sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Koulutusta ja kasvatusta

 


Viirivehka palkitsee kastelijansa herkällä kukinnalla kevätpäivänseisauksen aikoihin. Kestävät kukat ilahduttavat pitkään.

Taimien kasvattaminen on tässä vaiheessa kevättä yhtä koulimista. Mies tuumikin aikansa kuunneltuaan, että "tuohan kuulostaa jo koiran kasvatukselta". Ehkä ei kuitenkaan yhtä intensiivistä, mutta jokainen yksilö on erilainen myös kasveissa.

Viikko sitten koulin paprikat, ananaskirsikat, kesäpäivänhatut, tuoksupielukset ja kelloköynnökset.




Kelloköynnökset ovatkin viikossa äityneet hujaan kasvuun. Yleensä en ole kelloköynnöksiä juuri leikellyt, mutta tänä keväänä ajattelin saksia taimet. Ne kun tuppaavat kasvamaan ennen kesää aivan liikaa ja takertuvat kaikkeen mahdolliseen ympärillään.





Toista sijaa kasvussa pitävät tällä hetkellä paprikat. Olen oikein tyytyväinen tomeriin taimiin, jotka ovat koulimisen jälkeen viikossa tukevoituneet.




Ahkeraliisojen pienuutta ja heikkoa itävyyttä kauhistelin jo aiemmin. Tilanne ei ole juurikaan parantunut, mutta en jaksanut enää odotella mahdollisia myöhäisiä itäjiä matkaan, vaan koulin nämä muutamat tänään. Pieniä ovat vieläkin, mutta jospa niistä muutaman ahkeran kukkijan kesäksi saisi kasaan.




Viikko sitten kylvin tomaatteja paria lajiketta sekä sametttikukkia. Kaikki ovat lähteneet jo kasvuun, mutta koulimista pitää vielä odottaa ensi viikonloppuun.




Tämä aika on aivan ihanaa! En meinaa uskoa, että pikkusiemenistä tosiaan kasvaa jotain niin kaunista ja suurta kesäksi. Kevään mittaan taimikasvatuksen ihmeisiin ehtii taas kyllästäykin, mutta vielä ei ole sen aika.

12 kommenttia:

  1. Tanakoita kelloköynnöksen alkuja! Kelloköynnös on hieno kasvi, mutta minä luovuin siitä, kun ei juurikaan ehtinyt minulla kukkia ennen pakkasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kelloköynnöksen kukinta on haaste Suomen suvessa. Itse kokeilin eka kertaa kuumana hellekesänä ja kukinta oli upeaa. Sen jälkeen olen toiveikkaana kylvänyt joka kevät. Menestys on vaihdellut.

      Poista
  2. Minäkään en nyt kylvänyt kelloköynnöstä kun kasvoivat niin valtavasti lasituksen sisällä kotona. Oltiin kuin viidakossa. Ahkeraliisasta voi kuulemma ottaa pistokkaita ja näin myös sitten tuuhentuvat. Tomerat taimet sinulla. Minä kylvin lähinnä perennan siemeniä ja kohta on minulla koulinta myös edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkeraliisan pistokkaita ei ole tullut kokeiltua, mutta miksipä ei.

      Poista
  3. Paljon terhakoita taimia kasvamassa. Kyllä keväinen kasvun seuraaminen on kivaa ja voimaannuttavaa.

    VastaaPoista
  4. Kyllä nämä kylvöpuuhat ja koulimiset vain vievät mennessään! Minä en ole yleensä ehtinyt edes kyllästyä niihin ennen kesää, vaikka kylvöt alkavat yleensä jo helmikuun alussa ja koulimiset jatkuvat syys- tai hankikylvettyjen perennantaimien muodossa pitkälle kesäkuuhun. Sinun taimipöydilläsi näyttää hyvälle. Paljon on topakoita taimia odottamassa kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan että taimet viihtyvät meillä.

      Poista
  5. Sinulla on hyvän näköisiä taimia. Nyt riittääkin koulimista. Taitaisi koira moisesta koulimisesta ottaa nokkiinsa ja siirtyä jonnekin loikoilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ei ihan samat konstit päde taimiin ja koiriin :)

      Poista
  6. Ai että tämä on ihanaa aikaa, kun joka päivä saa käydä kurkistamassa mitä kylvöille kuuluu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta. Aina pitää ohimennessä kurkata ja suihkupullon kanssa hääräillä.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!