maanantai 24. helmikuuta 2020

Huonekasvien keväthuolto



Syksyllä kevät tuntuu aina olevan tavoittamaton ihanuus. Odottavan aika on pitkä, mutta siitä huolimatta huonekasvien keväthuolto tulee aina yllättävän pian joulun jälkeen. Mullanvaihto ei ole maailman ihaninta puuhaa, mutta työ palkitsee tekijänsä.

Onneksi jotkut kasvit innostuvat kukkimaan juuri helmi-maaliskuulla, kuten viirivehka. Sille ei tehty tänäkään vuonna keväthuoltoa. Purkki alkaa olla täynnä, mutta viirivehka taitaa tykätä täyteläisestä ruukusta.



Kahvipensas on Toimelan viimeisimpiä tulokkaita. Se ei mitenkään hehku eikä kukoista eikä tuota satoakaan. Kesällä ikkunalla on turhan kuumaa ja talvella kuivaa. Tällä kertaa kahvipensaskin sai vain uutta pintamultaa.


En ole vuosiin omistanut kultaköynnöstä. Viime syksynä istukainen löysi tiensä ostoskärryyn ja paikkansa keittiön nurkassa. Mullat vaihtuivat ja ruukku isoni. Perinteinen takuukasvi onkin kasvattanut juuria ja lehvistöä massiivisesti talven aikana.

Luin jostain, että kultaköynnös on taas trendikäs, tosin limen värisenä. Tämä on tavallinen vihreälaikullinen laji, mutta kiitollinen huonekasvi.



Tämän veijarin vuoksi oikeastaan ryhdyin mullanvaihtopuuhiin. Aloe verat viihtyvät Toimelan talvessa niin hyvin, että purkit ja ikkunalaudat loppuvat kesken. En ole juuri ajatellut koko kasvia, heittänyt vain talven mittaan vettä silloin tällöin. Kun lopulta havahduin aloe oli kasvattanut kymmenkunta poikasta ja venyttänyt suurinta ruusukettaan 70 cm.

Aloe on raskas kasvi. Ei ole mitenkään epätavallista, että se kellahtaa purkkeineen päivineen ikkunalaudalta, jos pääsee liian isoksi. Niinpä ryhdyin voimaa vaativaan puuhaan. Kiskoin kasvin liian pienestä ruukusta ja jaoin.

Minulla on tapana istuttaa suurin ruusuke isoon ruukkuun keväällä ja viedä se kesäksi ulos, missä se on viime vuosina myös kukkinut. Poikasista laitan kasvamaan tulevien vuosien ulkokukat. Istukaisia riittää muillekin jakoon.

Välillä olen jo kyllästynyt koko aloeen sen massiivisen kasvun ja lisääntymisen vuoksi. Toisena hetkenä tykkään siitä kovasti. Jos olisi kokonainen huone viidakkona, aloella sen saisi hetkessä täytettyä.


Mehitähti on tullut Toimelaan pienenä alkuna jouluistutuksessa. Se oli ulkona aloen juurella yhden kesän, mutta ei kavanut ollenkaan. Nyt mehitähti on viettänyt pari vuotta sisällä ja halkaisija on jo 25 cm.

Tämäkin pitäisi siirtää jo isompaan ruukkuun, mutta lehdet ovat niin hauraat ja helposti katkeilevat, että en vielä raaskinut. Näyttäähän tuo viihtyvän, jopa lämpöpatterin päällä ikkunalla. 



Helpoin huonekasvi on ilmakasvi, jonka sain muutama vuosi sitten tyttäreltä joululahjaksi. Ei multaa, eikä mullanvaihtoa.

Kuvasta huomaan, että alkuperäinen emo on ruskistanut lehtien kärkiä. Emoa isommaksi kasvanut poikanen sen sijaan näyttää voivan hyvin. Kannattaisikohan nämä erottaa toisistaan?


Vaikka huonekasveista on vaivaa ja riesaa, en osaisi ilmankaan olla. Talvikuukausina huonekasvit tuovat vihreyttä ja kesän tuntua kotiin.

11 kommenttia:

  1. Mukavia kasveja sinulla. Minullakin oli tuo mehikasvi mutta se kuoli juuri viikonloppuna kun käytiin mökillä se jäi käteen kun sitä vähän nostin parempaan asentoon. Se oli sisältä mätä. Harmi se oli jo muutamia vuosia vanha. Multaa en ole alkanut vielä vaihtamaan kukille mutta kohta se on edessä minullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, että mehitähtesi mätäni. Se vaara siinä on, kun kasvi on niin tiiviisti ruukkua vasten, että mullan kosteutta ei pääse sormella kokeilemaan.

      Poista
  2. HYvinvoivia kasveja, niin vihreitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vihreys on nyt parhaimmillaan. Kun kesä tulee ja aurinko porottaa isoista ikkunoista etelästä ja lännestä, monet huonekasvit kärsivät ja ruskistavat lehtiään. Äitini juuri muisteli, että mummu käytti jo 60-luvulla Toimelan ikkunoilla niinisuojuksia auringon ja kukkien välissä. Siihen en jaksa ryhtyä.

      Poista
  3. Kiitos, samoin sinulle kevättä ja aurinkoa.

    VastaaPoista
  4. Keväthuollot on täällä vielä alkutekijöissään. Minun aaloeni näyttää juuri siltä että kohta se kellahtaa lattialle! No sepäs onkin hieno idea, istuttaa kesällä ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloe menestyy kyllä ulkona, mutta pitkät vesisateet ja tuulet eivät olle sillekään mieleen. Lehdet ruskistuvat.

      Poista
  5. Sinulla on aina todella hyväkuntoisen ja terveen näköiset huonekasvit oli vuodenaika mikä tahansa. Minulla kaikkien sisäkukkien mullat ovat vielä vaihtamatta. Osalle tulen lisäämään varmaan vain hieman uutta multaa pinnalle. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onneksi joka vuosi ei tarvitsee koko multaa vaihtaa, joskus pääsee vähemmällä.

      Poista
  6. Kyllä on komean näköisiä huonekasveja kaikki! Ihanan tuuhea tuo kahvipensaskin. Vasta nyt alkuvuonna olen innostunut enemmästi viherkasveista ja nyt tuntuu, että niitä pitäisi hankkia vieläkin lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvipensaani ei minusta ole kasvanut siihen tahtiin kuin oletin. Eikä papujakaan näy, jollakin on kuulemma ilmestynyt niitäkin. Mutta jospa se vaatii pensaalta ikää. Viherkasveihin jää koukkuun ihan samalla tavalla kuin pihan kasveihinkin, odotapa vain!

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!