sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Kämmeköiden maailmaan

Ostin kesällä tarjouksesta kaksi ihanasti kukkivaa perhoskämmekkää. Ne sulostuttivatkin näkymää ikkunanalaudalla tosi pitkään, kunnes kukat lakastuivat.

Yritin ensimmäisen kerran pitää hengissä pientä, jouluistutuksessa tullutta kämmekkää viime talvena huonolla menestyksellä. Blogiystävien hyvistä neuvoista huolimatta se kuihtui pois kevättalvella. Luultavasti huono menestys johtui väärästä kasvualustasta ja laiskoista kastelukäytännöistäni.


Näiden kaunotarten kanssa olen skarpannut! Uppokastelen parin viikon välein, suihkuttelen ja lannoitan orkidealannoitteella. Kasvualustaan en ole vielä uskaltanut koskea. Toistaiseksi kasvit näyttävät hyvivoivilta, vaikka vanha kukkavarsi onkin yläpäästä kuivahtanut. Muistaakseni konkarit neuvoivat, että kuivan kukkavarren voi katkaista pois.Mutta milloin mahdollinen uusi kukinta voisi olla odotettavissa? Tänään nimittäin huomasin, että kämmeköiden lehdistön alaosasta työntyy esiin kasvustoja. Mahtavatko olla uusia ilmajuuria vai peräti kukkavarsia? Mitäpä sanotte te kokeneemmat orkideankasvattajat?
Ulkona sataa reippaasti vettä, joten meni sisäpuuhasteluiksi tämä sunnuntai. Eilisen tuhlasin siivoukseen ja verhojen vaihtamiseen, vaikka tiesin, että tälle päivälle on luvattu sadetta. Vähän harmittaa, koska ulkona ovat syystyöt aivan levällään. Mutta jospa jonkain päivänä vielä ehtisi haravan varteen ennen kunnon talven tuloa.

5 kommenttia:

 1. Kauniit orkideat. Minä tapaan kastella orkideani aina, kun vihreät juuret alkavat muuttua vaaleiksi. Varsinkin talviaikaan tämä tapa on osoittautunut hyvin toimivaksi. Eri orkidealajeilla on tosin hyvinkin toisistaan poikkeavat hoito-ohjeet. Mikä pätee yhdellä ei toimi toisella. Siksi olenkin pitäytynyt vain helpoissa lajeissa. Näyttää ihan, kuin orkideasi olisi tekemässä uutta lehteä.

  VastaaPoista
 2. Olet luultavasti oikeassa. Toiseen näyttäisi kehittyvän uusi lehtipari, toiseen todennäköisesti ilmajuuri.

  VastaaPoista
 3. Hyvinvoivia orkideoita!
  Orkidean uutta kukintaa voi joutua odottamaan jopa 2 vuotta! Näin harvoin kukkii yksi orkideani, mutta toinen taas työntää uutta kukkavartta heti kun edellinen on kuihtunut. Hyvin erilailla käyttäytyvät siis omat orkideani.
  Annan kukkavarren kuivua, sitten vasta katkaisen, koska orkidea saattaa tehdä samaan varteen haaran jossa on uusi kukkavana. Upotan ruukun veteen kahden viikon välein ja annan lannoitetta silloin kun kasvi ei kuki. Kukkivaa orkideaa en lannoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä. Olen sen verran äkkipikainen luonne, että maltankohan odottaa kahta vuotta :)

   Poista
 4. Minulla on kaikkien kasvien suhteen jokin "myrkyllinen olemus" sillä tuntuu kuin ne kuolisivat kun vain näkevät minut. Nyt olen kuitenkin onnistunut jo useamman kuukauden ajan pitämään kahta viherkasvia elossa! Olen niin tyytyväinen! :D

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!