keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Kiinanruusun kasvatus pistokkaasta?


Vanha kiinanruusuni voi hyvin ja täyttää lupaa kysymättä vinttikamaria. Joka kevät leikkaan siitä reippaasti oksia ja toiveikkaasti työnnän eläväiset vihreät pistokkaat veteen. Sitten jään odottamaan, mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Useampana kevänä niin elinvoimaiset pistokkaat ovat nahistuneet maljakkoon ja lopulta olen heittänyt ne pois.

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, miten kiinanruusua saisi lisättyä pistokkaista? Anoppi on kasvattanut minun yksilöni alunperin sukulaiselta saamastaan pistokkaasta. Se oli jo mullassa ja hyvässä kasvussa, kun sen sain. Nyt ei anopilta enää voi kysyä, miten lisääminen tapahtuu.


Tuleeko noista valkoisista nystyistä mahdollisesti juuret, jos maltan odottaa? Siis vaikka lehdet nahistuvat, voiko varsissa olla elämää? Vai olisiko pitänyt työntää suoraan multaan? Kertokaa!

6 kommenttia:

 1. Kiinanruusun lehdet haihduttavat tosi paljon ja jos niitä on pistokkaassa runsaasti, se ei saa imettyä vettä varrellaan tarpeeksi ja kuukahtaa. Lyhennä siis pistokkaitasi vähintään puoleen ja jätä vain pari kolme ylintä lehteä. Laita vielä läpinäkyvä pussi pistokkaan päälle estämään liikaa haihdutusta. Valkoisista nystyistä kasvaa juuret aikanaan. Joskus juurrutus ei tunnu onnistuvan millään viikkokausien odottelusta huolimatta, silloin (mikäli pistokas on kuitenkin elossa) voi sen tökätä kevytsoralla täytettyyn lasiin missä on vettä muutama sentti pohjalla. Pistokkaan ei tarvitse yltää veteen asti, vesi nousee kapillaarisesti soraa pitkin. Huolehdi vain että pohjalla on vesiliru kokoajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos perusteellisista ohjeista :). Kuulostaa loogiselta, että isot lehdet haihduttavat liikaa vettä. Kiinanruusu on muutenkin aika ahne vedelle. Minäpä kokeilen näillä ohjeilla!

   Poista
 2. Samaa tulin kertomaan kuin ensimmäinen kommentoija eli lehtimassaa reilusti pois ja tökkää suoraan hiekan ja soran sekaiseen multaan. Ruukun päälle vielä löyhästi muovipussi missä reikiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvoista. Niin pitkälle olen päässyt, että karsin pistokkaita, huputin muovipussilla ja iskin takaisin veteen. Vielä en ruukkuun asti ole saanut, mutta parissa näkyy kyllä jo juuren alkuja eli valkoiset "nystyt"ovat kasvaneet.

   Poista
 3. Hyviä ohjeita olet saanutkin samoja minäkin olisin antanut. 🤗❤

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!