sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Kasvihuoneen rakennuspuuhia

 

Eipä ollutkaan ihan pieni projekti pystyttää pikkuriikkinen viiden neliön kasvihuone. Siinäpä meillä on vierähtänyt useampi toukokuun tovi. Muiden kevätkiireiden lisäksi, kun on kasvihuonetta kasailtu, en ole juuri tietokoneelle ehtinyt tilannetta päivittää. Mutta nyt tule päivitystä.

Omin voimin en olisi kasvihuonetta onnistunut pystyttämään. Onneksi oli avulias kaveri, kiitos hänelle. Jo nurmikon kaivaminen pois rakennuksen alta ja paikan tasoittaminen hiekalla oli haastava tehtävä.


Päätimme rakentaa kasvihuoneelle kunnon perustuksen. Niinpä hankittiin 63 betonilaattaa.
 


Kivien naputteluun tarvittiin vatupassin lisäksi kuminuijaa. Ja varmaan vähän muitakin työkaluja.

Kasvihuoneen mukana tuli kevyt sokkeli, jonka päälle rakennus nousee. Mietimme pitkään, miten kasvihuone tuohon myrskyjen varalta ankkuroidaan. Muovinen kasvari kun ei paljoa paina. Päädyimme käyttämään asennusliimaa ja silikonia poraamisen sijasta. Tosin tämä vaihe tehtiin vasta valmiille rakennelmalle. Aika näyttää, miten liima kestää talven haasteet.
 

Aika makealta tuntui jo tässä vaiheessa, kun mökki oli harjakorkeudessa. Tosin osa seinistä ja katto vielä puuttuivat kuvaushetkellä. Kasvihuoneen toimituksesta muuten puuttui 6 kpl pieniä "nippeleitä", joilla seinäpaneelit kiinnitetään sokkeliin. Onneksi rakennelman sai pystyyn ilman niitäkin täydennystoimitusta odotellessa. Nippelit tulivatkin kohtalaisen nopeasti, kiitos nettikaupan asiakaspalvelun.

 
Tadaa! Sitten päästiin jo astumaan ovesta siään omaan kasvariin. Upeaa!
 
Moni vinkkasi, että automaattinen tuuletusluukun avaaja on välttämätön ja siihen käsitykseen itsekin päädyin. Automaattinen avaaja ei ollut kovin kallis investointi, eikä asentaminenkaan haastanut. Nyt suurin huvimme on tarkkailla luukun avautumista ja sulkeutumista.


Kun rakennustyöt olivat loppusuoralla, pääsin kasailemaan Biolanin altakastelualtaita kasvusäkeille. Tila alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Eihän sitä huikean paljon ole, mutta tällä hetkellä riittävästi. Altakastelu helpottanee elämää, kun 30 litran vesisäiliö riittää jopa viikon tarpeeseen. 

Oma hommansa oli vettä kuljettavien putkien täyttäminen mullalla säkin sisältä, mutta onnistui sekin lopulta. Tosin en suostunut uskomaan, että istutusreiät kannattaisin leikata säkin laitaan. Uhmasin ohjeita ja leikkasin reiät keskelle säkkiä. Meni sitten syteen tai saveen.
 
Kasvihuoneessa killistelee nyt neljä pellen nenää, joiden olisi tarkoitus ilmaista veden määrä kastelualtaissa. Katoavatkohan ne kokonaan, kun vesi vähenee? Toistaiseksi kurkkivat hyvin esillä.
 

Lopulta säkkeihin pääsivät jo tomaatit, ananaskirsikat ja paprikat. Kasvihuonekurkun siemenistä ei itänyt yksikään, joten kurkun taimet joudun hakemaan puutarhamyymälästä.


Aiemmin keittiön ikkunalla palvelleet yrttiruukut sopivat paremmin kuin hyvin kasvihuoneseen. Ajattelin kylvää niihin paria lajia salaattia, se kun tuntuu ulkona maistuvan monille öttiäisille.

Näin pitkällä siis ollaan kasvihuoneen kanssa. Seuraavaksi joudun ehkä viemään kasvihuoneeseen kynttilöitä yöksi. Lupaavat aamuyölle viileimpään hetkeen neljää lämpöastetta. Aika vilpoista vasta kasvihuoneeseen siirretyille taimille. En vain malttanut olla siirtämättä, vaikka riskit olivat hyvin tiedossa. Kuten Kiti Kokkonen Instagramissa asian ilmaisi, "en vain voinut itselleni mitään".

15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Jep, aina ikkkunastakin täytyy ihailla, kun ohi menee :)

   Poista
 2. Hyvä tuli ja ihan oikeaan aikaan. Pääset nauttimaan tomaattien kasvusta automaattisen ikkunanavaajan seuraamisen ohella.
  Ripusta tuplaharsot siten, että voit illalla laskea ne tomaattien ympärille. Ne suojaavat ainakin vähän kylmyyttä vastaan. Minulla on myös valopetrolilla toimiva "kaksipiippuinen" lämmitin, jonka olen laittanut pöhisemään keväisin ja joskus syksylläkin. Kovin tehokas sekään ei ole, mutta on kyllä nostanut yölämpötilaa kasvarissa.
  Sujuvia kasvatuksia ja mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itsekin harsoviritelmiä kylmiksi öiksi, täytyy kokeilla. Viime yö oli viileä ( 4 astetta vähimmillään). Virittelin kasvihuoneeseen muutaman kynttilän illalla. En tiedä oliko niistä mitään apua, mutta aamulla ainakin näyttivät kasvit olevan ok. Valopetroolilämmittimestä en ole kuullut. Sen sijaan pohdin halogeenilamppua tai auton sisätilan lämmitintä.

   Poista
  2. Auton lämmitin on hyvä vaihtoehto, paljon kynttilöitä tehokkaampi. Meillä kasvihuone on alapihalla, jossa ei ole sähköä. Muutaman kerran olen vetänyt ulkojohdon terassilta alapihalle lämmitintä varten.
   Harsoa varten laitoin tukinarun kasvihuoneen kummallekin pitkälle sivulle. Sen avulla saan harson ikäänkuin teltaksi tomaattien ylle. Päivällä nostan harson tukinarulle. Kunhan säät lämpenevät ja yölämpötilat nousevat, otan harsot kokonaan pois.

   Poista
 3. Onnea uudelle kasvihuoneelle!
  Minä teen noiden biolanin säkkien kanssa juuri samalla tavalla, leikkaan reiät keskelle, koska siten on paljon helpompi täyttää mullalla ne altakastelulaatikon putket:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tavalla pähkäilin. Mukava kuulla, että joku muukin :)

   Poista
 4. Ihana pieni kasvihuone. Mulla on samanlainen, mutta suurempi mökillä. Automaattisesti avautuvat kattoluukut ovat melkeinpä välttämättömyys ja tykkään kun ne sulkeutuvat myrskyllä tai jos sataa. Katossa meillä on bambuverhot varjostamassa liialta auringonpaahteelta. Tänä vuonna laitoimme kaksi lavakaulusta sisälle kasvihuoneeseen entisten suurien astioiden tilalle. Saa nähdä miten tomaatit viihtyvät. Vielä en ole niitä kasvariin istuttanut, mutta kohta sen teen.
  Hyviä viljelyitä sinne. Nuo altakastelujutut ovat mainioita kun ei tarvitse jatkuvasti olla kastelemassa.

  VastaaPoista
 5. Hyvät pohjatyöt tehty ja kasvihuone näyttää upealta! Hienoa, että sait apua rakentamisessa. Meillä Espoossa meidän kesälomien aikaan olisi tarkoitus piharakentamista toteuttaa. Kasvihuone jo löytyy mutta haluaisin vaihtaa sen paikkaa. Tähän liittyen voikin olla paljon tekemistä edessä, että kasvihuoneelle saa uuden paikan tehtyä.

  VastaaPoista
 6. Kuinka kaunis kasvihuone! Olen myös haaveillut sellaisesta. Varmasti jossain vaiheessa sellaisen teen itse, pääsee myös vanhat muovilevyt käyttöön. Uskon, että oli hankala odottaa taimien siirtoa kasvihuoneeseen. Olisin minäkin ollut malttamaton.

  VastaaPoista
 7. Onnea uudesta kasvihuoneesta! Hyvältä näyttää. Haaveena olisi itsellänikin että hommaisi hieman kasvihuonetarvikkeita, pääsisi uudella innolla sitten aloittamaan kasvattelun taas keväällä. Meidän kasvihuone kun tosiaan tarvitsee päivitystä. Multasäkkien kanssa minulla ollut sama menetelmä!

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!