keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Ruusuja haikaillenHoitelin pihaa vuosia vain vanhaa ylläpitäen ja vannoen, että mitään ruusuja en ala sitten hyysätä. Ei niin, ettenkö olisi kukista ja ruusuista silloinkin pitänyt. Elämä vain oli niin kiireistä, että juuri ja juuri sain pihan pidettyä siedettävässä kunnossa. Uutta hoidettavaa en ehtinyt haikailla. Mutta onneksi ajat muuttuvat. Nyt pihaa katselee jo aivan toisin silmin ja näkee mielessään, mitä missäkin nurkassa voisi kasvaa (ellei olisi tällainen vihreä talvi).
Ja niin tuli keväällä hankittua ensimmäiset patioruusut Siipon puutarhalta, mallia Sun Hit. Matala keltainen ruusu, korkeus vain 30-50 cm. Siinä ne nyt kukkivat ja tuoksuvat penkissä. Katsotaan miten niiden käy. Jos saan ruusut elämään ensi kesään, voipi olla, että hankin näille  kavereita.

Meillä on vieressä tyhjä tontti, josta on aikanaan purettu "mummonmökki". Mökin pihalla kasvoi vanhanajan kukkia, muun muassa vanhoja ruusulajikkeita. Ne ovat tulleet vuosien saatossa myllätyksi moneen kertaan. Viimeksi olemme yrittäneet tehdä tontista luonnonkukkaniittyä. Kaikesta yrityksestä huolimatta vanhat ruusut puskevat sitkeästi tontin kulmilta esiin vuodesta toiseen.


Tämä on ilmeisesti vanha kunnon juhannusruusu piikkeineen kaikkineen. Siellä se pientareella heinän seassa kasvaa.Mahtaisiko tämä ruohottunut ystävämme olla valamonruusu? Vaaleanpunaiset kukat ovat kuvassa hieman supussa, mutta aukeavat yksinkertaisina ja kestävät vain hetken.

Sääliksi käy yritteliäitä ruusuja. Nyt pohdin kuumeisesti, mihin siirtäisin niitä pihalla. Pitäisi keksiä paikka, jossa ne saisivat vapaasti temmeltää, mutta eivät leviäisi kaikkialle. Onko hyviä vinkkejä?

4 kommenttia:

 1. Eräs hyvä paikka voisi olla nurmella, jossa pääsee leikkaamaan pensaiden ympäriltä. Silloin leviävät versot saisi nujerrettua helpost.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on varmasti ideaa. Ei ole enää pieniä lapsiakaan, jotka voisivat nurmikolta saada ruusunpiikkejä.

   Poista
 2. Ruusut on kyllä kauniita, vaikka niitä vähän kuitenkin vierastan. Nelisen vuotta sitten ostin kans Kärkkäiseltä sateenruntelemia patioruusuja kun sai todella edullisesti. Tuolla ne altaan vieressä kasvaa ja kukkii komeasti joka vuosi. Ruusupensaita en omaan pihaan osaa kuvitella. Pikemminkin voisin hankkia köynnös- tai maanpeiteruusuja...ehkä.

  VastaaPoista
 3. Minulla on sellainen käsitys, että vanhat ruusut kasvavat hiukan homsuisesti, joten niitä ei kannata istuttaa paraatipaikalle. En ole kylläkään ruusuasiantuntija.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...