keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Köynnöstäen


Olen kokeillut köynnöskehikkooni monia köynnöksiä. Kun kesä oli harvinaisen lämmin ja pitkä, onnistuin kasvattamaan kukkivaksi siemenestä ihanaa kelloköynnöstä, mutta epävarmana kesänä kelloköynnös ei ehdi meillä asti kukkia. Keijunmekko menestyi, mutta ei kiivennyt kovin pitkälle korkeaan kehikkoon. Köynnöskrassin söivät itikat viime kesänä.

Tänä keväänä yritin kasvattaa siemenestä ruusunätkelmää (Sweet Pea). Mausteppipuria muistuttavista siemenistä iti tasan kolme ja nekin tulivat pintaan vasta kuusi viikkoa kylvöstä. En muistanut liottaa siemeniä ennen kylvöä, liekö olisi nopeuttanut.

Totesin, että näistä kolmesta pikkuriikkisestä ruusunätkelmän taimesta en saa tälle kesällä mehevää köynnöstä kehikkoon. Niinpä hain puutarhalta elinvoimaiset aitoelämänlangan taimet. Ne näyttävätkin lähtevän hyvin kiipeämään ylöspäin ja ovat todella rehevät. Kukkiakin on jo.

Elämänlangalla on ollut korvissani huono kaiku. Jossakin vaiheessa monivuotinen elämänlanka luikerteli pihalle ja sitä on tullut kitkettyä näihin päiviin penkeistä ja kasvimailta. Tämän köynnöksen pitäisi olla yksivuotista ja yritän uskoa, että se ei tuolta laatikosta nurmikon keskeltä hypi mihinkään vääriin paikkoihin, kun syksyllä heitän roskiin.

Toistaiseksi aitoelämänlanka näyttää hyvältä. Kaksiosaisen köynnöskehikon keskellä kasvaa mantsuriankärhöä, mutta se on vielä kovin vaatimattoman kokoista. Voimallisesti sekin sieltä nousee, kunhan lämpöä ja aurinkoa riittää.

Istutin pikkuruiset ruusunätkelmätkin tuonne aitoelämänlangan laidoille. Tehkööt siellä mitä haluavat tai olkoot tekemättä.

8 kommenttia:

 1. Komean taimen hankit. Enpä olekaan koskaan aitoelämänlankaa kasvattanut. Ainoastaan sen sukulaista päivänsineä, jonka toissa kesänä etanat söivät kokonaan. Tänä vuonna kokeilen sen kanssa uudestaan. Sillä olisi niin hienot taivaan siniset kukat. Saas nähdä, jos tänä vuonna onnistaisi sen kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etanat ovat tehokkaita :( , mutta ei kannata luovuttaa.

   Poista
 2. Minä laitoin siemenestä muutaman taimen aitoelämänlankaa ja viikko sitten istutin taimet ulos ruukkuihin. Sinulla onkin hieno taimi, kukkiakin jo! Mukavaa viikkoa! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat kyllä oikein "vehmaita", mutta näyttääpohjoistuuli, joka eilen täällä riehui, vähän koetelleen. Pitääkin kokeilla tätä joskus siemenstä.

   Poista
 3. Olen itsekin kasvattanut aitoelämänlankaa, ja voin taata, ettei se leviä mihinkään karhunköynnöksen lailla, josta sinulla on ollut huonot kokemukset. Eikä ihme.Karhunköynnös on monivuotinen ja todella hankala hävitettävä kukkapenkistä. Aitoelämänlanka on myös hyvin elinvoimainen ja nopeakasvuinen ja siitä voi halutessaan kerätä syyskesällä siemenet seuraavaa kesää varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sen monivuotisen riesan nimi on oikeasti karhunköynnös, kiitos tiedosta! Täällä on kutsuttu sitä elämänlangaksi ja olen kiertänyt moiset puutarhoilla aiemmin kaukaa. Nytpä keräänkin siemenet syksyllä talteen, jos sellaisia saan aitoelämänlangasta. Kukat ovat minusta oikein kauniit.

   Poista
 4. Samat kokemukset Kruunu Vuokon kanssa. Karhunköynnös on hirveä riesa, elämänlanka ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisiko karhunköynnöstä olla mukana jossakin siemensekoituksissa? Ihmettelen, että sitä riittää kasvimaan laidassa, vaikka en taatusti ole sitä sinne istuttanut.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...