sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Laiskan puutarhurin kasvimaa


Mikään ei ole ikuista, eivät edes kasvimaan puiset kasvatuslaatikot. Ensimmäiset laatikot laitettiin 5-6 vuotta sitten. Samalla aloitin kateviljelyn hyötymaalla. Nyt laatikot olivat lahonneet ja ne hajosivat käsiin. Hankittiin uudet ja kahden tilalle neljä. Samalla pantiin koko kasvimaa uuteen uskoon, pyöräytettiin kasvien paikkoja ja möyhittiin kunnolla.

Minusta on tullut vannoutunut kateviljelyn kannattaja. Ehkä hake kasvimaalla ei kaikkien mielestä näytä nätiltä, mutta se helpottaa hoitoa: ei rikkaruohojen kitkemistä ja kastelemisessa pääsee vähemmällä. Ainoastaan perunapenkit joudun kitkemään, multaamiseen kun kate ei oikein sovellu.


Aluksi otimme tarkasti talteen viimevuotisen kompostimullan, joka oli jälkimaatumassa kasvimaalla. Sitä käytän lannoitteena kasvatuslaatikoissa.

Reunat siistittiin, rikkaruohot poistettiin mahdollisimman tarkasti ja maa kalkittiin. Ainoastaan pieni mansikkamaani jäi kulleron, päivänliljan ja ruohosipulin kanssa paikoilleen. Kaikkien muiden kasvatuspaikat vaihtuvat.

 
Biltemasta löytyi niin edulliset kasvatuslaatikot, että itse ei kannattanut ryhtyä nikkaroimaan. Pohjalle laitettiin katekangas. Komposti jaettiin neljään laatikkoon ja sekaan pantiin pussi rikkaruohotonta puutarhamultaa. Näin syntyy laiskan puutarhurin kasvimaa :).

Mies vähän yritti urputtaa, että turhaan käännätin hänellä koko plantaasin, kun jää hyvää kasvatustila hukkaan laatikoiden väliin ja alle. Niinhän sitä jää, mutta estetiikka ja helppohoitoisuus ajavat hyötynäkökohtien ohi. Sitä paitsi laattakivien peittämiltä käytäviltä on kätevä hoidella laatikoita.


Kompostimultaa riitti myös perunalle, jota tulee pikkuisen kasvimaamme päähän neljä penkkiä. Aiemmin peruna kasvoi kasvimaan toisessa päässä. Kiertoviljely lienee hyväksi perunallekin.


Kasvimaan laitaan minulla on tapana kylvää muutama rivi kukkia: kehäkukkaa, ruiskaunokkia, kesäkukkaseosta... Niin nytkin. Ne sulostuttavat loppukesästä kasvimaan, kun rutto iskee perunaan ja rikkaruohot tunkevat kaikesta hyvästä yrityksestä huolimatta aina jostakin välistä.

Mansikka näyttää lohduttomalta. Viime kesänä taimet olivat vahvoja ja reheviä. Nyt katteen rei'istä pilkittää vasta vähän vihreää. Kevät tuntuu meillä muutenkin etenevän hitaasti. Tuleekohan noista mitään, vai pitäisikö hakea uudet taimet?

Puikulaperunan siemenet on otettu itämään entiseen tapaan jo maaliskuussa. Niiden idut olivat hyvällä mallilla, joten eiköhän sieltä perunaa tule.

Laatikoihin kylvin salaattia, tilliä ja porkkanaa. Yksi laatikko täyttyi sipulista. Viimeinen laatikoista odottaa vielä kesäkurpitsan ja avomaankurkun taimia. Ehkäpä kokeilen myös munakoisoa. Taimet aion ostaa valmiina.

Nyt joudun lähtemään ruohon leikkuuseen, kun postipoika ei ole ainakaan vielä meidän osoitteeseen osannut kutsumatta tulla leikkaamaan :). Ja ruoho se kasvaa. Ei mikään ihme eilisillan rankkasateen jälkeen.


15 kommenttia:

 1. No wau! Kyllä tuossa kelpaa viljellä :)

  VastaaPoista
 2. Hieno juttu, kun kerralla tekee kunnolla, siitä on vuosiksi iloa ja hyötyä. Itselläkin on kokeilussa nuo kasvatuslaatikot, koska porkkanan juurimato vaivaa. Mukavia touhuiluja sinulle kasviomaallasi, eikös ole ihanaa aikaa tämä loppukevät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauska kirjoitusvirhe - saa jäädä :DD

   Poista
  2. :) En minäkään ole ennen porkkanaa laatikossa viljellyt, mutta nyt kokeilen. Nauhasiemenet vain ovat usein itäneet harvanlaisesti. En kuitenkaan viitsi harventaa, joten nauhassa menivät nytkin siemenet laatikkoon. Kevät on tosiaan ihanaa, juuri haistoin ensimmäistä kertaa tuomen tuoksun tälle keväälle.

   Poista
 3. Hieno lopputulos. Huolellisesti teette kasvimaata. Varmasti kannattaa, tulee hyvä lopputulos. - Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Todella siistin näköistä. Ja multa vasta mahtavan mustalta näyttääkin.
  Täytyypä käydä Biltemasta hakemassa pari kasvilaatikkoa, niille olisi sopiva paikka kasvimaalla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää kattaminen! Multaamiseen käy kyllä kate. Näin olen toiminut jo yli 15 vuotta. Ei juurikaan vihreitä pottuja. Viimeisin blogipostaukseni on juur kattamisesta - kuvat pottumaaltakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyypä käydä tutkailemassa postauksesi.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!