sunnuntai 29. elokuuta 2021

Syksy vai sittenkin kevät venetsialaisviikonloppuna?

 

Yksi rungollisista Palibin-pikkusyreeneistä ei osaa päättää, olisiko jo syksy vai olisiko sittenkin alkukesä. Puolet kasvista alkaa olla syksyisen ruskan väreissä. Toinen puoli taas on edelleen syvän vihreä ja on viime viikkoina työntänyt esiin uusia kukkia. Hmm. Mistähän tämä kertoo?

Tämän keväisen kukkaloiston sain sen sijaan aikaan ihan itse. Ainahan kukkakauppiaat ovat suositelleet orvokin alasleikkaamista kesällä ja luvanneet uusintakukintaa syyskesällä.

En ole ennen raaskinut leikata, mutta tänä vuonna tein rajun operaation. Helteinen kesälomaviikko reissussa oli tehnyt orvokeille tepposet, eikä niissä juuri ollut kotiin palatessa säälimistä. Sakset vain soimaan.

Muutama viikko piti odotella, mutta elokuuksi orvokit ehtivät taas hehkeään kukkaan. Kyllä ammattilaisia on uskominen!

Sade on viime viikkoina pieksänyt ja ryvettänyt lähes kaikki kesäkukat, mutta johan tässä ollaankin syksyn kynnyksellä.

Vietimme eilen huvilakauden päättäjäisiä eli täkäläisittäin venetsialaisia veden äärellä tulien loimottaessa. Tunnelmalliset tulet ovat se perinteinen tapa viettää venetsialaisia. Itse en perusta ilotulitteista, joita niitäkin naapurustossa paukkui. Ne eivät kuulu minun venetsialaisperinteisiini, vaan hiljaisuus ja luonnon äänet rannoilla.

Sää suosi venetsialaisia. Tyyni ilta oli kaunis ja auringonlasku aloitti tuli-iloittelun.

Rantasauna hämärtyvässä, tyynessä illassa on nautinto. Muutama vesilintukin uskaltautui rannoille uiskentelemaan. Näistä tunnelmista on hyvä siirtyä kohti syyspuuhia.

8 kommenttia:

 1. Eipä niitä tahdo mukamas raaskia leikata alas, vaikka kukkisivat sitten paremmin. Kesäkukkia en ole leikellyt, mutta perennoja leikkelin kukkimisen jälkeen, esim. hopeatäpläpeipit oli rumia rötkylöitä! Nyt ovat niin nätissä uudessa lehdessä eikä kuivuuden aikaan saamia raatoja näy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vain kovettaa mielensä ja antaa saksien laulaa. Jonkin ajan kuluttua kasvi kiittää.

   Poista
 2. Ehdottomasti kannatti leikata orvokit. Nyt niistä on iloa vielä pitkäksi aikaa.
  Ihan vielä ei tekisi mieli siirtyä syksyyn, mutta luonto näyttää päättäneen toisin. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy tulee ajallaan, vaikka kesää haluaisin minäkn pitkittää. Pimeyshän syksyssä eniten uuvuttaa.

   Poista
 3. Olisipa ollut kiva itsekin olla viettämässä perinteisiä ja tunnelmallisia huvilakauden päättäjäisiä mökillä. Toivottavasti ilotulitteet eivät tule rantautumaan Venetsialaisperinteeseen, johon ne eivät ole aiemminkaan kuuluneet, eivätkä kuulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ilotulitteet ovat jo rantautuneet venetsialaisiin, ellei niitä sitten jonakin vuonna kiellettä, kuten metsäpalovaroituksen aikoihin joinakin vuosina.

   Poista
 4. Minäkin pätkäisin kukkapenkissä kasvaneet pienet sarviorvokit poikki, ja nyt on terhakka toinen kukinta menossa. Mukavan seesteisiä tunnelmakuvia rantasaunalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rannassa on tyynellä säällä aina seesteinen tunnelma.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!