sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Tästä se kevät taas lähtee!

 


Jo vain, tästä se kevät taas lähtee liikkeelle. Ensimmäiset siemenet on nyt kylvetty multiin, vaikka lunta tupruttaa taivaalta enemmän kuin tarpeeksi ja kesä on vasta etäinen ajatuksen siemen. Valon määrä lisääntyy kuitenkin päivä päivältä ja usko kevään voittoon on vahvoilla.

Kylvin tänään ahkeraliisaa (puuttuu kuvasta), kesäpäivänhattua, tuoksukaunokkia, hehkuvaarakkautta, paprikaa ja ananaskirsikkaa (karviaiskoiso lukee siemenpusissa toisena nimenä).



Siellä siemenet nyt muhivat kylvölaatikoissa. Täytyy sanoa että ahkeraliisan ja hehkuvanrakkauden siemenet ovat niin pikkuriikkisia, että niiden käsitteleminen tuotti vaikeuksia kumihanskat kädessä. Oli pakko riisua hanskat ja haeskella siemenet pussin saumojen väleistä paljain käsin. Ehkä niistä muutama osui oikeaan lokeroonkin .

Talvi ja pakkanen kuivattaa kädet niin, että sormenpäät ovat haavoilla.Sen vuoksi en multaa mielelläni paljain käsin tähän aikaan vuodesta möyri. Mutta oli kyllä haastetta siementen kanssa.

Hehkuvarakkaus on perenna, joka pussin mukaan saattaa kukkia jo ensimmäisenä kesänä, jos sen kylvää riittävän aikaisin. Toivottavasti tänään oli riittävän aikaisin. En ole tätä aiemmin saanut kylvökonetta vauhtiin.

Ananaskirsikoita kasvatin viime kesänä menestyksellä valmiina ostamistani taimista. Nyt ajattelin kokeilla siemenestä saakka. Mutta sen toinen nimi el karviaiskoiso oli minulle uusi. Tuoksukaunokkia olen kylvänyt suoraan ulos, mutta nyt kokeilen esikasvatusta. Toivon, että kukinta aikaistuisi.



Päätin noudattaa kirjaimellisesti ohjetta ja kylvin kelloköynnöksen siemeniä 3-5 kappaletta saman tien samaan ruukkuun. Voi olla, että kelloköynnös olisi ehtinyt myöhemminkin, mutta siellä siemenet nyt ovat. Toivottavasti kapeampi puoli ylöspäin, vaikka senkin päättelemine lähes soikeasta siemenestä on välilla hankalaa.

Tässä vaiheessa siementen kylväminen ja itämisen seuraaminen on aina hauskaa ja mieltä virkistävää puuhastelua. Mitä enemmän viidakko kasvaa kevään edetessä, sen työläämmäksi puuha muuttuu. Jostakin syystä työläys aina unohtuu, kun uusi kylväaika saapuu.

8 kommenttia:

  1. Kylvöhommat on niin kivoja, että homma tahtoo vähän riistäytyä käsistä, ainakin minulla 😁

    VastaaPoista
  2. Kylvöpuuhat ovat tässä vaiheessa kevättä parasta ajanvietettä. Multapurkkeja on yllättävän hauskaa seurata ja etsiä niistä kasvun merkkejä. Reipasta itämistä kylvöillesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu kuin kesä olisi lähempänä, kun tuijottelee multapurkkeja :)

      Poista
  3. Ananaskirsikka/ karviaiskoiso kuuluu tosiaan koisokasveihin niinkuin tomaatti ja perunakin. Siitä on jäänyt mieleen se, että vihreänä hedelmää ei kannata syödä tai ei saa syödä. Siitä voi saada vatsansa todella kipeäksi. Vihreässä ananaskirsikassa on solaniinia, josta voi saada myrkytyksen. Samaa mitä tulee perunaan, jos se altistuu auringolle. Ja vihreissä tomaateissa on myös samansukuista myrkyllistä ainetta. Itse en onnistunut kypsyttämään ananaskirsikkaa kunnolla oranssiksi niin on jäänyt niiden kasvatus. Ne muuten lähtivät kasvimaalla talven jälkeen kasvamaan, kun raa'at hedelmät varisi syksyllä maahan. Ihmettelin, että ovat niin kylmänkestäviä. Onnea kasvatuksiin !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kyllä kypsyivät minikasvihuoneessa, eikä kukaan saanut myrkytystä! En kyllä semmoista osannut edes pelätä, hyvä tietää. Enkä kyllä olisi osannut kuvitella, että menestyisivät talven yli kasvimaalla!

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!