sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Haaveissa ruusut tatarin tilalle


Tattaripensaiden kohtalo on nyt sinetöity. Oli todellakin viimeinen kerta, kun näitä peijakkaita leikkaan syksyllä alas ja tungen oksia silppuriin ja roskiin! Luultavasti lajike on röyhytatar ja Toimelassa se on kasvanut kahtena puskana talon länsipäädyssä vuosikymmeniä, toiseksi lämpimällä ja toiseksi parhaalla kasvupaikalla.

Monta vuotta olen antanut näille lähtöpasseja jonkin kauniimman ja kestävämmän tieltä, mutta jotenkin se on jäänyt. Ensi keväänä lapio heiluu ja juurakot päätyvät roskiin. Tilalle haaveilen jotakin pensas- tai puistoruusua.


Tatar lyyhistyy usein jo heinäkuussa ensimmäisessä rankkasateessa. Eikä se siitä enää kunnolla toivu, vaan näyttää loppukesän rääpisköltä.

Katsele nyt sitten näitä muotopuolia puoli kesää. Ja haistele vielä avonaisesta ikkunasta väkeviä kukintojen tuoksuja. Ei kuulkaa, ei ole pakko jos ei taho.

Mutta nyt kaipaisin ruusuihmisiltä vinkkejä. Minulta löytyy vain juhannusruusua ja jotakin vanhaa, vaaleanpunaista leviävää ruusulajiketta. Mitä suosittelisitte tähän?

Paikka on siis aurinkoinen, kuivahko länsipääty. Rapattu seinä kerää lämpöä ja hehkuu sitä ympärilleen vielä loppukesän viilenevissä illoissakin.

Ison talon ikkunat ovat vajaan parin metrin korkeudella ja ympärillä on runsaasti tilaa, joten ruusupensaillakin saisi olla kokoa ja korkeutta. Mitkään pienet ja sievät eivät tässä näy.

Olisko tosiaan joku puistoruusuna myytävä lajike? Vinkkejä vastaanotetaan, kiitos vain jo etukäteen.

Onpa muuten ihana katsella pimeänä ja sateisena syysiltana kuvia vihreästä kesästä ja haaveilla tulevasta.

8 kommenttia:

 1. Niin se vaan menee, että joskus sitä kyllästyy katselemaan jotain kauankin pihassa ollutta. En osaa noista ruusuista kyllä mennä sanomaan, olen niiden saralla vielä aloittelija. Paikka kyllä kuulostaisi ruusuille vallan sopivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Joskus tulee mitta täyteen jotain lajia.

   Poista
 2. Kyllä sinun kannattaa perustaa ruusutarha kun on nuin hyvä paikka. Valamon ruusu on yksi minun suosikeista ja neilikkaruusu toinen, kannattaa kysyä puutarhoilta keväällä että löytyykö vanhojen hyvien lajikkeiden taimia. Minulta voit tulla hakemaan valamon ruusua jos kiinnostaa.Puutarhurin tytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarjouksesta, pannaan korvan taakse. Neilikkaruusu kuulostaa myös mielenkiintoiselta. Ruusutarha olisi ihana ajatus mutta jos nyt pari puskaa aluksi.

   Poista
 3. Paikka tuntuisi juuri sopivalta ruusuille, minä olen huono tässä ruusu asiassa. Mutta uskomattoman hienoja ruusublogeja on ja muitakin kellä on hurjasti tietoa ja taitoa. Uskon että ensi keväänä me saamme lukea mitä lajia tässä asustaa. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että keväällä on kerrottavaa. Onhan tässä talvi aikaa tutkia ruusublogeja.

   Poista
 4. Tavallaan kuitenkin sääli noita tattareita. Niitä ei juuri näy enää missään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ovat sen verran sitkeitä, että eiköhän niitä vielä jossain kasva :)

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!