maanantai 17. syyskuuta 2018

Vielä jaksaa...osa 1Suurimman osan kesäkukista olen jo kerännyt kompostiin, puoliksi varkain itseltänikin ruukku kerrallaan. Kesästä ei millään haluaisi luopua, vaikka syksy on tosiasia. Onneksi petunia pitää vielä yllä illuusiota kesästä. Se jaksaa kukkia, kun grillikatoksen reunalla ei sade pääse pieksämään.


Onhan sitkeitä kukkijoita toki muitakin kuin petunia. Vanhan ajan joriini on tänä kesänä kukkinut todella voimallisesti ja kukinta sen kuin jatkuu. Monena vuonna pakkanen on joriinit syyskuun puoliväliin mennessä ehtinyt jo niitata. Nyt uusia kukkia vain tulee ja tulee ja tulee...


Sama juttu mukulabegonioilla. Nämä eivät näytä piittaavan edes sateesta. Ensimmäistä kertaa tänä kesänä kasvatan mukulabegonioita, mutta ei varmaan jää viimeiseksi kerraksi.

Kuten kuvasta näkyy, ruukussa on kahdenlaisia. Korkeat ja suurilehtiset ovat itse mukulasta kasvattamiani. Matalampi punainen on puutarhalta hankittua paikkavärkkiä, kun myrsky ja minä katkoimme esikasvatettuja taimia keväällä yhdessä ja erikseen.Kasvimaan laidalla puskevat esiin pikkuriikkiset syysasterit. Nämä kylvin vahingossa väärästä siemenpussista. Luulin kylväväni ruiskaunokkia, mutta huomasin liian myöhään, että asteriahan sinne vakoon livahti.

Asterissa ei ole mitään vikaa, mutta tajusin heti kylvettyäni, että eipä taida kukkaloisto kesälle ehtiä. Olisi pitänyt esikasvattaa tai ainakin harventaa. Kovin pieniksi jäivät, mutta sitkeästi yrittävät vielä. Kukkijoita ei ole syyskuussa koskaan liikaa, joten nämäkin kelpaavat.

6 kommenttia:

 1. Kivasti vielä kukkii. Nuo keltaiset vanhakantaiset daaaliat ovat todella kauniita täydellisen mallisine kukkineen. Ovatko olleet sinulla tai kenties suvussa jo pitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaiset ovat peräisin jo edesmenneeltä naapurin emännältä. En tiedä mistä hän on ne aikoinaan saanut, mutta jotakin vanhaa perua ovat. Minä olen saanut ne äitini kautta ja minullakin on niitä ollut jo vuosia. Kiitollisia kasveja. Varmaan samantyyppisiä ovat ne Lohtajan punaiset, joista kirjoitit blogissasi. Niissä taisi vai olla kerrotut kukat.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. On kyllä hienoa, että vielä tähän aikaan syksystä löytyy värikästä kukkivaa. Siis muutakin värikästä kuin ruska.

   Poista
 3. Tuulevi, joriinisi kukkivat upeasti!

  Minulla on lilaa syysasteria ja usko tai älä, ne vasta aukaisevat nuppujaan ja kukkivat kun lunta on satanut päälle. Kutsunkin niitä lumiastereiksi, sillä eniten niitä on kuvattu lumisina kuin muuten. Jotain vanhaa laatua, jotka sain kerran eräältä innokkaalta puutarhamummolta. Ihania ovat kukkasi! Eikös joriini olekin daalia...Ihailen niitä muilla. Nehän pitää kaivaa talveksi maasta ylös.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, joriini on vanhan kansan daalia. Mukulat talvehtivt pimeässä ja viileässä. Ja lisääntyvät vuosi vuodelta :)

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!