sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Kasvihuoneen haaveilusta toteutukseen

 

Kiitolinja toi pari pienehköä pakettia viikolla. Enpä olisi uskonut, että vuosien haaveeni mahtuu näin pieneen tilaan! Oikeastaan huolestuttavan pieneen. Onko tosiaan mahdollista, että näistä kuoriutuu ja kasautuu vielä vajaan viiden neliön kasvihuone?

Tilasin tosiaan netistä pienen, ihan peruskasvihuoneen, kun tuli sopiva tarjous vastaan. Pitkään olen haaveillut ja kasvatellut tomaatteja ja kurkkuja muovisessa minikasvarissa lavakauluksen päällä. Tämä nyt tilaamani ei ole hieno kasvihuone, jossa mahtuisi kahvittelemaan tai joka toimisi kesähuoneena. Mutta edistystä ja askel eteenpäin viljelijän tiellä. Olettaen, että saamme sen kasatuksi.

Tähän kasvihuoneen olisi tarkoitus nousta, lahon lintumökin tilalle. Se joutaa nyt roskiin, kun kissavainaa ei enää tarvitse turvapaikkaansa ja kaatumispisteessäkin se jo on.
 
Mutta rakennustöillä ei ole kiirettä. Takatalvi ehti meille ja maisema on taas valkoinen. Mittailla ja suunnitella voi aina. Kylläpä maisema näyttää vielä ankealta ja roskaiselta!
 
Ajattelin, että tässä kasvihuone ei ole koko päivää paahteessa, mutta toisaalta aurinkoa tulee monesta suunnasta. Onkohan hyvä paikka?
 

Nämä veijarit muuttaisivat mielellään jo ennen kesää kasvihuoneeseen, jos se vain saadaan pystyyn.
 
Olen torpannut vuosia kasvihuonehaaveet. Olen ajatellut, että sen hoitaminen on liian työlästä ja sitovaa. Nyt olen kääntänyt takkini. Ei kai isommassa kasvihuoneessa ole sen työläämpää hoitaa tomaatteja kuin pienessäkään.
 
Lisäksi opiskelin, että kasvihuoneeseen saa edullisesti automaattisen luukunaukaisijan. Sellainen täytyy hankkia.
 
Ajattelin myös kokeilla kasvattamista kasvusäkeissä ja ruukuissa. Jos vielä osaisi hankkia oikeanlaiset kastelusysteemit. Katselin altakastelualtaita, joihin voisi nostaa säkin päälle ja mainosten mukaan vettä voisi riittää jopa viikon loman ajaksi. Onko kokemuksia? Mikä olisi hyvä systeemi?
 
Aika edullisia kastelujärjestelmiäkin löytyy, mutta ei ole mitään käsitystä, mikä olisi toimiva ja meidän tarpeisiimme sopiva? Vinkkejä hyvistä otetaan kiitollisuudella vastaan.

8 kommenttia:

 1. Onnittelut kasvihuoneesta! Ei siellä kasvattaminen ole sen vaikeampaa kuin minikasvarissakaan. Oikeastaan päinvastoin, kun tilaa on joka suuntaan enemmän. Mielelläni olisin itsekin ottanut ison lasikasvarin, jonka nurkassa olisi mahtunut kahvittelemaan. Toisaalta kasvihuoneessa on lämpimänä päivän niin kuuma, että mieluummin juon kahvit pihapöydän ääressä.
  Automaattinen ikkunanavaaja kannattaa hankkia. Sen lisäksi pidän helteisimpinä aikoina kasvarin oveakin yöllä auki. Kiinnitän oviaukkoon harson, ettei naapurin kissa pääse sisään. Meillä on Blumat-kastelujärjestelmä, jonka olet todennut hyväksi. Hetken sitä pitää vähän säätää, mutta nyt sekin hoituu jo näppärästi. Jaksan kyllä kastella tomaattejani, mutta kastelujärjestelmä lisää vapautta tehdä vaikka yön yli matkoja. Ei tarvitse pyytää ystäviä tai naapureita kastelemaan kasveja. Blumatin peruspaketti maksoi vajaan 60 euroa ja sillä pärjää pienessä kasvarissa hyvin. Myöhemmin olen tilannut muutamia lisäosia Kivikankaalta.

  VastaaPoista
 2. Kasvihuoneessa kasvatus on melko vaivatonta ja varsinkin, jos hankkii sinunkin mainitsemasi luukunavaajan ja kastelujärjestelmän. Minulla on sekä Blumatin- kastelujärjestelmä ja lisänä vielä muutama altakasteluallas. Molemmat toimivat hyvin, mutta Blumat mahdollistaa vielä pidemmän poissaolon lomaillessa. Automaattiset luukunavaajat ovat mielestäni myös melko välttämättömät, jottei lämpötila pääse nousemaan kasvihuoneessa liian korkeaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedoista. Entäpä lankasysteemit tomaatille, kurkulle ja paprikalle? Mainostavat "lankarullia", jotka sopivat juuri tähän kasvihuoneeseen eli ovat helpot kiinnittää tukipuihin. Ehkä hankin nekin. Mutta taitaa käydä niin, että edullisen kasvihuoneen lisäksi pitää hankkia samalla rahalla lisätarvikkeita, jotta pääsee tulevaisuudessa helpommalla :).

   Poista
 3. Onnea uudelle kasvarille. Tekemällä oppii, eikä kysyvä tieltä eksy, sanovat. Mullakin on melko pieni kasvimökki, mutta hyvin se on riittänyt. Tomaattia, chiliä ja paprikaa olen kokeillut. Pari kertaa kurkkua. Erityisen mukava sitä on hyödyntää perennantaimien kasvatuksessa koulinnan jälkeen. Keväällä pieniä taimipurkkeja mahtuu tomaattien juurelle, ja taimet varttuvat sopivan tanakoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Perennantaimien kasvatus on vielä minulle aika lailla uusi juttu. Jospa kasvihuoneen myötä innostuisin siihenkin.

   Poista
 4. Onnea uudelle kasvihuoneelle!
  Automaattinen luukunavaaja on tosi hyvä juttu, suosittelen. Meillä on ollut monta vuotta käytössä Biolanin altakastelulaatikot ja olen niihin todella tyytyväinen. Riittää että täyttää ne kerran viikossa tai harvemmin, riippuu kesän säästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Altakastelulaatikot ovat varmaankin varteenotettava vaihtoehto. Kuulostavat helpolta ratkaisulta.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!