lauantai 28. kesäkuuta 2014

Katsaus hyötypuutarhaan


Kesäkuu on ollut Toimelan leveysasteilla kylmä ja kuiva. Vettä on tullut vain muutamana päivinä, toisin kuin jossakin muualla päin Suomea. Kesäkukat riutuvat kylmästä, mutta hyötypuutarhan kasvit porskuttavat pois tiehensä. Tässä pieni katsaus siihen suuntaan. Siemenmattoon kylvetyt, erilaiset salaatit ovat kasvaneet hyvin ja pyöreä, monivärinen "pensas" näyttää niin hauskalta, että ei sitä ehkä raaski edes syödä.


Mansikkatornikokeilu näyttää onnistuvan ainakin jotenkin. Siemenestä kylvetyt kuukausimansikat voimistuvat päivä päivältä ja ensimmäiset raakileet ovat havaittavissa. Maassa kasvavat vanhat mansikat ovat toki pitemmällä, mutta elämää on joka tapauksessa mansikoiden kerrostalossakin.


Puikulaperunaa kylmä ei ole haitannut. Kasvavat silmissä ja ovat kohta kukalla.


Karviaismarjoja tulee runsaasti, oksat notkuvat jo raakileista. 

Herukkapensailla sen sijaan on ongelmia. En tiedä, puraisiko pakkanen kukintaa vai onko jokin ötökkäarmeija iskenyt. 


Punaherukan marjaterttujen päistä ovat marjat järjestäneet tipahtaneet.Mustaherukan sato näyttää jäävän pieneksi. Siellä täällä kukat ovat ruskistuneet paikoilleen. Tai sitten joku ötökkä käpristää lehtiä kuten tässä alla.


Amppelitomaatit ovat kärsineet myös kylmästä ja niissäkin näyttäisi olevan jotakin pieniä mustia pisteitä varsissa. Kuiva ja kylmä kesä näyttää olevan otollinen ötököille.

6 kommenttia:

 1. Täällä etelässä vettä on tullut niin paljon, että olisi kyllä varaa antaa hieman sinne Pohjanmaallekkin. Suloinen salaattipuska ja siitä kannattaa kerätä satoa surutta, sillä se vain entisestään lisää kasvua. Hienoa, että kerrostalostasikin on odotettavissa satoa. Mustaherukan lehtien käpristymiseen taitaa olla syynä kirvainvaasio. Toinen syy saattaa olla ravinteiden puutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo mustaherukkapensaat ovat tosi vanhoja, ehkä olisi aika uusia ne. Lannoittaminen on ollut vähän sitä sun tätä. Syyslannoitteita olen heitellyt, kesällä vähemmän. Mitähän noille kannattaisi nyt tarjoilla?

   Poista
 2. Minulla ovat perunat myös kasvaneet hyvin. Sain ne maahan aika myöhään, mutta ovat nyt hyvän kokoisia. Työkaveri oli laittanut ensimmäiset perunat jo huhtikuun lämpimien päivien aikaan ja hän on jo syönyt ensimmäiset perunat. Kuuntelin selostusta kateudesta vihreänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä omat perunat myöhemminkin maistuvat. Hyvää kannattaa odottaa :)

   Poista
 3. Näyttäisi olevan täälläkin ötökkäherkkä kesä. Vähän jokaisessa pensaassa ja puussa on joitakin öttiäisiä. TAI sitten tosiaan se kylmyys on haitannut kasvua.

  Meille näyttäisi tulevan mustaherukoita ainakin tähän tietoon, karviaiset jää muutamaan. Tomaatteja en ole uskaltanut viedä ulos ollenkaan, kun en omista kasvihuonetta. Kasvaa sisällä sen mitä ehtii.

  Meillä oli kolme viikkoa melkein kuivaa, tänään on tullut vettä oikeen voimalla.
  No sitä tarvitaankin.

  Mukavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan täälläkin olisi kannattanut jättää tomaatit sisälle, mutta kesäkuun alun lämpimät narrasivat, enkä enää jaksanut niitä roikaleita sisällä katsella. Antoisaa viikkoa sinullekin, toivottavasti avoin puutarhasi keräsi paljon kiinnostuneita.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...