torstai 23. tammikuuta 2014

Ruskettunut perhosorkidea


Pienen etsiskelyn jälkeen löysin läpinäkyvän lasiruukun, johon ajattelin siirtää jouluasetelmassa saamani perhosorkidean. Purkki on pikkuriikkiselle kukalle turhan suuri, mutta pienempää en tähän hätään löytänyt. Mutta purkin koko ei olekaan suurin huolenaiheeni, vaan orkidean yleinen hyvinvointi. Minulla ei ole koskaan ollut orkideaa ja nyt ihmettelen, pitäisikö kukkavarsien säilyä vihreänä? 

Kukka oli jouluna näin hyvinvoiva asetelman kuningatar. Kukat tipahtivat aikanaan pois....
....ja nyt kukka näyttää näin surulliselta. Kukkavarret ovat ruskistuneet, lehdet kyllä toistaiseksi ovat vihreät ja hyvinvoivat.

Voisiko joku ystävällinen ihminen kertoa, kannattaako tätä enää toiseen ruukkuun siirtää vai heitänkö suoraan kompostiin? Tekeekö uudet kukkavarret ruskistuneiden tilalle, onko mahdollista, että elpyy? En viitsisi nähdä turhaa vaivaa toivottoman tapauksen eteen.

Ja onko nyt ylipäänsä sopiva aika vaihtaa ruukkua? Tuossa pienessä istutuspurkissa se ei ainakaan kauan menestyne.

Ja vielä yksi kysymys: Mitä istutusruukkuun kannattaa laittaa? Ajattelin koristekiveä ja multaa, lekasoraa ehkä pohjalle. Mutta tarvitseeko orkidea kuinka paljon multaa vai pitäisikö olla muuta maa-ainesta, kuten ilmeisesti luontaisilla kasvupaikoillaan on?

Tulipas kysymys poikineen, toivottavasti joku orkideapeukalo jaksaa vastailla.

9 kommenttia:

  1. Ei minullakaan ole orkideaa ollut, mutta usein oon ajatellut ostaa, kun niitä kaupoissa on usein myytävänä. Olen käynyt tutkailemassa kasvia suomenorkideayhdistys.fi -sivuilla ja orkidea.fi -sivuilla. Siellä on hyviä hoito-ohjeita.

    VastaaPoista
  2. Alä ihmeessä heitä orkideaasi roskiin. Lehdet näyttävät ihan hyviltä, joten tilanne ei ole toivoton. Orkideoille on ihan oma multansa, tai lähinnä kaarnanpaloja sisältävä ilmava kasvualusta. Läpinäkyvän kasvuastian voit laittaa halutessasi suojaruukun sisään. Kastele orkideasi noin kerran viikossa upottamalla astia haaleaan, hapettuneeseen veteen, mutta ei niin syvään, että juurenniska kastuu ja mätänee. Hyvä merkki kastelun tarpeesta on kun juuret alkavat vaaleta, vihreät juuret ovat merkki sopivasti vettä saaneesta, terveestä kasvista. Lannoita orkidealannoitteella ohjeen mukaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Gitta ja Kruunu Vuokko vinkeistä. Täytyypä vilkaista orkideayhdistyksen sivuja ja ostaa orkideamultaa. Annan kukalle vielä mahdollisuuden.

    VastaaPoista
  4. Täysin ruskettuneen kukkavarren voi napsaista poikki. Uusia kasvaa myöhemmin tilalle. Tällaisen ohjeen sain onnistuneesti orkideaa kasvattavalta. Nykyiset orkideat ovat niin jalostettuja, että muutamalla perusniksillä ne on helppo saada kukoistamaan ja kukkimaan pitkään.

    VastaaPoista
  5. Juu, älä heitä pois. Itselläni on pari orkideaa, jotka kukkivat vuosittain aina samaan aikaan. Toinen jouluksi ja toinen keväällä huhti-toukokuussa. Valkoisesta, jouluna kukkivasta olen saanut kaksi "poikastakin" onnistumaan. Yllä olevat vinkit hyviä - orkidea ei ole kovin kranttu. Itse upotan parin viikon välein ja lannoitan todella harvoin.
    Onnea orkideojen kanssa!
    -saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara. Mukava kuulla, että olet onnistunut orkideoiden kanssa. Omani on nyt vaihdettu orkidearuukkuun, ruskeat kukkavarret on napsittu pois ja jään odottamaan mitä tapahtuu.

      Poista
  6. Orkidea kannattaa istuttaa orkideamultaan, mikä on itse asiassa kariketta. Kastele kuten Kruunu Vuokko neuvoi. Orkidea pitää valoisasta paikasta, varsinkin jos sen haluaa kukkivan uudelleen. Ruskistuneet lehdet ja kukkavanat voi leikata pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvoista. Olen nyt viisastunut paljon orkideoista. Näillä ohjeilla yritetään eteenpäin.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!