keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Valkotupsukki on maatiaiskasvi


Toimelan ikkunoilla on yli 50 vuotta elänyt huonekasvi, jota näkee enää harvoin, ainakaan myynnissä. Mummu kutsui tätä lehmänkieleksi, mutta virallinen nimi taitaa olla valkotupsukki (Haemanthus albiflos).

Valkotupsukki on vaatimaton  sekä ulkonäöltään että tavoiltaan. Purkki täyttyy  kuin itsestään ja hetkessä huomaa omistavansa valkotupsukin poikineen. Kielimäiset, päistään pyöreät lehdet ovat nahkeita ja reunoistaan karvapeitteisiä.

Mielenkiintoisin kukka on silloin harvoin, kun se päättää puskea lehtiruusukkeen keskeltä kukkavarren, josta se on saanut nimensäkin. Vaatimaton kukinto on kuin valkoinen pullapensseli tai maalisuti tukevan kukkavarren päässä. Kukkavarsi muistuttaa kliivian kukkavartta. Terälehdettömät kukat muistuttavat tähtiä, niillä on valkoiset, pitkät heteet ja keltaiset ponnet.

Muutaman kerran olen kukinnan päässyt näkemään, mutta kuvaa en ole älynnyt ottaa. Nyt odotan kamera ladattuna, että tuosta suurimasta lehtiruusukkeesta työntyisi esiin kukinto, joka lupaavasti pilkistää jo. Ainakin toivon, että se pilkistävä on kukinto.


Hämeen amk:n maatiaislajeista kertovalla sivustolla Tuovi Mutanen kirjoittaa, että valkotupsukki oli suosittu huonekasvi 1800-luvulta aina 1920- ja 1930-luvuille. Se on kotoisin Etelä-Afrikasta. Kukkaa kutsutaan myös elefantinkorvaksi ja Eevan esiliinaksi.

Jospa keväiseksi heittäytynyt aurinko saisi valkotupsukin kukankin innostumaan ja työntymään esiin. Kasvi pitäisi jakaa ja vaihtaa mullat, mutta en ole halunnut häiritä mahdollista kukintoa. Odotellaan rauhassa.



19 kommenttia:

  1. ¨Lehdet muistuttavat orkidean lehtiä..:)

    VastaaPoista
  2. Enpä ole ennen törmännyt valkotupsukkiin. Oli mielenkiintoista lukea siitä, sillä aina on mukava oppia uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kiinnostaa. Olen itsekin havainnut, että tätä vanhaa huonekasvia ei juuri enää näe.

      Poista
  3. Jäi mainitsematta, että tämä kukkahan on sipulikasvi eli kasvaa ja jakaantuu litteästä sipulista.

    VastaaPoista
  4. Sain joskus 15 vuotta sitten valkotupsukin mummultani. Mummu kutsui kasvia häränkieleksi. Mummu on jo kuollut ja tupsukillekin tuli noutaja, kun eräänä talviyönä kissamme oli avannut ulko-oven ja eteisessä ollut valkotupsukki paleltui. Se harmitti tosissaan.

    VastaaPoista
  5. Toistakymmentä vuotta olen odotellut poikasen kasvavan aikuiseksi ja nyt se on tapahtunut.nuppu nököttää varren nenässä ja uusi poikanen työntyy samalla mullasta.olen pitänyt kasvin tosi huonolla hoidolla...mutta nyt se kukkii.

    VastaaPoista
  6. Maaliskuussa annoin vähän typpeä ja fosforia valkotupsekeilemme ja nyt yksi tekee kukkaa. Aikaisemmin tämä tapahtui 14 vuotta sitten ja silloinkin kukituslannoitus ja paahteinen paikka oli tupsukilla. Kevätauringossa ikkunanlaudalla saa kastellakin paristi viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkotupsukki ei turhan usein kuki :) Täällä yhä odotellaan kukintaa.

      Poista
    2. Minulla kukkii kerran, jopa joskus kahdesti vuodessa.

      Poista
  7. Olisin kovin kiinnostunut, jos joltain saisi alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy keväällä mullanvaihdon aikaan katsoa, mikä on valkotupsukin tilanne.

      Poista
  8. Minulla on tämä Valkotupsukki, vaikka kutsun sitä lehmänkieleksi. Tämä kukkii kerran vuodessa. On kesän lasiverannalla ihan lokakuun alkuun saakka. Vien viileään huoneeseen ja kastelen kun muistan. Siitä huolimatta kukkii keväällä. Onko teille tullut kukan kuihduttua siihen kukinnon pähän oranssia marjoja? Aina ei niitä tee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tupsukki on kukkinut vain muutaman kerran ja marjoja on kyllä tullut. Varmaan viileähoito sopii tupsukille.

      Poista
  9. Mulla ois taas noita tupsukin marjoja. Tuliskohan niistä uusia tupsukkeja jos laittais multaan? Aikaisemminkin on kukkaan marjoja tullu, mutta en ole kokeillut kasvattamista siemenestä. Kasvini on vanhaa perus ja isä sanoi että se kukkii vain sitten, kun purkki on täynnä kasvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa vastata, mutta jännä olisi kokeilla kylvää siemenet multiin. Kokeile ihmessä. Isäsi on luultavasti oikeassa siinä, että tupsukki viihtyy ahtaassa purkissa ja vanhat yksilöt kukkivat. Itse olen turhan innokkaasti viime vuosina jakanut siitä poikasia, eikä kukkia ole näkynyt. Nyt yritän malttaa ja antaa tupsukin täytellä rauhassa purkkia. Jos kokeilet kylvämistä, kerropa miten kävi.

      Poista
    2. Olen ottanut poikaset pois, silti kukkii kerran ainakin vuodessa. Nyt on kaksi kukkaa, eri sipuleista.

      Poista
  10. Minulla on valkotupsukkia kolmessa ruukussa, ja ne ovat juroneet kasvamatta varmaan kymmenen vuotta. Aiemmin olen saanut kukkimaankin. Kastelen kun muistan, mullat vaihdan hyvin harvoin. Mitähän niille kannattaisi tehdä? Ajattelin jo heittää pois, kun ovat niin onnettoman näköisiä. Ne olivat aiemmin isossa ruukussa ja siirsin pienempiin, ajattelin että viihtyisivät paremmin. Ei auttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkotupsukki ei ole mikään pikakasvaja. Se tosiaan haastaa kärsivällisyyttä. Eivät ne minullakaan koko ajan kukoista. Olet mielestäni oikeilla jäljillä, kun olet siirtänyt kasvit pienempiin ruukkuihin. Olen huomannut, että valkotupsukki tykkää ahtaudesta. Mutta ehkä sen pitää itse saada täyttää purkki. Onkohan paikka oikea, jos kasvit jurottavat? Valkotupsukki on enemmän varjon kuin auringon kasvi. Liika kastelu on myös pahasta.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!