perjantai 17. elokuuta 2018

Tuoretta hernettä



En ole moneen vuoteen kasvattanut hernettä, vaikka se on kiitollinen ja helppo puutarhan hyötykasvi. Herneenpalot ovat monen herkkua, mutta meillä niistä ei oikein kukaan ole koskaan välittänyt. Herneen kasvattaminenkaan ei sen vuoksi ole innostanut.

Tänä keväänä päätin kuitenkin kylvää kokeeksi kasvulavaan yhden rivin hernettä. Lähinnä oli ajatus harrastaa viljelykiertoa ja maan parannusta, mihin herne ja muut palkokasvit ovat omiaan.




Hyvin herne kasvoikin. Kukki komeasti ja teki myös kohtalaisesti satoa. Keräsin kaikki talteen. Eihän sitä paljon tullut, mutta jotakin kuitenkin kertyi laariin.

Kävi mielessä, että ei herneenkasvattajan urakaan mikään helppo olisi, jos siitä pitäisi leipä saada. Onneksi ei tarvitse, vaan huvikseni kaivelin herneitä palkojen sisältä astiaan.



Mutta mitä herneistä sitten tekisi, kun en mikään herneensyöjä ole. Hernekeitosta en ole koskaan välittänyt. Mikä neuvoksi?

Netti on pullollaan tuorehernekeiton ohjeita. Kokeilin yhtä. Yritti-kasvisliemessä keitetyt herneet soseutettiin, lisäsin creime fraichea ja vähän kinkkuakin heitin joukkoon.

Ensimmäisellä keittokerralla herneet olivat vielä pieniä ja pehmeitä. Keitto syntyi käden käänteessä ja siitä tuli herkullista. Ei muuten maistunut ollenkaan tavalliselle hernekeitolle, joka on inhokkiruokaani.


Toisen kerran keitin samalla ohjeella keiton, kun herneet olivat jo pulleita ja kovia. Lopputulos muistutti huomattavasti enemmän perinteistä hernekeittoa sekä koostumukseltaan että maultaan. Ei niin minun mieleeni, mutta mies tykkäsi toisesta versiosta enemmän.

Tuorehernekeitosta voisi tulla uusi lempiruokani, siis siitä pienistä ja pehmeistä herneistä keitetystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!