maanantai 27. tammikuuta 2014

Vanhapoika piikikäs ja nahistuneet banaanit

Ilokseni huomasin, että Toimelaan on ilmaantunut uusia seuraajia. Lämpimästi tervetuloa!

Puutarha viettää taas pakkaspäivää (-12), mutta huonekasvit alkavat selvästi havaita lisääntyvän valon. Viikonloppuna oli jo sen verran leutoa, että innostuin vähän etuajassa (hätäinen luonne kun olen) vanhojen kaktusten kimppuun.

Nämä rassukat ovat unohtuneet vuosiksi vintin ikkunanlaudalle hoitamattomina. Löytyvät sieltä aina syksyllä, kun aurinko lakkaa paahtamasta ja kun jälkikasvu muistaa avata rullaverhonsa :).Tätä olen kutsunut vanhaksipojaksi, mutta en ole ollenkaan varma sen oikeasta lajista. Penteleen piikkinen se on, nytkin on sormessa piikki, vaikka hanskojen kanssa yritin käsitellä. 

Tämä on varmaan kymmenen vuotta vanha yksilö, ihan pienessä purkissa joskus hankittu. Se kukkii siellä rullaverhon takana joka vuosi loppukesästä ja alkusyksystä. Kauniita keltaisia kukkia, joissa on punertava keskus. Tämä muistutti vielä syksyllä etäisesti banaanikaktusta keltaisine "banaaneineen". Joulun tienoilla banaanit nahistuivat ja jäljelle jäi väärään suuntaan kurottava, toispuoleinen kasvi. Jotain tarttis tehdä, vai mitä?


Tähän saakka olen käyttänyt kaktuksille tavallista multaa, mutta nyt ylitin itseni ja hankin oikein kaktusmultaa. Päätin kokeilla, lähtisikö banaani (vaikka sitten ilman banaaneja) kasvamaan pistokkaista.


Tässä nämä nyt ovat. Aika surullisen näköisiä huppupäitä ja yksi paljain päin. Saapas nähdä, miten pistokkaiden käy.Mutta vanhaapoikaa uusi, musta kuosi komisti kummasti! Edelleen viettää vasemmalle, mutta pitää muistaa käännellä välillä valosta poispäin.


Ps. Tulin äsken tutkineeksi netistä kaktusten kuvia ja epäilen, että "vanhapoikani" ei olekaan vanhapoika vaan aivan joku muu kaktus. Nimittäin, vanhassapojassa näyttävät kukat tulevan varteen, tässä tulevat suoraan kiinni runkoon. Ja muutenkin näyttää erilaiselta, ei esimerkiksi kasvata haaroja. Mikähän tämä sitten mahtaa olla? Meillä se kuitenkin tunnetaan varmaan vanhanapoikana hamaan loppuun saakka. Semmoista se on, kun jonkun maineen saa...

7 kommenttia:

 1. Varsin komea tämä teidän vanhapoika! Ihan suotta siellä rullaverhon takana piilottelee :)

  VastaaPoista
 2. Minullakin on kaktuksia...ihan vaan kukkamultaa ja hiekkaa olen ruukkuihin laittanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin. Ihan multaa ja hiekkaa näyttää sisätävän tuo kaktusmultapussikin. Hiekkaa on vain näillä keleillä vähän hankala löytää muualta kuin pussista :)

   Poista
 3. Vanhaksi pojaksi minäkin tuon nimeäisin. Mulla on joskus ollut, ja se teki tosi kauniita kukkia, muistaakseni vaaleanpunertavia.

  VastaaPoista
 4. Minullakin on joskus ollut tuollainen ja minäkin muistelin että vaaleanpunaisia kukkiahan siihen tais aika-ajoin tulla. Tuo musta purkki on hieno :)

  VastaaPoista
 5. Konnadonna ja PPDecoran Pia: kiitos kommenteista. Ehkä vanhapoika voi kukkia punaisena tai keltaisena. Tässä yksilössä kukat ovat tosiaan keltaiset ja teillä molemmilla punaiset, että siitä päätellen.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...