maanantai 15. kesäkuuta 2015

Kukkaispuiden siimeksessä


Radiossa joku puutarhuri viikonloppuna puhui "kukkapuista" ja suositteli, että ihmiset veisivät niitä lahjoiksi ja istuttaisivat pihoilleen. En tiedä mitä puita hän tarkalleen ottaen tarkoitti, mutta kun katson omalla pihalla vaatimattoman kokoisia, mutta täysinä kukkivia koristeomenapuita, uskon ymmärtäväni mitä hän ajoi takaa. Kukinta on lähes käsittämättömän kaunista, suorastaan pakahduttavaa sekä valkoisella sallalla...


... että punaisella makamikilla. Viime keväänä makamik kukki, jos mahdollista, vielä runsaammin, mutta sallassa oli vain muutama kukka. Nyt molemmat ovat tasaisessa kukkaloistossa. Muutaman pölyttäjäpörriäisenkin näin niiden ympärillä pyörimässä.


Jos lämpömittari näyttäisi vähänkään enemmän kuin +8 astetta, voisin kuvitella makoilevani näiden alla sinistä taivasta kukkahunnun läpi katsellen. Mutta sää ei suosi, ei. Monelaista pettymystä on tänä keväänä tullut kesäkukkien kanssa, vaikka monivuotiset porskuttavat. Mutta postailen pettymyksistä myöhemmin.Viime elokuussa siirsimme näiden omenapuiden viereen lähes yhtä korkean kirsikkapuun, joka oli putkahtanut anopin kukkapenkkiin, emonsa viereen. Juuret pätkittiin pahasti poikki ja puuraasu varistikin lähes heti lehtensä. Ajattelin, että mennyttä koko kirsikkapuu.

Yllätys oli iloinen, kun se keväällä rupesi availemaan silmuja. Kukkia kirsikka ei ehkä vielä tänä keväänä jaksa, mutta hengissä näyttää olevan. Iloitkaamme siitä. Näköjään aika isonkin hedelmäpuun saa siirrettyä sijoiltaan, jos olosuhteet sattuvat olemaan suotuisia.

16 kommenttia:

 1. Just näitä kukkvia puita on ihana saada <3 Meillä on nyt ensimmäistä kertaa tänä keväänä kukkimassa pieni puu, helmiorapihlaja. Sen lisäksi tietty kaiki hedelmäpuut, paitsi ei vielä päärynää. Kukkivat puut tuovat suven tullessaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuo suvi näyttäisi tulevan, kukkapuiden kera :)

   Poista
 2. Kauniita kuin korut Makamik ja Salla yhdessä. :) Tuollaisia voisi hankkia itsellekin. Täällä vaan pitää kaikki suojata niin huolella, kun rusakoita on niin runsaasti, ja niillehän maistuu varmasti koristeomenapuut paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jonkinmoiset suojukset runkojen ympärillä, eikä talttahampaita ole toistaiseksi näkynyt. Koputan puuta, että ei näkyisi jatkossakaan.

   Poista
 3. Siinäpä oiva ohje puutarhurilta. Kukkiva puu lahjaksi uuteen pihaan, jotta se kasvaisi ja kukoistaisi. Istutin tänä keväänä ensimmäiset koristeomenapuuni ja harmittelen, etten ole tehnyt niin jo vuosia sitten. No, hyvä, että edes nyt.
  Todella kauniita nuo sinun kukkivat puusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen minä harmitellut, että en ole aiemmin innostunut istutuspuuhista. Jos olisin istuttanut sen ja sen vaikka 15 vuotta sitten, miltä piha nyt näittäisikään...

   Poista
 4. Todella kauniisti ja runsaasti kukkivat puut. Harmi vain, ettet (sanojasi lainaten) voi heittäytyä niiden alle makoilemaan ja ihastelemaan niiden kauneutta kylmän sään vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi juuri tänään, juhannukseksi, tuli kesän paras ja toistaiseksi lämpimin päivä. Jospa se tästä vielä, kukintaa riittää.

   Poista
 5. Kukkapuut ovat kauniita. Olen hullaantunut myös lehtimuotoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus lehdet ovat itsessään kuin kukkasia, totta puhut.

   Poista
 6. Upeassa kukassa ovat puut sinulla, eikun vaan vilttiä nurmelle ja vaikka hiiligrilli viereen lämpöä antamaan...konstit on monet... ;-P
  Kyllä ihan oikeesti sais kelit lämmetä ja tuuli tyyntyä, pääsis nauttimaan tuolla puutarhassa touhuamisesta!
  Minkin muuten istutin juurivesa-kirsikan ja se lurpottaa pahasti, mut toivoa siis on... Ihanaa juhannusviikkoa Tuulevi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinunkin kirsikkasi varmaan selviää, kun kerran täälläkin tokeni siirrosta ja talvesta. Aurinkoista jussia sinnekin.

   Poista
 7. Ihana ajatus antaa kukkivia puita lahjaksi:)

  VastaaPoista
 8. Tosi kaunis tuo Makamik! Harvemmin näkee vaaleanpunaisina kukkivia puita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään siitä itsekin kovasti, vaikka puu näyttää jäävän aika pieneksi. Kukkia on kyllä paljon, oksia ei juuri näe.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...