perjantai 7. maaliskuuta 2014

Puikulat itämään

Maaliskuussa on aika nostaa puikulaperunan siemenet kellarista itämään. Nyt se on tältä keväältä hoidettu. Meillä on aina käytetty kaikkiin perunaruokiin lähes ainoastaan puikulaa. Siis perunalajiketta, jota viljellään lähinnä Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa. Lapissa se on Lapin puikulaa, Ruotsissa manteliperunaa ja meillä Keski-Pohjanmaalla piekon muikkua jonkun muinaisen kasvattajansa mukaan. Kaupassa se myydään täälläkin puikulana.

Monta vuotta saimme kasvatetuksi vain tosi pieniä puikulaperunoita. Sitten naapuri vinkkasi, että puikulan siemenet pitää nostaa itämään jo maaliskuussa. Sen jälkeen pienimuotoinen viljelyksemme on onnistunut. Tämä on itse asiassa ainoa puutarhaviljelys, josta isäntä on innostunut. Se hänelle suotakoon.


Puikulasta on turha odottaa juhannusperunoita. Se on myöhäinen lajike, josta ensimmäiset herkut maistellaan heinäkuun lopulla tai elokuulla. Jauhoinen, keltainen peruna on niin makoisa, että se ei oikeastaan kaipaa muuta kuin voisilmän kyytipojaksi. Jotkut ovat sitä mieltä, että puikula ei sovi keittoon, koska se hajoaa helposti. Minä taas olen sitä mieltä, että esimerkiksi kalakeittoa ei voi keittää muista lajikkeista, koska maku kärsii. Puikulankeittäjän on vahdittava kattilaa silmä kovana, jos mielii välttää muusin, mutta toisaalta sitä ei tarvitse keittää kauan.

Suomen siemenperunakeskuksen sivuilla kerrotaan, että puikulaa pidetään pohjoissuomalaisena maatiaislajikkeena, mutta sen alkuperä on hämärän peitossa. Maku kehittyy parhaaksi pohjoisen pitkässä päivässä. Puikulan säilyvyys on hyvä. Lapin puikula on EU:n nimisuojattu.

8 kommenttia:

  1. Minulla on puikulat räjähtänyt kattilassa, kun olen jättänyt ne yksin. Pitäisi vain jaksaa päivystää kattilan vierellä. Seuraavalla kerralla voisikin ostaa puikulaa.
    Blogissani on sinulle haaste: http://saveajapapuja.blogspot.fi/2014/03/lapsuuskuvia-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Puikulan keitto menee vähän niin, että kun vesi alkaa kiehua, on käännettävä hella nollille. Täytyy miettiä haastetta, kiitos siitä.

    VastaaPoista
  3. Nyt kiinnostas tietää, että kun otetaan itämään jo maaliskuussa, niin kestääkö idut maahanpanoon asti? Milloin laitatte maahan? Vai esikasvatetaanko?
    Puikula on kyllä hyvää, kaupasta olen aina joskus ostanut. Kerran sitten laitoin pussinjämät keväällä maahan, mutta ei niistä oikein mitaan tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emme esikasvata ja idut kestävät kyllä, eivätkä kasva edes kovin isoiksi. Tosin idätyspaikka on viileä, keväällä 12-15 astetta. Laitamme maahan yleensä toukokuun puolivälin jälkeen. Viime kevät oli poikkeuksellisen lämmin ja istutimme perunan jo 5. Päivä. Kannattaa kokeilla.

      Poista
  4. En ole vielä koskaan kasvattanut perunaa, vaikka mielessä on ollut monet kerrat. Pentuna sai olla kyllä mukana kun koneella istutettiin ja sitten syksyllä perunan nostossa. Omassa pihassa tilaa suuremmalle viljelylle ei ole, joten tyydyn haaveilemaan ehkä ämpärissä tai saavissa kasvattamisesta =) Meilläkin muuten kutsuttiin puikulaperunoita piekon muikuiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, että teilläkin oli piekon muikkuja! Perunan viljely on meilläkin hyvin pienimuotoista, mutta onhan niitä mukava käydä pihalta kuokkimassa kattilaan.

      Poista
  5. Taas myöhästyin puikulan idätyksen kans,enhän tuota arvannu,että noin aikasi pittää puikulat laittaa itään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oppia ikä kaikki. Meilläkin meni monta vuotta yrittäessä, mutta naapuri sitten neuvoi :)

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!