torstai 22. toukokuuta 2014

Riesa-alpi


Jos minulta nyt kysyttäisiin, minkä kasvin haluaisin taikasauvalla hävittää pihaltani, tietäisin oitis vastauksen: suikeroalpin! Minun puolestani tuon kukkapenkkien täyttäjän nimeksi sopisi paremmin riesa-alpi. En todellakaan ymmärrä, että sitä oikein puutarhamyymälästä rahalla myydään. Ihan kivat keltaiset kukathan suikeroalpissa aikanaan on, mutta kun se valloittaa kaikkien naapurikasvien elintilan alta aikayksikön.


Olen repinyt, kuokkinut ja lapioinut suikeroalpia roskiin tänäkin keväänä urakalla. Siitä huolimatta se kiemurtelee kevätvuohenjuuren, pikkusydämen, sammalleimun ja ties minkä seassa. Taistelen joka kevät keltaista vaaraa vastaan, mutta taas seuraavan suven tullessa suikeroalpi näyttää olevan kukkapenkkini elinvoimaisin kasvi. Jopa penkin viereinen nurmikko on sitä täynnä.

Huvittavinta on, että kun yritän siirtää suikeroalpia penkistä ojanpientareelle, niin siellä se kyllä kuivettuu! Ojassa tuo joutaisi levitä. Näin tällä kertaa Toimelassa.

9 kommenttia:

 1. Sama kokemus minullakin suikeroalpista. Alussa se vaikutti hyvältä valinnalta, kun levittäytyi istutusalueelleen niin nopeasti. Minulla on sitä vielä etupihan muurin reunalla, mutta muualta revin pois. Toinen riesa on keltapeippi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että ei sitten tule keltapeippiä hankkineeksi.

   Poista
 2. Se on kyllä totta, alussa itekkin olin innoissani, kun leviää nopeaan ja on hyvä maanpeittokasvi, vaan sehän vie elintilan kaikilta muilta. Sitten viime kesänä keksin oivan ratkaisun, revin alkuperäiseltä paikalta ja istutin sankoihin, kattiloihin ja muihin astioihin. Sieltä ei leviä enää :) Toki sitä putkahtelee millon mistäkin, mutta enimmät ainakin nirhitty.

  VastaaPoista
 3. Maanpeitekasvina oikein ihanteellinen. Mutta vaatii ihan oman alueen missä kasvaa. Itse käytän sitä myös amppellikukkana varjoisissa paikoissa. Samoin kuin maahumalaa. Itse olen kalliotontille tehnyt oman penkin sille ja kun se alkaa kiivetä liian kauas kalliota pitkin katkaisen sen puutarhasaksilla tai rimmerillä poikki. Ihanan pekin saa myös kun istuttaa TArha-alppia ja suikeroalpia samaan penkkiin. Tulee kunnon keltainen ryöppy. Kukintakin on ihan saman laista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonniin, sieltähän tuli vihje poikineen. Olen vissiin väärässä paikassa yrittänyt kasvattaa.

   Poista
 4. Suikeroalpi on tosiaan mestari leviämään. Sen olen kuitenkin saanut paremmin pysymään aloillaan, mutta tarha-alpia en enää ikinä istuttaisi kukkapenkkiin, vaan johonkin omaan paikkaan, kuten mm. Mummeli puuhamaasta tuossa ylempänä kertoo tehneensä.

  VastaaPoista
 5. Minulla suikeroalpi kasvaa penkissä, jossa se peittää alppiruusujen alustaa yhdessä pikkutalvion kanssa. Revin aina säälimättä sitä rankalla kädellä, kun se alkaa liikaa rehottaa penkissä. Hopeatäpläpeippi on toinen kova leviäjä ja saikin siksi ensimmäisen kasvuvuotensa jälkeen minulta lähtöpassit. Sen siementaimia alkoi ilmestyä vähän joka paikasta. Onnekseni tajusin tilanteen riittävän varhaisessa vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hopeatäpläpeipistä mulla ei ole kokemusta, mutta tiedänpähän nyt varoa sitäkin. Viime kesänä ostin kesäkukkaruukun reunalle jotain peippiä, mutta ei se ollut kovin ihmeellisen näköistä. Toivottavasti se ei siementänyt ympärilleen.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...