keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Viimeiset sadonkorjuut


Vähiin käy sadonkorjuu, ennenkuin loppuu. Viimeisenä nostin hyötymaan kasvatuslaatikosta porkkanat, joiden sato ilahdutti runsaudellaan pitkästä aikaa. Monta vuotta porkkanan siemenet ovat itäneet heikosti tai jostain muusta syystä sato on jäänyt laihaksi. Nyt iti ja kasvoi.

Luulenpa, että porkkanakin viihtyi kasvualustalla, joka sai pääosin voimansa talousjätekompostista. Kumpa sitä riittäisikin kaikille pihan kasveille. Kompostoin talusjätteet vain kesäisin. Yhdestä pienestä kompostorista riittää muutamalle kasville. Erityisesti se on sipulin, kesäkurpitsan ja salaatin mieleen. Näemmä myös porkkanan.


Tätä lajia sadonkorjuuta riittää pakkasiin saakka, kun iltaisin vain näkisi vielä pihalla puuhastella. Yritän silputa ja kompostoida mahdollisimman paljon pihalta keräämääni.

Kaikkea en saa itse hävitetyksi, vaan jotakin joutuu viemään pois. Meillä puutarhajätettä voi toimittaa vain hyötyjäteasemalle, jonka aukioloajat ovat minimaaliset: parittomien viikkojen tiistait klo 14-17. Saa olla tosissaan, että sinne ehtii.


Olenkin lisännyt lehtikomposteja ja haketan entistä enemmän oksia. Tämänkin lastin hoitelin lopulta omin käsin uudelleen maatumaan. Pensaat kiittävät, kun saavat katetta ja uutta voimaa lehtikompostista.


Vähiin käy kukinta pihalla. Jokunen syysleimun kukka vielä sinnittelee talvea vastaan. Näitä putkahti esiin harvakseltaan, mutta putkahteli kuitenkin. Keväällä luulin, että talvi oli niitannut kaikki syysleimuni. Ei sentään, vaan muutama jäi. Toivottavasti ensi talvi ei vie niitäkin, vaan saisivat rauhassa voimistua ja vallata alaa.

12 kommenttia:

 1. Syysleimut ovat kyllä ihania kun ensimmäiset aloittavat jo heinäkuussa ja viimeiset kukkivat vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ovatko ne heinäkuussa kukkivatkin syysleimuja :). No, miksei. Juhannuksesta lähtien mennään syksyä kohti...

   Poista
 2. Hienon porkkanasadon olet saanut. Ihana tuo syysleimu. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kyllä siinä kahdelle ihmiselle rouskutettavaa riittää.

   Poista
 3. Mahtavia porkkanoita on sinulla kasvanut, Syys leimu nätti :)

  VastaaPoista
 4. Komeat porkkanat. Kompostimulta on todella hyvää ja korvaamatonta. Meilläkään kaikki kasvijäte ei mahdu komposteihin, vaan osa viedään suosista maankaatopaikan keräyspisteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meillä on sellaisesta maankaatopaikasta nyt pula.

   Poista
 5. Hyvännäköisiä porkkanoita! Syysleimuja pitäisi hankkia itsellekin.

  VastaaPoista
 6. Komeita porkkanoita!

  Minulla kävi tuuri, ja sain leimun siirtotaimia nyt syksyllä omalle pihalle. Toivottavasti ensi vuonna lähtevät kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä kannattaisi taimia etsiskellä, mutta jostain syystä etsiskely innostaa paljon vähemmän kuin keväällä...

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...