perjantai 28. helmikuuta 2020

Palavaa, hehkuvaa ja leimuavaa rakkautta


Kukahan kasvien nimet keksii? Sitä tulee miettineeksi, kun löytää uusia variaatioita tutuista kukista. Palavarakkaus (Lychnis chalcedonica) on Toimelan perennapenkissä loistanut jo vuosia uskollisena ja näyttävänä.


Nyt tupsahti siementilauksen mukana, tilaamatta, pussillinen hehkuvarakkaus -nimistä kukkaa (Lynchnis Molten Lava). Pussin mukaan matalampaa kuin palavararakkaus ja jo ensimmäisenä vuonna kukkivaa, jos malttaa esikasvattaa ajoissa. Kyllähän rakkaudet toisiaan muistuttavat, vaikka toinen palaa ja toinen hehkuu.

Kun etsin netistä tietoa hehkuvanrakkauden menestystarinoista, törmäsin vielä kolmanteen rakkauden tyyppiin, nimittäin leimurakkauteen (Lynchnis Arkwrightii). Sen kerrotaan olevan palavan- ja hehkuvanrakkuden risteytys, joka on kaksivuotinen ja kylväytyy jonkin verran kasvupaikalleen. Kukat ovat hehkuvan oranssit ja suuret. Kuva löytyy esimerkiksi täältä.

Mitähän muita rakkauksia mahtaakaan löytyä? Pääsisinpä nimeämään kukkalajikkeita!

7 kommenttia:

  1. Leimurakkaus on mahtavan näköistä, kun se kukkii isona puskana. Eikä tuo tavallinen palavarakkauskaan jää huonommaksi, vaikka tykkään melkein enemmän siitä vaaleanpunertavasta versiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä perehtyä vaalenapunertavaankin versioon palavaarakkautta.

      Poista
  2. Tuo onkin upea isompana alueena. Mulla on pieni muisto äidin palavasta rakkaudesta takapihan penkissä. Pitäisikin siirtää se muualle ja vaalia muistoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parasta kasveissa on, jos niihin liittyy perinteitä ja muistoja.

      Poista
  3. Minullakin on tuota leimurakkautta jonka kylvin muutama vuosi sitten siemenistä. Se on mielestäni tosi kaunis kukkiessaan. Syksyllä kukkien siemenkodista saa kerättyä runsaasti siemeniä. Itse varistelen ne saman tien haluamilleni kasvupaikoille ja systeemi on toiminut loistavasti. Minulla on myös tuota palavarakkautta, mutta leimurakkaus on ehkä vielä enemmän mieleeni.
    Mukavaa viikonloppua. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saat kuulostamaan helpolta tuon leimurakkauden kylvämisen :). Pitänee kokeilla.

      Poista
  4. Leimurakkautta on minullakin vähän ja syksyllä kylvin valkoista palavaarakkautta. Saa nähdä miten sitten jatkossa.

    VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!