maanantai 3. helmikuuta 2014

Hämmentävä aloe vera


Olen hiukan hämmentynyt aloe verasta huonekasvina. En tiedä pidänkö siitä vai en. Sivelen kyllä aloegeeliä naamaani päivittäin, mutta tuo rohdoskasvi ikkunallani on jotenkin eläimellinen. Se tuo mieleeni lihansyöjäkasvin.

Saimme aloen (ilmeisesti lääkealoe) lahjaksi muutama vuosi sitten. Se kasvaa paksuna ja elinvoimaisena työntäen piikikkäitä, mutta sisältä mehukaita versojaan joka suuntaan. Oikeastaan se ei enää mahdu ruukkuunsa eikä oikein ikkunallekaan. Välillä olen katkaissut verson, joka on työntynyt sohvalla istujan reviirille.

Katkaistusta kohdasta alkaa valua käsittämättömät määrät hyytelömäistä, ruskehtavaa nestettä, joka haisee todella pahalta. Kummallista, että naamaan levitettävä geeli ei haise miltään, mutta suoraan kasvista en kyllä aloen mehuja iholleni sivelisi :). Ilmeisesti tuo mönjä kuitenkin on sitä terveellistä ja desinfioivaa aloe veraa.

Viime keväänä aloeni alkoi työntää keskeltä kasvia suoraan ylöspäin kukkavartta. Se venyi ja venyi, lopulta puoliväliin ikkunaruutua, ja varren päähän aukesi oranssi kukinto. Se puolestaan roiski useamman viikon ympäristöönsä tarttuvaa mettä. Ikkunaa ei meinannut saada puhtaaksi millään. En osaa sanoa edes, oliko kukka mielestäni kaunis vai ei. Jotenkin tanakka.

Olen varma, että otin kukinnosta kuvan, mutta valokuva-arkistoni on luvattoman huonosti järjestetty, enkä onnistunut löytämään kukintokuvaa. Harmi. Netissä on kyllä kuvia aivan samanlaisista aloen kukista. Esimerkiksi täällä

Nyt aloen purkki on aivan täynnä poikasia. Pitäisi varmaan jakaa, mutta mietin, odottaisinko, jos kukinto ilmestyisi tänäkin vuonna. Haluaisin kuvan kadonneen otoksen tilalle. Nettipalstoilla sanotaan, että aloe saattaa mädättää versonsa jo pienestäkin vauriosta. Minun kokemukseni mukaan jättiläiselle ei käy mitenkään, vaikka se vähän aikaa amputoitua osaansa itkeekin. Ei ole kranttu hoidettava ollenkaan. Mutta näitäkin on eri lajeja, jotka varmaan käyttäytyvät eri tavalla.


12 kommenttia:

 1. Eikös tuota sivellä palovammoihin.....niin muistaisin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan palovammoihin, haavojen desinfiointiin ja vähän kaikkeen. Jos joku on katsonut Yle teemalta kreikkalaista Saari-sarjaa, joka kertoo spitaalisiirtolasta, niin on huomannut, että aloe veraa on käytetty myös spitaalisten hoitoon ennen parempien lääkkeiden keksimistä.

   Poista
 2. Haaste Puutarha Ystäville
  - Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi.
  Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
  Laita haaste blogissasi eteenpäin.

  T. Karolina /Karolinan Puutarha Blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Itse en ole tähän mennessä jaksanut innostua esikasvatuksesta, suoraan pihalle olen jotain vähin kylvänyt. Ehkä jään odottelemaan inspiraatiota muiden kuvista, josko minustakin vielä bloggaksen myötä kehittyisi intohimoinen taimien esikasvattaja.

   Poista
 3. Minun aloeni on hiukan erilainen, mutta aika pitkälle samoin voisin siitä kirjoittaa. Kukkaa ei ole ilmestynyt, mutta odotetaan, odotetaan... Jollain tavalla tykkään kovasti aloeastani, vaikka se omanlaisensa kummajainen onkin.

  VastaaPoista
 4. Onpa upea aloe ja niin elinvoimainen.

  VastaaPoista
 5. Kiitos. Elinvoimaa on vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
 6. Ostin lääke Aloen. Auttaa kutiseviin hyönteisten pistoihin ja nokkosihottumaan (kutinaan).
  Onko aina otettava koko lehti? Jos tarvitsen vain osan lehden geelistä niin voiko loput geelit tavalla tai toisella jotenkin säilöä ettei menisi hukkaan? Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloe auttaa tosiaan ihovaivoihin ja itse juon joka aamu myös aloe-uutetta tyhjään vatsaan. Varmasti geeliä voisi uuttaa ja säilöä itse kasvista ja sitähän suorastaan pursuaa lehdistä, jos lehden katkaisee. Valitettavasti en osaa neuvoa sinua, sillä laiskana olen ostanut aloegeelin ja juotavan uutteen valmiina pullossa :). Ehkä jostakin löytyy ohjeet, miten uutetta voisi itse valmistaa ja säilöä. Kerropa tännekin, jos löydät ohjeita. Aloegeeli auttaa muuten myös auringon polttamaan ihoon.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...