lauantai 8. elokuuta 2015

Angervo ja sen serkku


Mahtaakohan töyhtöangervoja olla kovinkin monta laatua olemassa? Ihmettelen vain, miksi vierekkäin kasvavat angervot, joiden pitäisi olla veljeksiä, näyttävät enemmänkin serkuksilta. Aika paljon samanlaiset, mutta myös hyvin erilaiset. 

Lehdet ovat identtiset, mutta toisen kukinnot ovat harvemmat ja korkeammat.
Kun paras kukinta-aika on ohitettu, toisen kukinnot ruskistuvat hetkessä. Toisen vielä sinnittelevät vaaleina. Molemmat ovat kuitenkin selvästi töyhtöangervoja. Kumma juttu.

Toinen kummallisuus on se, että töyhtöangervot ovat lähes joka kesä joutuneet jonkin ötökkähyökkäyksen kohteeksi. Jos ei ole nopea myrkkypurkin kanssa, kun ensimmäiset reiät ilmestyvät lehtiin, ehtivät ötökät syödä kasvit rangoiksi. Tänä vuonna kirvoja ja öttiäisiä on ollut lähes kaikissa muissa pihan kasveissa paitsi näissä, joissa niitä yleensä vilisee. 

Kaikin tavoin omituinen kesä. Ja kosteus sen kuin jatkuu. Nyt on toki jo lämmintäkin, mutta ei päivää ilman vettä.

11 kommenttia:

 1. Onpas jännä ilmiö töyhtöangervoilla. Minulla töyhtöangervot ovat tuon jälkimmäisen kuvan kaltaisia. Kyllä, vettä tulee lähes joka päivä. Eilen oli kova ukkonen. Aamu näyttäytyy aurinkoisena tänään. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ei vielä olekaan saatu vettä. Oikein on omituinen olo :)

   Poista
 2. Muistan jostain kuulleeni, että töyhtöangervoissa on tyttöjä ja poikia. Sen vuoksi niissä on erilaiset kukinnot. Sitä en tiedä, kumpi on kumpi. Minun töyhtöangervoni ovat jo yli 20-vuotiaita ja sama ilmiö joka vuosi. Toisten kukinto on erilainen ja ruskettuu nopeammin. Poika-tyttö -jako selittäisi ongelman. Samoin niitä ötököitä oli joissakin töyhtiksissä ja halusivat ne puhtaiksi. Ei onneksi kaikissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uutta tietoa minulle tuo tyttö/poika -juttu. Kiitos kommentista

   Poista
 3. Onneksi meillä on vältytty ötököiltä. Ruusuissakaan ei vielä ole ollut kirvoja. Jännä tuo angervo;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua onnellista, jos olet ötökät tänä kesänä välttänyt.

   Poista
 4. Niissä on tyttöjä ja poikia. Ostaessa ei tiedä kumpaa saa ja mullakin on nyt molempia ja pikkutaimia piisaa pitkin pihaa ;) Toisessa on paljon pöyheämpi se kukinto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos valaisevasta kommentista. Toisessakin kommentissa puhuttiin tytöistä ja pojista, joten uskominen teitä on. En ole ennen moisesta kuullutkaan. Ilmeisesti minulla on nyt sitten pariskunta penkissä, eikä serkuksest.

   Poista
 5. Totta. Jos töytöangervoa lisätään siemenestä on taimissa, sekä hede- että emikasveja. Hedeyksilöiden heteet ovat ilmavampia ja pidempiä. Hedekasvit ovat muutenkin suositumpia pidemmän ja näyttävämmän kukintansa ansiosta.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...