maanantai 10. helmikuuta 2014

Hortensia heräilee horteesta


Kävin hakemassa kellarista perunoita ja huomasin, että talvehtimassa oleva pihahortensia (Hydrangea macrophylla 'Bella') kuvittelee kevään jo koittaneen. Ihmeellistä, mistä kasvit tietävät kevään etenevän, vaikka asustavat ikkunattomassa kylmiössä, missä on koko ajan jääkaappilämpötila!

Eihän tuo vielä kovin kummoiselta näytä, mutta ainakin muutamana aiempana keväänä hortensia on puhjennut innolla kukkimaan samantien, kun olen nostanut sen (tai siis miehen kanssa yhdessä raahannut) kellarista valoon.

Hortensiani on jo ainakin seitsemänvuotias. Pari ensimmäistä talvea peittelin sen pihalle penkkiin. Se säilyi täällä viitosvyöhykkeelläkin ulkona hengissä, mutta ei kukkinut. Kun siirsin sen purkkiin ja talvehtimaan kylmiöön, muuttui ääni kellossa ja kukkaa riittää.Olisihan se saattanut ulkona talvehtimisen jälkeenkin kukkia, ellen olisi leikellyt sitä syksyllä niin railakkaasti. En aluksi ymmärtänyt, että hortensian seuraavan kesän kukat ovat syksyllä jo viittä vaille nuppuina versojen päissä. Ei kumma, ettei kukkinut, kun leikkelin ne nuppuset pois :)

Ruukku alkaa olla melkoisen täynnä. Olenkin harkinnut, että tämän talven jälkeen se ehkä saa taas jäädä talveksi ulkoilemaan, leikkaamatta. Jos suostuu lähtemään ruukusta irti....

Jonakin keväänä innostuin kuvaamaan hortensiasta kuvasarjaa.
Harmillisesti ensimmäinen sade tai tuuli pieksää hortensian ulkona parhaimmasta paraatikunnostaan. Kukat kestävät kuitenkin lähes koko kesän.

Samalla systeemillä olen saanut kukkimaan uudestaan myös jalohortensian, jota myydään keväällä äitienpäiväkukkana. Se vain vaihtoi kukinnon väriä sinisestä liilaksi.Yritän nyt kuitenkin pitää tuon pihahortensian vielä aisoissa kellarissa jonkin aikaa, jotta kukinta olisi parhaimmillaan keväällä ulos vietäessä.

4 kommenttia:

  1. Ompas totisesti komea hortenssia =) Väri muuttuu maan ph-arvon mukaan Hortenssian kukan voi saada lähes turkoosista vaaleapunaiseen riippuen maan ph:sta. Eli luultavasti veden ja lannoitteen mukana maan happamuus on muuttunut =) Ei muuta kuin testailemaan - näin saa myös sinivuokkojen sävyn muuttumaan =)

    VastaaPoista
  2. Ihana ja runsaskukkainen hortensia. Lisäyksenä edelliseen kommenttiin. Happamassa maassa kukista tulee sinisävyisiä ja emäksisessä, eli kalkkipitoisessa maassa punertavia.
    Oikein hyvää huomista ystävänpäivää ♥♥♥

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!