tiistai 14. syyskuuta 2021

Syksyn merkkejä ja kesän jälkimaininkeja

 
Joskus olen kuvitellut, että ruskan värit tulevat vasta pakkasen puraistessa. Joka syksy huomaan, että luulo ei ole tiedon väärti kun katselen taloamme kiertävää imukärhivilliviiniä. Se alkaa järkähtämättä siirtyä syyspukuun, vaikka pakkasista ei olisi vielä tietoakaan. Tänä vuonna villiviinillä on suorastaan häikäisevän punainen ruskaväri.
 
 
 
Yhtenä aamuna olen jo rapannut auton ikkunat, mutta vielä silloinkaan kesäkukat eivät paleltuneet. Jotenkin hämmentää asioiden päällekkäisyys ja yhtäaikaisuus. Pelargoniat puskevat uutta, entistäkin voimakkaamman väristä kukkaa ja samaan aikaan niiden lehdet muuttuvat punaisiksi.

 
Kesä oli suotuisa myös useille monivuotisille kasveille. Vanhan ajan joriinit kukkivat yhä ja kasvavat korkeutta. Mukulat pitäisi ehtiä nostaa ylös ennen pakkasia, mutta eihän näitä voi vielä mennä kaivelemaan.

Monenmoista hattivattia puskee nurmikolla ja purskahtelee ruohonleikkuriin. Valitettavasti en tunne sieniä kunnolla, enkä niitä poimi. Tykkään kyllä sienistä, mutta en ole opetellut sienestämään. Tänä vuonna se vähän harmittaa, kun metsät puskevat syötäviä sieniä enemmän kuin koskaan. Nämä pihan "koristesienet" kukoistavat myös.

12 kommenttia:

 1. Upean värinen villiviini, ja ihanat nuo joriinit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, villiviini on kyllä minustakin syksyllä mahtava.

   Poista
 2. Kyllä nyt kelpaa tätä villiviiniä kuvata niin on upea samoin joriinit. Minulla ei ole näitä yhtään juurikin sen takia kun niissä on kova työ ja kukkivat parhaimmillaan kun yöpakkasista on jo pelkoa. Mutta pelargonioita minulla on vielä ulkonakin neljä kappaletta vien ne kellariin talveksi. Kuistilla on kaksi ja sisälle jätän yhden ruusunnuppu belargonian.
  Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En koe joriineja erityisen työläiksi. Pitäähän ne sisälle nostaa, mutta toisaalta kukkivat pitkään ja näyttävästi. Ja mukulat lisääntyvät vuosi vuodelta.

   Poista
 3. Onpa pitkä ja komea penkki joriineita. Totta on, ettei noin hyvässä kukassa olevia kasveja halua vielä maasta ottaa. Kerää toki kimpuiksi sisällekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nytpä kävi sitten pakkanen kylässä meilläkin, että tuo murhe poistui :)

   Poista
 4. Kaunis villiviini ja upeasti ja runsaasti kukkivat daaliat.
  Mukavaa syksyn jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
 5. Villiviinillä on upea ruskaväri. Ihailen sitä aina kun vain jossain näen. Joriineissasi on valtavasti kukkia! Eikös niiden mukulat saa olla maassa siihen saakka kun maanpäälliset osat kärsivät pakkasista? Siellähän ne juurakot ovat pakkasilta suojassa mullan alla kunhan ei vain maa jäädy ennen niiden nostamista. Anna vain kukkia kun noin komeita vielä ovat :) Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mukuloiden nosto pitää ajoittaa oikein. Ettei turhan aikaisin eikä liian myöhään.

   Poista
 6. Vau miten upea imukärhivilliviini teidän taloa verhoaa! Ja nuo daaliat, aivan uskomaton kukinta vielä päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joriinit kukkivat kyllä tänä vuonna yllättävän pitkään, mutta toissayönä meilläkin pakkanen vieraili.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!