lauantai 8. huhtikuuta 2017

Kevään tulokkaat


Tänä talvena Toimelassa on ruokittu ja tarkkailtu lintuja ennätysahkerasti. Olemmekin saaneet laudoille uusia lajeja, kuten tiklin.

Punatulkkua on houkuteltu kauralla ja vaikka millä, mutta vuosiin ei ole pihalla näkynyt. Kunnes viikko sitten poika oli käymässä ja keittiön ikkunasta vilkaistuaan totesi, että nythän siellä on pari punatulkkua. En meinannut uskoa, mutta totta se oli.Talviruokinnan viimeisillä hetkillä päätti tulkkupari sitten pistäytyä meilläkin. Taisivat olla ohikulkumatkalla, kun ei ole sen koomin näkynyt. Todistusaineisto tuli kuitenkin napattua ikkunan läpi.Ennen punatulkkuja apajille ehti myös mustarastas, tai pariskunta sekin. Niitä on toki aiempinakin vuosina nähty, mutta ilmestyvät aika myöhään keväällä.


Jotenkin komea syvässä mustassaan ja keltaisen nokan kera mustarastas minusta on. Ja sulassa sovussa pienempien kanssa syömässä, vai olisiko laittanut sirkut ja varpuset jonoon? Mielenkiinnolla muuten odotan, mitä marjapensaan alla ensi kesänä kasvaa, kun siemeniä on näköjään kylvetty reippaasti tirpan alle.


Viimeisin yllätys ja aivan uusi tuttavuus ilmestyi lintulaidalle eilen. Värisokea puoliso vei sänkyvaatteita tuulettumaan ja tuli sanomaan, että nyt sieltä saisi kuvia jostakin varpusesta. En jaksanut innostua, pikkuvarpuset on niin usein nähty ja kuvattu. Myöhemmin menin katsomaan ja totesin, että urpiainenhan se siellä, punaisissa läiskissään kökötti.

 
Olisikohan linnulla ollut joku vika, kun ei meitä pelännyt. Päästi tosi lähelle ja kökötti vain paikallaan. Lopulta kyllä lensi pois, joten lentotaito ainakin oli tallella. Kissalle tiedoksi, että ei kannata innostua. Hienon näköinen lintu tämäkin, en ole ennen pihalla nähnyt.

10 kommenttia:

 1. Punatulkkuja on tänä talvena näkynyt täälläkin. Edellisistä on muutama vuosi. Urpiaisia en ole ikinä nähnyt omassa pihassa. Kaunis lintu sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäistä kertaa täälläkin urpiaista ihasteltiin.

   Poista
 2. Suloinen punatulkku! Meilläkään eivät vieraile lintulaudalla, ihanaa että edes piipahtivat teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi kiva havainto, pitkän odotuksen jälkeen.

   Poista
 3. Tänä aamuna näin ensi kertaa mustarastaan pihallamme. Urpiaisia olen nähnyt vain kaukaa, värikäs lintu läheltä katsottuna, hauska punainen läntti päälaella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urpiainen on vähän kuin väripurkin alle jäänyt, vatsapuolellekin on punaista tipahtanut. Lintujen sukupuolierot ovat myös mielenkiintoisia. Itse tajusin vasta, että mustarastasnaaras ei ole yhtä syvän musta kuin uros ja nokkakin on vaisumman keltainen kuin uroksella.

   Poista
 4. Upeat lintukuvat ja komea urpiainen! Teillä käykin monipuolinen valikoima lintuja ruokailemassa. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi vuodelta lajikirjo lisääntyy. Se on palkitsevaa.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...