lauantai 20. tammikuuta 2018

Kevät mielessä

Ihmeellisesti ihmisen mieli kääntyy kohti kevättä heti, kun ensimmäiset auringonsäteet nousevat taittamaan kaamosta. Innostuin jo pätkimään huonekasveista istukaisia.

Juoru on istutettava uusiksi vähintään kerran vuodessa. Sillä on tapana vanhentaa alimmat lehdet ja tuottaa kovasti roskaa, ellei kasvia uusi. Siinäpä se saa odotella juuria ja multiin pääsyä. Samalla se tuottaa minulle kevätmieltä ja valaa uskoa tulevaan kasvukauteen.
Minun huonekasvini ovat pääsääntöisesti erittäin vanhaa perua ja tässä talossa vuosikymmeniä asuneita. Tai sitten niihin liittyy jokin tarina; istukaiset on aina joltakin saatu ja kasvit tuovat muistoja mieleen. Vanhoja tuttuja ei oikein voi hävittää, vaikka uusiakin lajeja tekisi mieli.

Päädyinkin pätkäisemaan vuosikymmeniä vanhan vuoripalmun latvasta poikki. Se oli kasvattanut valtavan pitkän varren ja vihreät oksat hipoivat kattoa.

Vaihtoehtoja olivat vanhan kasvin hävittäminen tai "nuorentaminen". Päätin kokeilla, juurtuisiko latvus. Sekin odottaa nyt juuriaan vesiastiassa. Ainakin muita palmuja olen samalla menetelmällä nuorentanut. Ehkä tämäkin onnistuu.


Vanhapoikavanhus jaksaa vielä yrittää. Se on taas kasvattanut nenäänsä "näppylän". Jonkin sortin hedelmä se kai on. Kerran vuodessa näitä ilmaantuu.Kaikki nämä huonekasvit elelevät vinttikamarissa. Kamarin ikkunasta taas on näin lohduton näkymä, jos kevättä ajattelee. Vielä pitää lunta luoda, ennenkuin paljuun pääsee mattoja liottelemaan.


Juhannuksena 17 vuotta täyttävä Eppu mököttää. Se tulee vuosi vuodelta viluisemmaksi ja tämänpäiväinen - 17 astetta on sille pahasti liikaa.

Kissa yrittää tappaa aikaa nukkumalla, naukumalla, syömällä, mököttämällä, nakkelemalla joululahjahiirtä ja kiusaamalla meitä. Sehän on luonnolisesti ihmisten vika, että ulkona on talvi. Kesällä Eppua ei juuri sisällä näe.

10 kommenttia:

 1. Joo, ei ihan heti oteta puutarhakylpyjäkään. =)
  Mulla on myös iäkäs kissa. Kohta 19 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mietitty, kuinkahan kauan kissat voivat elää. Eppua ei vaivaa muu kuin vilu.

   Poista
 2. Elin ilme on aikalailla samanlainen, kuin Juusolla. Sekään ei erityisemmin innostu kylmistä ilmoista. Vaikka ei meillä kunnon pakkasia ole vielä ollutkaan.
  Luovuin muutama vuosi sitten juoruista osittain niiden roskaamisen vuoksi. Eikä ollut tilaakaan, kun niitä tuli liian ahkerasti monistettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoru kyllästyttää minuakin välillä. Toisaalta siitä saa nopeasti vihreää, jos johonkin tarvitsee.

   Poista
 3. Voi Eppua! Toivottavasti pakkaset hellittävät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään näyttää vain kirivän. Ehkä huomenna helpottaa.

   Poista
 4. Kukat joihin liittyy jokin mukava muisto tai tarina ovat yleensä hyvin tärkeitä kasvattajalleen.
  Siellä teillähän on oikein kunnon talvi ainakin pakkasasteista päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, enempää talvea ei osaisi toivoa. Ja totta puhut, tarinat ja muistot ovat tärkeitä. Eipä taitaisi tuntua miltään, jos joka kevät hakisi kaupasta uudet ja muodikkaat viherkasvit.

   Poista
 5. Kevät ja kesä on ihanaa aikaa. Mutta nautin talvestakin se kun vihdoinkin tänne eteläsuomeenkin saatiin. Voi Eppua. No vanhuus ei tule yksin. Mitenkähän sitä itte sitte mökötetään kun vanhoja luita kylmä sää saa kolottamaan. No sen näkee sitten. Mukavaa talvea ja kevään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle. Aina tämä valkoinen talvi vesisateen voittaa.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...