keskiviikko 8. elokuuta 2018

Terveisiä preerialta



On tämä ihmeellinen kesä. Helteitä viikko tolkulla ja kuivuutta. Olemme täällä Pohjanmaan rannikolla kärsineet vielä sisämaatakin enemmän kuivuudesta. Perennat, pensaat ja jopa puut näyttävät kitukasvuisilta. Kannettu vesi ei kaivossa pysy, senhän tietää jo sananlasku, eikä kukaan jaksa kaikkea kastella.

Muutama päivä on ollut viileämpää ja saatiin jopa jokunen reipas sadekuuro, lopultakin. Se ei tuntunut juuri missään. Nurmikko on palanut keltaiseksi preeriaksi. Sitä ei tälle kesälle enää mikään pelasta. Eipä ole tarvinnut ruohonleikkuria juoksuttaa.

Eiköhän kuivan kesän tuhoja saada tuta ensi keväänä. Ainakin edellisen kerran, kun näin kuivaa oli, jouduimme tekemään syreeniaidalle melkoiset metsurinhommat keväällä. Niin paljon oli kuolleita oksia. Onneksi pensaat uusiutuvat.

Saniaiset leikkasin pois porraspäästä keltaisina rötköttämästä jo pari viikkoa sitten. Aikomus on kaivaa ne kokonaan pois ja istuttaa tilalle jotakin, joka ilahduttaa pitempään kuin muutaman viikon keväällä.


En ole helleihmisiä muutenkaan, mutta jotakin hyötyä sentään on lämpimästä. Aloe vera nimittäin ehtinee tänä kesänä kerrankin avata nuppunsa ulkona ennen pakkasia.

Ruukkukukista on muutenkin pitänyt nauttia. Niitä olen sentään jaksanut kastella.


Jotkut muutkin kuin aloe vera ovat kesästä pitäneet. Esimerkiksi pelargoniat ovat kukkineet ennätyksellisen runsaasti ja pitkään.


Mukulabegonioita kasvatin tänä keväänä ensimmäistä kertaa mukuloista saakka. Siis kuvassa nämä korkeammat vasemmalla, keltaiset ja vaaleanpunaiset. Myrsky katkaisi heti keväällä puolet taimista harmittavasti. Istutin "paikkavärkiksi" puutarhalta ostamiani mukulabegonioita, mutta ihan erilaisia ja kokoisiahan ne olivat. Eripari-istutus tuli.

Kuivuudesta ovat näidenkin lehdet käpristelleet, vaikka olen yrittänyt kastella. Itse kasvatetuista tuli kyllä isoja ja komeita kukkia. Jospa niitä vain olisi ollut purkki täynnä kuten oli tarkoitus. Ehkä kokeilen ensi keväänä uudestaan ja olen tarkempana myrskysuojauksen kanssa istutusvaiheessa. Talvettaakin mukulat tietysti voi.


Vanhan ajan jorinit eli daaliat ovat myös tykänneet auringosta. Näitä on minulla jo vähän liikaakin joka puolella purkeissa ja penkeissä. Mukulat vain lisääntyvät vuosi vuodelta.

Ne ovat talvehtineet hyvin 70-luvulta olevassa vanhassa kylmiössä, joka tänä kesänä sanoi sopimuksen irti. Saapas nähdä miten mukuloiden ensi talvena käy ilman kylmiön tasaista lämpötilaa.


Tämä vanha rouva on ollut koko suven aivan pihalla, kirjaimellisesti. Puskissa ja velttona kuin mato hellettä paossa. Itsekin olen tuntenut itseni onkilieroksi kuumuudessa.

Monet suunnitellut pihapuuhat ovat jääneet tekemättä, kun on jaksanut vain uida ja lojua riippumatossa. Kissanpäiviä on pidetty.

9 kommenttia:

  1. Samanlaista täällä. Nurmikkoa en jaksa murehtia, sillä se toipuu riittävästi vettä saatuaan. Sen sijaan kaikki puutarhan kasvit surettavat. Menetyksiä on jo nyt ja kuinka paljon lisää vielä tuleekaan. Sen lisäksi nekin, jotka ovat jaksaneet edes vähän kasvaa ja kukkia, ovat kovin kärsivän näköisiä. Lepoa ja lötkötystä tämä kesä on tarjonnut ylenmäärin, jonka sentään lasken plussaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaiset on mietteet. Lötköilyynkin välillä väsyy. Meillä on jälleen lämmintä ja nyt ukkostaa.

      Poista
  2. Rannikoilla on taitanut tosiaan olla kuivampaa kuin sisämaassa. Sama homma täällä etelärannikolla. Nyt jo jopa puut ja pensaat roikottavat lehtiään kuivuudessa. Perennoja olen yrittänyt kastella sen verran ettei mikään pääse kuolemaan, mutta kovin hyvin ne eivät silti kasva tai kuki. Täällä ei daaliat kuki vielä. Toivottavasti saat niiden talvettamisen onnistumaan edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka vettä on muutaman kerran viime viikkoina tullut, tuntuu että maa imaisee kaiken hetkessä. Ja taas kasvit lurpottavat. Pohjaton on kuivuus.

      Poista
  3. Your garden is absolutely amazing, I love the unique flowers surrounding the garden. So pretty. Thanks for the share, have a fantastic rest of your week. Keep up the posts.
    World of Animals

    VastaaPoista
  4. Kyllä jäi kaikki lomalle suunnitellut pihahommat tekemättä ja tuli oltua LOMALLA! Ei huono sekään, sillä enpä muista näin totaalirentoutumista hetkeen olleen :) Upeita daalioita sinulla ♥ itse en niiden talvettamisessa ole koskaan oikein onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalian talvettaminen on pitkälti paikasta ja olosuhteista kiinni. Ei niinkään talvettajasta :).

      Poista
  5. Komeat daaliat! Täälläkin oli pitkään kovin kuivaa, mutta nyt muutaman viikon aikana on onneksi sadettakin saatu. Nyt säiden vähän viilennyttyä jaksaa pihallakin touhuta paremmin. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä saisi sataa vieläkin, ei tunnu pikkusateet nyt missään.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!