keskiviikko 12. elokuuta 2015

Sahalla halkaistu hortensia


Olen useampaan kertaan esitellyt blogissa pihahortensiaa, jota kuskasin vuodesta toiseen syksyisin kellariin talvehtimaan ja keväällä se palkitsi vaivan valtavilla kukilla. Viime kesänä ruukku oli jo niin turkasen täynnä ja painava, että emme enää jaksaneet raahata sitä kellariin.

Upotin hortensian ulos ja peittelin hyvin talveksi. Tiesin, etteivät sen maanpäälliset osat varmaan selviäisi näillä leveysasteilla ulkona talvea, mutta juurakko oli ennenkin selvinnyt. Kukkia ei olisi seuraavana kesänä odotettavissa, mutta minulla olikin toiset suunnitelmat.

Keväällä suojauksen alta ei näkynyt elävää piikkiäkään. Lopulta jotakin vihreää alkoi puskea maan alta. Nostin juurakon ylös ja sahasin sen kylmästi pistosahalla kolmeen osaan. Ei todellakaan mikään oikeaoppinen hortensian lisäys :).


Mutta temppu toimi. Nyt minulla on kasvamassa kolme virkeää pihahortensiaa. Ne ovat toispuoleisia, mutta ainahan ne voi fiksata istuttamalla uudelleen sopivaan kohtaan isompaa ruukkua. Raaka peli toimii joskus, uskokaa pois. Nämä jaksaa taas syksyllä heittää kellariin ja paapoa keväällä kukkimaan. 


12 kommenttia:

 1. No kylläpä onkin kopea kasvi! Vaan näppärää, nyt niitä on kolme. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain. Ei muuta kuin kokeilemaan.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Juu, aika raa'alta touhu tuntui, mutta kannatti.

   Poista
 3. Jokainen onnistunut lisäys on oikeaoppinen lisäys :D

  VastaaPoista
 4. Vau, onpa komea hortensia. Ei kai keinoilla ole väliä, jos lopputulos on onnistunut. Millaisessa kellarissa talvetat hortensiasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kehtaako tätä näinä aikoina ääneen sanoa, mutta kerrompa kuitenkin: Meillä on kellarissa edelleen toiminnassa 70-luvulla rakennettu vanhanajan kylmiö. Siellä ei sitten juuri muuta pidetäkään kuin perunasäkkiä, vähän mehuja ja kukkia. Niin, ja jouluna kinkkua. Tasainen lämpö n. 6 astetta ja pimeä, Nehän ne varmaan ovat tärkeimmät. Kun kylmiön kone joskus sanoo sopimuksen irti, loppuu hortensian talvetuskin. Muu osa kellarista on liian lämmintä.

   Poista
 5. Sanoiskos tähän, että onni suosii rohkeaa ;) Nyt olet kolminkertaistanut hortensiasi, jee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on käynyt. Joskus kannattaa repäistä.

   Poista
 6. Itse muutama vuosi sitten laiton parvekehortensian kukkapenkkinja hyvin on talvehtinu. Aina nousee juuresta uudet kasvut. Ja kukinta yltäkylläistä. Tuo sun hortenssia on upee. Itsellä valkoinen. Haluaisin myös vaaleanpunasen mutta ei ole pihassa tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla erilaisia hortensioita. Tämä minun hortensiani tekee kukka-aiheet edellisen kesän oksiin.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...