sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Kelloköynnös kukassa


Kelloköynnös on varsinainen köynnösten kuningatar. Kukka on mielestäni todella kaunis, mutta valitettavasti kukintaa joutuu odottamaan turhan pitkään. Tänä kesänä taidettiin mennä syyskuun puolelle, ennen kuin ensimmäinen nuppu aukesi.

Joku aiemmin kommentoi, että ei enää kasvata kelloköynnöstä, koska se ei ehdi kukkia. Olen päätymässä samaan. Joinakin vuosina kelloköynnös on ehtinyt sentään elokuun puolella kukintaan, mutta tämä vuosi oli kyllä toivottoman hidas tässä suhteessa

Kelloköynnöksen taimi on helppo kasvatettava. Siemenet itävät hyvin ja taimet kasvavat keväällä vauhdilla. Vauhti vain hiipuu ulos siirryttäessä. Ehkä meilläkin kasvaa ensi kesänä jotakin muuta köynnöstä kelloköynnöksen paikalla.
 

Toisaalta kelloköynnöksen nuput ovat myös herkkiä ja kauniita. Kumpihan itse asiassa on kauniimpi, kukka vai nuppu? Tästä voisi järjestää äänestyksen. Mutta jos kukka aukeaa vasta lehtien siirryttyä ruskaan, niin onhan se vähän erikoista.

Tänä kesänä minulla saattoi mennä myös lannoitus pieleen, koska köynnös kasvoi poikkeuksellisen hitaasti ja vihreät osat muuttuivat tummanpunaisiksi hyvissä ajoin. Olisiko tullut lannoitettua liikaa?

4 kommenttia:

 1. Olet oikeassa, nuppu on hyvin kaunis!

  VastaaPoista
 2. Minä ostin valmiit taimet kasvihuoneelta ja ekat kukat avautuivat heinäkuun alussa. Nyt on uusintakierros menossa ja paljon uusia nuppuja. Saa nähdä, ehtiikö uusi kukkaloisto.

  VastaaPoista
 3. Kelloköynnös on todella kaunis kukkimattomanakin. Harmi tosiaan, että kukinta on melko myöhäinen.

  VastaaPoista
 4. Kelloköynnöksen nuppu on kyllä tosi kaunis.
  Tänä vuonna kukinta alkoi edellistä myöhemmin. Nyt nuppuja on runsaasti ja niitä avautuu mukavaa vauhtia. Aioin kiikutaa kelloköynnöksen jo kompostiin, vaan annanpa kukkia rauhassa, kun säätkin ovat melko läpimiä.
  Olen monena kesänä miettinyt, kannattaako kelloköynnöstä kasvattaa, kun sen kukkia joutuu aina odottamaan. Joka kerran päädyn kasvattamisen puolelle, sillä kesäköynnöksistä kelloköynnös on silti aika nopeakasvuinen ja kasvaa kesän aikana korkeuksiin. Meidän pergolassa se on osoittautunut erinomaiseksi kesäköynnökseksi.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!