perjantai 26. helmikuuta 2016

Puutarhakirjojen helmiä


Pitkän talven aikana tykkään selailla puutarhakirjoja. Niistä saa ideoita, vinkkejä, innostusta ja uskoa siihen, että kesä vielä kerran koittaa. Parhaimmillaan uudenkiiltävä puutarhakirja on kuin karkki: korea päältä ja makea sisältä. Nämä kirjakokemukset on pakko jakaa kanssanne.

Ensinnäkin Linda Peltolan Kevätihmisen puutarhakirja: kukkaisunelmia kotona ja puutarhassa (2015). Ihanan herkulliset kuvat, kauniisti kirjoitetut tekstit ja puutarha käsitetty hyvin laajasti. Kirja aivan tuoksuu keväälle, linnunlaululle ja pörriäisille.

Kirjasta saa puutarhanhoitovinkkien ohella esimerkiksi askarteluideoita ja ruokaohjeita. Kaikki liittyvät jotenkin puutarhan aihepiiriin. Miksi esimerkiksi omat vanhat siemenpussini ja perennoiden nimilappuset ovat tungettunna sikin sokin kansioon. Lindan kirjassa niille askarrellaan kaunis puutarhakirja. Ihana idea!

Lisää Lindan ideoita voi bongata Romppala-blogista. Jos et vielä käy Romppalassa, mene ihmeessä! Ja piakoin ilmestyy LIndan uusi kirja Rakas puolivilli puutarha. Sitä odotellaan.

Uusi painos Taina Koivusen kirjasta Puutarhan neljä vuodenaikaa kulkee nimellä Puutarhurin käsikirja: Puutarhan neljä vuodenaikaa (2016). Se on askelta enemmän Tietokirja isolla teellä kuin Kevätihmisen puutarhakirja, joka tarjosi pitkälti elämyksiä, tuoksuja ja tunteita.

Koivusen kirja lähestyy puutarhaa vuodenajoista ja niiden erityispiirteistä lähtien. Samalla tuodaan tietoa niin ajankohtaisesta kasvihuoneilmiöstä ja sen vaikutuksista kotipuutarhaan. Ja toisaalta mietietään, miten kotipuutarhuri voi kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutosta torjuttaessa. Ihanat kuvat tässäkin ja paljon hyvää tietoa kasvien valinnasta ja hoidosta.

Viherpihan julkaisema Suomen kauneimmat puutarhat (2015) on hiukan toisen tyyppinen puutarhakirja. Se esittelee eri puolilta Suomea erilaisia pihoja, jotka ovat kaikki omalla tavallaan erityisiä. Esimerkiksi japanilaista, englantilaista tai Välimeri-henkistä puutarhaa.

Täällä viitosvyöhykkeellä tuntuu usein, että puutarhakirjoissa keskitytään eteläisen Suomen ihanuuksiin. Suomen kauneimmat puutarhat -kirjaan mahtuu kuitenkin puutarha jopa Rovaniemeltä. Etelä-Pohjanmaalta taisi olla useampikin. 

Näillä jaksaa taas pätkän matkaa kohti kesää.

16 kommenttia:

 1. Nämä kirjaesittelyt ovat aina kivoja. Olen selannut noista ainoastaan Suomen kauneimpia puutarhoja. Pitää tsekata nuo, kun menen kirjastoon.

  VastaaPoista
 2. Linda Peltolan kirja on ihanuus! Sitä selailee vaikka kuinka kauan.
  Nuo muut kirjat ovat minulle outoja, mutta varsinkin Suomen kauneimmat puutarhat kiinnostaa kovasti.
  Hyvä, jos kirjassa on pihoja vähän pohjoisemmastakin. Ihania puutarhahaaveiluja sinulle, maaliskuu ja kevät alkaa pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi keväältä on tällä viikolla tuntunutkin, kun aurinko on hellinyt. Samaa mieltä, että on mukava lueskella pohjoisemmistakin puutarhoista.

   Poista
 3. Tuo kevätihmisen kirja minulla onkin, muita täytyy katsoa kirjastosta. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Puutarhakirjat ovat kivoja! Niitä on kiva selata ja aina saa joitakin uusia ideoita. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu aina ei jaksa lukea koko kirjaa, mutta kuvista ja tekstiä harppoenkin saa paljon ideoita.

   Poista
 5. Apua mitä ihania puutarhakirjavinkkejä täällä onkaan =) Tuota Romppalan tulossa olevaa kirjaa ehdinkin jo jossain blogissa ihailemaan, mutta nämä ovat aivan uusia tuttavuuksia. Kiitos vinkeistä. Tämä aika on juurikin niin parasta puutarhakirjojen ahmimiselle =)

  VastaaPoista
 6. Nytpä tiedän mitä kirjastosta ensi kerralla lainaan:)

  VastaaPoista
 7. Tykkäsin kans kun tuossa Suomen kauneimmat puutarhat oli esitelty pihoja ympäri maata. Meitä harrastajiakin kun löytyy joka puolelta Suomea.

  VastaaPoista
 8. Varmaan hyviä kirjoja . Täytyy katsoa löytyykö mitään noista omasta kirjastostamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Ja muitakin puutarhakirjoja tulee koko ajan uunista ulos.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...