tiistai 1. syyskuuta 2020

Kesän satosaldoa


Kulunut kesä oli minusta erikoinen puutarhakesä. Monien kasvien kasvu junnasi keskikesän paikallaan. Esimerkiksi kesäkurpitsa, joka normaalisti kasvaa todella vauhdikkaasti, tuntui nukkuvan ruususenunta koko heinäkuun. Tahti muuttui vasta elokuussa.
 

Kun illat pimenivät ja kelit viilenivät, kesäkurpitsat alkoivat venyä silmissä. Nyt minulla on tuollaisia nuojamiesten nuijan kokoisia möllisköjä. Kiirettä pitää, että saa kaiken syötyä. Eiköhän kasvu pian tyssää ensimmäisiin yöpakkasiin. Ajatella, jo syyskuuta mennään, eikä vielä yhtäkään hallayötä. Läheltä taisi viime yönä pitää.
 

Kaksi jatkuvastatoista kuukausimansikkaa sinnittelee vielä. Jokatoinen aamu käyn keräämässä kourallisen tuoreita mansikoita puuron päälle.


 
Tämä taisi olla mansikoiden kesä. Ainakin meidän pieneltä mansikkamaalta saatiin satoa syötäväksi koko heinäkuun. Marjat olivat harvinaisen terveitä ja puhtaita.





Herukkarintamalla ei sujunut yhtä hyvin kuin mansikkamaalla. Mustaherukkaa ei tullut juuri lainkaan. En edes viitsinyt poimia, kaikki syötiin suoraan puskista. Olisiko alkukesän kuivuus vienyt kukat?

Punaherukkaa ja valkoherukkaa sentään saatiin. Punaherukkaa olen pakastanut ja keittänyt mehuksi. Taitaa jäädä vähän linnuilekin.


Sipulit jäivät ihmeen pieniksi. Ei paljon talvivaraa saatu, mutta syötävää riittää vielä.


Kärsimättömänä ihmisenä olen meinannut menettää hermoni tomaattien kanssa. Raakileita on aivan älyttömästi, mutta kypsyminen kestää ja kestää. Oikeastaan vasta parin viime viikon aikana on kunnolla päässyt tomaatteja poimimaan ja syömään.

Kumpa nyt loputkin ehtisivät kypsyä ennen pakkasia. Harvinaisen hidasta touhua tähän kesänä, vaikka aurinkoa on saatu.


Salaatti on suorastaan ryöstäytynyt käsistä. Nyt se jo kukkii komeasti, mutta syötävääkin vielä löytyy.


Ei etanoita, ei reikiä, ei kirvoja, eikä mitään öttimöttiäiäisiä salaatissa. Ihmeellistä! Monena muuna kesänä on salaatti rei'itetty seulaksi, mutta missä nämä syöjättäret tänä kesänä ovat piileskelleet?

Älkää ymmärtäkö väärin, en todellakaan kaipaa niitä. Mutta silti vähän mietityttää, kun puhutaan pörriäisten katoamisesta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Puikulaperunoista tuli puhtaampi ja parempi sato kuin koskaan ennen. Ja se kasvoi nopeasti, kun normaalisti puikula on tosi hidas. Omenoita taas ei tullut käytännöllisesti katsoen lainkaan.

Tilli kasvoi normaalin vaisusti. Se ei vain minulla menesty. Avomaankurkkuja tuli jonkin verran, porkkanoitakin naposteltaviksi asti.

Tällaista Toimelan hyötymaalla tänä kesänä. Minkähänlainen mahtaa tulla ensi kesän sadosta? Jää nähtäväksi. On se aina niin jännittävää ja mukavaa vertailla satovuosia.

6 kommenttia:

  1. Laitoin keltaista kesäkurpitsaa ja hedelmät ovat tosi kitukasvuisia. Lehtikaali sen sijaan kukoistaa. Tomaatit ovat täälläkin kypsyneet tosi hitaasti, tämä ei ollut tomaattikesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut tomaattikesä ei.Hyvä kuulla, että muillakaan ei kaikki mennyt putkeen.

      Poista
  2. Mukavaa, että kesäkurpitsa heräsi, vaikka myöhäänkin. Minun kesäkurpitsani on ilmeisesti jo lopettanut, eikä keltainen tehnyt tänä kesänä ainuttakaan hedelmää.
    Kuten teillä, myös mustaherukan sato oli minimaalinen.
    Oli sato millainen tahansa, ensi keväänä kylvämme taas innolla. Eikö niin!

    VastaaPoista
  3. Meillä on saatu yksi kesäkurpitsa ja muut on joko mädäntyneet tai muuten vain jököttävät samankokoisena. Saa nähdä kun nyt mennään mökille onko kasvua? Mustaherukka pensaita on meillä kymmenen ja marjoja tuli ehkä kolme neljä litraa. Omenat on reikiä täynnä jne... satoa tullut normaalia vähemmän kaikista mitä on kasvatettu tai istutettu. No tosiaan ensivuonna uudet kujeet ja sadot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtaakohan kesäkurpitsa tykätä pimeästä :)? Tuntuu, että syksyä kohti kasvu kiihtyy ja kiihtyy...

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!