keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Valkotupsukki on maatiaiskasvi


Toimelan ikkunoilla on yli 50 vuotta elänyt huonekasvi, jota näkee enää harvoin, ainakaan myynnissä. Mummu kutsui tätä lehmänkieleksi, mutta virallinen nimi taitaa olla valkotupsukki (Haemanthus albiflos).

Valkotupsukki on vaatimaton  sekä ulkonäöltään että tavoiltaan. Purkki täyttyy  kuin itsestään ja hetkessä huomaa omistavansa valkotupsukin poikineen. Kielimäiset, päistään pyöreät lehdet ovat nahkeita ja reunoistaan karvapeitteisiä.

Mielenkiintoisin kukka on silloin harvoin, kun se päättää puskea lehtiruusukkeen keskeltä kukkavarren, josta se on saanut nimensäkin. Vaatimaton kukinto on kuin valkoinen pullapensseli tai maalisuti tukevan kukkavarren päässä. Kukkavarsi muistuttaa kliivian kukkavartta. Terälehdettömät kukat muistuttavat tähtiä, niillä on valkoiset, pitkät heteet ja keltaiset ponnet.

Muutaman kerran olen kukinnan päässyt näkemään, mutta kuvaa en ole älynnyt ottaa. Nyt odotan kamera ladattuna, että tuosta suurimasta lehtiruusukkeesta työntyisi esiin kukinto, joka lupaavasti pilkistää jo. Ainakin toivon, että se pilkistävä on kukinto.


Hämeen amk:n maatiaislajeista kertovalla sivustolla Tuovi Mutanen kirjoittaa, että valkotupsukki oli suosittu huonekasvi 1800-luvulta aina 1920- ja 1930-luvuille. Se on kotoisin Etelä-Afrikasta. Kukkaa kutsutaan myös elefantinkorvaksi ja Eevan esiliinaksi.

Jospa keväiseksi heittäytynyt aurinko saisi valkotupsukin kukankin innostumaan ja työntymään esiin. Kasvi pitäisi jakaa ja vaihtaa mullat, mutta en ole halunnut häiritä mahdollista kukintoa. Odotellaan rauhassa.8 kommenttia:

 1. Enpä ole ennen törmännyt valkotupsukkiin. Oli mielenkiintoista lukea siitä, sillä aina on mukava oppia uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kiinnostaa. Olen itsekin havainnut, että tätä vanhaa huonekasvia ei juuri enää näe.

   Poista
 2. Jäi mainitsematta, että tämä kukkahan on sipulikasvi eli kasvaa ja jakaantuu litteästä sipulista.

  VastaaPoista
 3. Sain joskus 15 vuotta sitten valkotupsukin mummultani. Mummu kutsui kasvia häränkieleksi. Mummu on jo kuollut ja tupsukillekin tuli noutaja, kun eräänä talviyönä kissamme oli avannut ulko-oven ja eteisessä ollut valkotupsukki paleltui. Se harmitti tosissaan.

  VastaaPoista
 4. Toistakymmentä vuotta olen odotellut poikasen kasvavan aikuiseksi ja nyt se on tapahtunut.nuppu nököttää varren nenässä ja uusi poikanen työntyy samalla mullasta.olen pitänyt kasvin tosi huonolla hoidolla...mutta nyt se kukkii.

  VastaaPoista
 5. Maaliskuussa annoin vähän typpeä ja fosforia valkotupsekeilemme ja nyt yksi tekee kukkaa. Aikaisemmin tämä tapahtui 14 vuotta sitten ja silloinkin kukituslannoitus ja paahteinen paikka oli tupsukilla. Kevätauringossa ikkunanlaudalla saa kastellakin paristi viikossa.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...