keskiviikko 19. elokuuta 2015

Vuoden tulokkaat


Tämän kesän ehdoton perennatulokas Toimelan pihapiirissä on karpaattienkello. En ymmärrä miksi en ole sitä ennen hankkinut, vaikka usein on ollut mielessä.

Karpaattienkelloon liittyy paljon nostalgisia muistoja. Se on nimittäin ensimmäinen perenna, jonka olen koskaan elämässäni itse puutarhakaupasta ostanut ensimmäiselle pikkuriikkiselle rivitalopihalleni neljännesvuosista takaperin. Se ensimmäinen oli tosin sininen, kun tämä vuoden tulokas on nyt valkoinen.

Mutta ainakin Keski-Uudellamaalla, missa silloin asuimme, karpaattienkello viihtyi loistavasti ja kukki kesästä toiseen. Toivottavasti tämä valkoinen on yhtä uskollinen kukkija täällä Pohjanmaan lakeuksilla viitosvyöhykkeellä.


Toinen uusi tulokas on ensimmäinen kärhöni, mantsuriankärhö. Sitä mainostettiin varmana menestyjänä ja helppohoitoisena kärhönä. Ei sitä juuri ole tullut hoidettua istutuksen jälkeen, mutta ei se kyllä mikään erityinen sukseekaan ole ollut. Kasvusto on vielä aika matala, kukkii tosin.

Istutin näitä kaksi köynnöskehikkoon vierekkäin. Tämä toinen on ihan terveen näköinen ja voimissaan. Velipoika vieressä on sen sijaan joutunut kirva- ja etanahyökkäyksen kohteeksi. Toivottavasti torjuntatoimenpiteeni onnistuvat ja toinenkin pieni kärhön alku jää henkiin.

Katselin Kruunuvuokon kärhökuvia ja siellä mantsuriankärhökin rehottaa aivan mahtavana. Saapas nähdä, yltääkö tämä minun kärhöni koskaan edes puoleen siitä kukkamäärästä :). Mutta täytyy yrittää ja antaa kasville aikaa. Näilläkin leveysasteilla.

8 kommenttia:

 1. Karpaattienkelloon minäkin sään liitettyä vanhoja muistoja, sillä sininen versio kasvoi aikanaan rivitalokotimme pihassa. Ja kuinka ollakaan, ostin myös alkukesästä sellaisen, sinisen tosin.
  Myös Mantšurian kärhön istutin kesäkuussa ja vielä se on pikkuinen. Tänään huomasin siinä muutaman nupun. Kärhöjen suhteen olen huomannut, että kärsivällisyys on valttia. Ainakin meidän pihalla niiden kasvu ja kotiutuminen on hidasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, etteivät kärhöt muillakaan ensimmäisensä kesänä rönsyile.

   Poista
 2. Minäkin istutin mantsuriankärhön keväällä. Sinun kärhösi näyttää hyvinvoivalta minun kärhööni verrattuna, tosin sekin on kasvanut jonkin verran ja on muutamia pieniä kukkia. Kastelun puutteesta ei ole varmaankaan tänä kesänä kärsinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vettä ainakin on tullut tarpeeksi, totta puhut. Toivottavasti nämä meidän kärhöt innostuvat ensi kesänä kasvuun.

   Poista
 3. Odota vain rauhassa, kunnes mantsuriankärhösi on kasvattanut ensin juuristonsa kokoa, niin sen jälkeen se palkitsee kyllä sinut runsaalla kukinnalla. Kylmä ja sateinen alkukesä osaltaan haittasi myös monen kärhön kasvuunlähtöä ja kukintaa tänä vuonna.
  Valkoinen karpaattienkello on kyllä todellinen silmänilo ja se ikäänkuin valaisee koko ympäristönsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihana tuo valkoinen karpaattienkello. Yritän olla kärsivällinen kärhön kanssa, kiitos kommentista.

   Poista
 4. minulla myös sininen karpaattien kello on ollut ensimmäisiä kukkia omassa pihassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas sattui, että monella muullakin se on ensimmäinen hankinta.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...