sunnuntai 1. elokuuta 2021

Marjat kypsyvät

 


Kuivan heinäkuun jälkeen marjasato kiittää virvoittavista sateista. Pikkuriikkisen karviaispensaamme marjat alkavat muuttua punaisiksi. Heh! Olin jo unohtanut, että uusi pensas oli punaisia marjoja tekevä ja hämmästyin, kun marjat alkoivat vaihtaa väriä. Niin lyhyt on ihmisen muisti, ei edes elokuusta elokuuhun, näemmä!


Valkoherukka on pensaassa kuultavan kaunis marja. Lautasella se tuo mieleeni sammankonkudun, mutta jos sitä ei ajattele, maku on hyvä. Muistuttaa punaherukkaa, mutta ehkä hiukan miedompi.


Pienet Salla-puun omput ovat normaaliakin pienempiä. Liekö elokuun sade niille enää avuksi? Koristeomenapuun hedelmät ovat kypsyttyään makeita, mutta jos ne näin pieniksi jäävät, viitsiikö niitä edes kerätä. Linnuille ainakin maistuvat.


Puutarhavadelmia on saatu jonkin verran, mutta pieniä ja kuivakoita. Luonnosta en ole vadelmia edes etsinyt, kun ohimennen olen vilkaissut, että kuivuneita ovat.


Kolmeen vanhaan mustaherukkapensaaseen tulee satoa niukalti, mutta jonkin verran kuitenkin. Näille sade ehkä ehtii marjan kokoa kasvattamaan.


Myös punaherukkapensaat ovat kymmeniä vuosia vanhoja, mutta ne jaksavat edelleen tuottaa satoa. Punaherukoista saamme makoisat mehut syksyksi. Tykkään itse syödä niitä myös pakasteesta jogurtin kanssa ja tehdä piirakaksi.

Aina marjoja lopulta tulee parille syöjälle riittävästi, olipa kesä millainen tahansa. Mustikkaakin on löytynyt vastoin median uutisointia meilläpäin paikoin ihan hyvin. Kun menee kosteille paikoille, marjan kokokin on ihan hyvä. Onpa löydetty suu makeaksi hillastakin. Hyvä marjavuosi siis Toimelan suunnalla!

Pensasmustikkaa tekisi mieli pihalle istuttaa, mutta ei ainakaan tänä kesänä saatu aikaiseksi.

6 kommenttia:

 1. Marjasato on ollut helteistä huolimatta yllättävän hyvä. Mustaherukat tosin jäivät aika pieniksi kooltaan ja niistä ei kovin paljoa kerry. Puna-ja valkoherukut saimme jo poimituksi samoin kuin karviaiset ja niitä tuli lähes normaali sato. Puutarhavadelmiakin on päässyt ihan kivasti maistelemaan. Mustikat ovat täällä ihan pieniä rutuja ja sade tuskin enää auttaa asiassa. 210 litran pakastin taitaakin tältä vuodelta jäädä niistä täyttymättä.
  Mukavaa alkanutta elokuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuus täälläkin on vaivannut ja mustaherukat tosiaan pieniä. Mustikoita lopulta saatiin ihan mukavasti, kun maltettiin odottaa sateita ja mentiin kosteille paikoille. Ihanaa, että teillä on tullut vadelmaakin.

   Poista
 2. Ihan hyvä marjasato tulossa siis! Täälläkin ikivanhat mustaviinimarjapuskat tuottavat yllättävän makeita ja kookkaita marjoja kuivuudesta huolimatta. Karviaiset ovat kyllä pieniä ja mauttomia tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, että karviaiset ovat mauttomia. Luulisi, että auringonpaiste olisi tuonut makeutta.

   Poista
 3. Poimin viime viikolla punaherukoita, ja nyt pitäisi poimia mustia. Vähän vielä varron, että pensaan sisällä ja varjopuolella olevat marjat myös kypsyvät makeiksi. Ihmeen hyvin marjaa tulee. Ehkä alkukesän valtavat sateet on maassa yhä helteistä huolimatta. Ja nythän saimme taas lisää vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustaherukat ovatkin sellaisia, että eivät kypsy edes samassa puskassa yhtäaikaa. Haastetta poimijalle.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!