perjantai 6. lokakuuta 2017

Uusi omenalajike ilmestyi!


Piti katsoa oikein kahdesti ja nostaa vielä silmälaseja nenälle, kun menin poimimaan viimeisiä hedelmiä koristeomenapuu Sallasta. Pikkuomenat alkavat olla jo ylikypsiä ja lehdetkin ovat puusta pudonneet. Mutta mitä ihmettä! Yhtäkkiä huomasin, että omenapuun haarasta kasvaakin aivan toisenlaisia omenoita, isoja ja punavihreitä. Haarassa on myös vihreät lehdet vielä paikoillaan.

Olen vain kuvitellut, että vuosia sitten hankkimamme Salla on kasvattanut juuresta uuden verson, enkä ole asiaa sen enempää ajatellut. Nyt tuo verso kuitenkin teki aivan toisenlaisia hedelmiä. Ei mikään koristeomenapuu, vaan ihan hyvän kokoisia omenoita tekevä lajike. Mikä sitten onkaan.

Taimen mukana on täytynyt tulla astiassa myös toinen. Mikään hybridi tämän Sallan ei pitänyt olla, vaikka tiedän sellaisiakin omenapuita olevan. Yllätyksiä riittää näköjään.

Näitä pikkuriikkisiä omenoita lähdin poimimaan lehdettömistä oksista.


Tällainen teeseitse-hybridi siellä sitten odotteli. Miten sitä on niin sokea, että ei mitään huomaa, ennen kuin omena kirjaimellisesti putoaa puusta päähän.

Jälkikommentti:

Kiitos hyvät blogiystävät! Taas kerran viisastuin. En ollut uhrannut ajatustakaan omenapuun taimen kasvatukselle, enkä perusrungolle, enkä varttamiselle. Kun luin alle tulleita kommenttejanne, ymmärsin kaivaa esiin Salla-omenapuuni mukana tulleen taimilapun. Siellä kerrotaan, että Sallamme perusrunko on Antonovka eli itäinen hapokas talviomena, johon Salla on vartettu. Sehän tämä varmaan on. Näin sitä oppii koko ajan uutta. 

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, ja hauska yllätys!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. En ole vielä makua maistanut, mutta toivotaan että on makoisa.

   Poista
 3. Tämäntapaiset yllätykset ovat todella mukavia.

  VastaaPoista
 4. Hmmm. Pyrkisikö perusrunko kasvuun? Ihan se näyttää rapsakalta ja mehevältä aidolta omenalta.
  Muuttaessamme tänne kaadetun omenapuun tyveltä oli lähtenyt kasvamaan uusi alku. Myyjä kertoi paikalla olleen puun omenien olleen parhaimman makuisia ikinä. En tiedä oliko alku kannosta vesonut vai siemenestä syntynyt. Vuosia sitä vaalin, ja viimein pääsin maistamaan. Pois oli sylkäistävä! Mitään niin kamalan kitkerää en ole maistanut.
  Toivottavasti sinulla käy paremmin.

  VastaaPoista
 5. mainio yllätys! Minäkin epäilen, että perusrunko pyrkii kasvuun

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mikähän se perusrunko tässä tapauksessa sitten mahtaa tarkoittaa?

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...