakuuta 2015

Havaintoja havuista ja rhodoista


Kun lopultakin olen ehtinyt vähän enemmän pyöriskellä pihalla, olen tehnyt outoja löytöjä. Jouduin hieraisemaan silmiäni, kun katsoin lähempää monta vuotta betonipurkissa kasvanutta tuijaa (olisiko timanttituija). Siihen oli ilmestynyt kukintoja tai käpyjä tai siemeniä. Ihan miten niitä sitten haluaakin kutsua.

En ole ennen tuijissani havainnut siementuotantoa, mutta netin mukaan se ei ole mitenkään harvinaista. Ainakaan eteläisessä Suomessa. Näistä ilmeisesti voisi ottaa siemenet talteen ja perustaa tuijaviljelmän.Viereisen betoniruukun kaverilla ei mene yhtä hyvin. Tuijat on hankittu ja istutettu samaan aikaan, samalla tavalla, samanlaisiin betoniruukkuihin. Mutta kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri. Kun naapuri vieressä tuottaa poikasia ja viheriöi, tämä rassukka ruskistuu jo toista vuotta. En vielä keväällä raaskinut sitä nuijia alas, kun vihreääkin vielä pilkistää. Ehkä olisi jo aika.


Ruskeasta puheenollen, tuota syksyn sulostuttajaväriä on valitettavasti ilmestynyt myös vuosi sitten istutettuihin alppiruusuihin. Rhodot istutettiin altaaseen ihan oikeaan rhodomultaan. Nuppujakin näyttäisi olevan tulollaan, mutta jokin nyt ruskistaa alaosan lehtiä. Allas on kyllä todella märkä. Seisoisiko vesi suodatinkankaan päällä, olisiko se pitänyt re'ittää? Auts.

6 kommenttia:

 1. Tarkeneeko nämä tuijat talven betoniruukussa vai miten ne viettää talven? Ihanan punainen tuo köynnös, villiviinikö mahtaa olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betoniruukussa ovat tarenneet jo vuosia ihan ulkona. Villiviini se köynnös on.

   Poista
 2. Blogissani on sinulle haaste, käy noutamassa.
  Minulla ei ole tuijat koskaan selvinneet ruukussa talven yli. Siksi siirränkin ne yleensä kesän jälkeen maahan ja ostan talveksi ruukkuun sypressin. Se pysyy vihreänä talven ja keväällä silppuan sen kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Jostakin syystä nuo tuijat ovat pysyneet hengissä jo vuosia.

   Poista
 3. Nuo kävyt tuijissa ovat ihan normaali juttu, mutta suoranainen ihme on se, että olet ylipäänsä saanut tuijasi selviämään hengissä betoniruukuissa. Kokeile ruskistuneelle havullesi havupuubalsamia. Minulla on siitä tosi hyviä kokemuksia. Kartiovalkokuuseni oli paljon pahemmassa jamassa, kuin tuo tuijasi ja useampi käsittely balsamilla sai sen lähes täysin toipumaan. Aikaa kului pari vuotta. Tuijat kyllä siirtäisin mitä pikimmin penkkiin kasvamaan tai hätätilassa talvettaisin viileässä sisätilassa. Hibatuijasi näyttää kivalta tuossa eka kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut nuo tuijat varmaan 5-6 vuotta sitten ihan pieninä. puolimetrisinä alkuina. Tiesin kyllä, että riskillä mennään, mutta siellä ne ovat kasvaneet talvesta toiseen ja triplanneet kokonsa. En usko, että nytkään on kylmästä kysymys tuossa ruskistumisessa. Ennemminkin voivat ravinteet ja tila loppua purkissa. Havupuubalsamia voisi tietysti kokeilla, mutta tuskimpa se kasvutilaa korvaa. Siellä etelässä tuijat varmaan "käpyilevät", mutta täällpäin näky on kuitenkin aika harvinainen.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...