torstai 22. lokakuuta 2015

Kateviljelyä vai katettua etanan kasvatusta?


Niin se lapsen mieli muuttuu, sanoo kapellimestarimme usein, kun tekee muutoksia orkesterin sovituksiin. Niin on nyt sanottava minunkin. Olen muutaman vuoden vannonut kateviljelyn nimeen ja mielestäni se on vieläkin helppohoitoinen ja järkevä tapa viljellä, ainakin täällä hiekkakentillä. Kuivana kesänä kate vähentää kastelun tarvetta ja rikkaruohot pysyvät aisoissa.

Viime kesänä satoi, satoi ja satoi. Ensimmäistä kertaa etanat tekivät joukkohyökkäyksen viljelyksilleni. Ei onneksi mitään ulkomaan eläviä, vaan ihan kotimaisia peltoetanoita. Mutta jestas, että niitä oli paljon. Ja ehtivät rouskuttaa puoli valtakuntaa ja melkein prinsessankin... 


Sain suurin piirtein paniikkikohtauksen, kun tajusin, että nuo aluksi niin pienet ja söpöt olennot olivat rei'ittäneet koko salaattisadon, daaliat ja menossa hyvän matkaa kohti sipuleita. Onneksi ehdin hätiin ja sipulisato pelastui. Suorastaan ällöttäviä, isoksi kasvaneita ja meheviä limaläjiä.


Nyt olen kuunnellut puutarhaohjelmista ja lukenut netistä, että kateviljely suo otolliset olosuhteet etanoilla. En halua olla etanaviljelmän rakentaja, joten taidampa ensi kesänä kokeilla ihan perinteistä kastele ja kitke -menetelmää kasvimaalla.

Voihan se olla, että kesästä tulee kuiva, eikä etanoille suotuisa. Toisaalta epäilyttää, että jos ne ovat pihalle pesiytyneet, niitä varmasti riittää myös jatkossa. Sen vuoksi pitänee ryhtyä torjuntatoimiin, muutenkin kuin hyötymaan katteesta luopumalla.

Pahimpaan etana-aikaan kokeilin paljon mainostettu rautafosfaattia ja se kyllä vähensi etanoiden määrää. Aineen ei pitäisi olla haitallista muille eläimille kuin etanoille, mutta mistä sitä koskaan voi olla varma. En ole ennen myrkkyjä pihalle levitellyt, mutta nyt oli pakko.

Tästä aineesta (Ferramol) sanottiin radiossa, että sitä pitäisi levitellä aikaisin keväällä etanoiden syötiksi. Tehoaisi parhaiten, kun mitään vihreää ei vielä kasva. Kun vain muistaisi ostaa ihmeainetta kevääksi varastoon odottamaan ja vielä muistaisi sitä levittääkin ajoissa.

Viime syksynä marjapensaiden alle katteeseen kasvoi tuhat ja yksi sientä. Säikähdin, mutta niistä ei ehkä ollutkaan haittaa. Mutta nyt sitten katettuja etanoita. Aina jotain riesaa pitää olla, argh.

10 kommenttia:

  1. Luultavasti mennyt kesä suosi etanoita, mutta ovat ne tosi ällöttäviä ihan kaikenlaisina määrinä. Viime kesänä käytin ensimmäisen kerran Ferramolia ja minusta siitä oli apua. Hyvä tietää, että sitä kannattaa levittää heti keväällä. Ostin alkusyksystä 10 kg: n säkin ja siitä jäi kevääksikin. Alkukesästä isojen säkkien löytäminen oli työlästä, mutta ilmeisesti kaupat heräsivät tarpeeseen, sillä niitä ilmestyi lähimpään rautakauppaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako sitä myös säkissä??? Minulla on ollut vain pieniä, suolapaketin kokoisia laatikoita.

      Poista
  2. Voit lohduttautua sentään sillä asialla, että vieraasi olivat tavallisia peltoetanoita. No Ferramol on ollut ainakin meillä tehokas tavallisia etanoita vastaan ja siitä ei näytä olevan mitään haittaa muille eläimille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lohdutuksesta. Onneksi ei vielä ole isompia möllisköjä näkynyt. Nämä pienetkin saavat yllättävän suurta tuhoa aikaiseksi.

      Poista
  3. Meillä on kotilot lisääntyny vuosi vuodelta. Keräsin niitä ensimmäisen kerran tänä kesänä pari kertaa mansikkamaalta. Kaadoin kuumaa vettä päälle ja roskiin. Ostin jotain mustaa katekankaan näköistä etanaestemattoa. Siitä pitäisi tulla pieniä sähköiskuja mönkijöille. En tiedä auttaako, en ole vielä laittanut mihinkään. Vois kokeilla salaattien katteena. Kasvatan kyllä salaatit kasvihuonees ruukuissa, kun kasvimaalla kotilot syö ne. Tuhka kuulemma kans vois auttaa ja karkea sora kasvimaan reunoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhkaa minullakin on jo odottamassa ripottelemista. "Sähköpaimenesta" en ollut kuullutkaan, kiitos vinkistä.

      Poista
  4. Suurimpana syynä oli varmasti kostea kesä. Ensi kesä voi olla ihan erilainen.

    VastaaPoista
  5. Vastasin nyt sinulta saamaani haasteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, kiitos. Käyn lukemassa vastauksesi :)

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!