perjantai 15. marraskuuta 2019

Mitä teille kuuluu kukkasipulini?


Satsasin tänä(kin) syksynä enemmän kuin tarpeeksi kukkasipuleihin. Tuli isoa ja pientä tulppaania, kerottua ja yksinkertaista. Lisäksi vähän krookuksia ja pikkunarsisseja.

Kesä oli kuiva ja alkusyksy lämmin. Niinpä sipulit tuli laitettua multiin aika myöhään lokakuulla. Pian istutuksen jälkeen alkoikin sataa reippaasti ja sadetta tuli ja tuli. Sateen jälkeen saimme sitten saman tien pakkasta ja luntakin, mutta aika ohuesti.

Nyt vähän mietityttää, mitä sipuleille mahtaa kuulua. Ehtikö maa kuivua ennen pakkasia riittävästi vai jäätyivätkö sipulini? Ja kaivoinko ne riittävän syvälle?

Ei ole montaa vuotta syksystä, jolloin vettä satoi viikko tolkulla ja saman tien iski -20 asteen pakkaset. Silloin sipuleille kävi huonosti. Useimmat paleltuivat tai eivät kukat ainakaan nousseet maasta keväällä. Toivottavasti nyt ei ole käynyt yhtä huonosti, vaan pieni lumikerros suojaisi riittävästi. 


Tätäkö pohtii myös kissavanhuksemme Eppuli, kun katsoo kauas ja ihmettelee? Oikeasti Eppu ei ole huolissaan kukkasipuleista, vaan talvesta ja tarkenemisesta. 18-vuotias kissa tulee vuosi vuodelta viluisemmaksi ja inhoaa pakkasia, lunta ja talvea ylipäänsä. Tämäkin kaihoisa katse taitaa suuntautua lämpimiin sisätiloihin.

Eppu on vielä elämänhaluinen, vaikka kuulo on mennyt. Näkö kuitenkin pelaa ja ruokahalu on hyvä.

6 kommenttia:

  1. Totta on, että jännittää, miten sipulien istutusajankohta onnistui - ja onnistuuko sipulien kasvu ilman häiriötekijöitä esim. myyriä. Sipulikukkien kukinta keväällä on niin ihanaa, että hartaasti toivoisi kaiken sujuvan hyvin. Toivon onnea matkaan sinun kukkasipuleille ja kissamaisia silityksiä Eppulille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eppu kiittää silityksistä. On kyllä keväällä aina ihana odottaa, mitä maasta nousee. Sitä suurempi on pettymys, jos talvi vie sipulit.

      Poista
  2. Istutin omat sipulini niinikään lokakuun lopulla. Eilen löysin pari pintaan noussutta piippoa. Meillä on ollut hiukan lunta ja pakkasta, mutta viime päivinä vettä on tullut kaatamalla mittari näyttäessä enimmillään +9. Täytyy vain toivoa, että edes osa sipuleista sietää vaihtelevat säät ja jaksaa keväällä kukkia.
    Ihana Eppu. Hyvin paljon samanlainen kissa, kuin meidän edesmennyt Juuso. Juusokin alkoi vanhemmiten inhota lunta ja märkyyttä. Ehkä vanhoilla kissoillakin alkaa luut ja nivelet särkeä. Toivotan Epulle terveitä vuosia ja lämpöisiä unipaikkoja kodissanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eppu kiittää terveisistä. Luulen myös, että reumatismi vaivaa, eikä turkkikaan enää ole yhtä paksu kuin nuorella kissalla.

      Poista
  3. Toivotaan, että maa ehtii hieman kuivua. Noista Jeanne d'Arc ainakin on tosi sitkeä ja ilmaantuu vuosi toisensa perään kukkimaan.

    VastaaPoista
  4. Minäkin istututin kukkasipulit lokakuussa. Täälläkin vettä on satanut, etenkin öisin runsaasti. Toivottavasti sipulit selviävät meillä kohopenkkeihin istutettuina kevääseen, kuten aina ennenkin.
    Onpa söpön näköinen kissavanhus ja ikäkin on jo todella kunnioitettava. Saanut varmaan elää hyvin onnellista elämää luonanne.

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!