torstai 27. helmikuuta 2014

Jäkälät pihapuissa


Jostakin syystä erilaiset jäkäläkasvustot ovat tehneet invaasion Toimelan vanhoihin pihapuihin ja rakennelmiin. En tunne jäkäliä, mutta nopeasti katsoen niitä näyttäisi olevan tarjolla ainakin kolmea tai neljää eri lajia. Söpöimmästä päästä on tämä "roikkuparta" vanhan lintumökin kattoparrussa. Parrua taas peittää toinen jäkälä, jota on runsaasti myös pensaiden ja puiden oksilla ja rungoilla.



Tässä vähän naavaa tai luppoa muistuttava versio koivun oksan koristeena. Tuskin kuitenkaan luppoa, mutta mitä?



Samassa koivussa on myös toista jäkälää, olisiko sormipaisukarve nimeltään.



Samaa sormipaisukarvetta löytyy oikein kunnolla vanhasta ja lahosta tuomesta, jonka rungon jäkälä on peittänyt täysin. Ei taida tuosta puusta enää olla eläjäksi, tuskin edes saunapuuksi.


Mitäs tästä tuumaatte?


Voihan tämä olla hauskankin näköistä, varsinkin, kun ei ole väliä lahoaako kasvualusta vai ei.



Koristeomenapuun puolesta olen jo huolissani. Puutarhakirjoissa kehotetaan jopa harjaamaan omenapuiden rungoista jäkälät. Lähinnä kai sen vuoksi, että jäkälä tarjoaa oivallisen lymypaikan tuholaisille. Siinäpä sitä olisi savottaa, jos rupeaisi kaikki pihapuut harjaamaan juuriharjalla. Onko jollakin kokemusta?  Kuinka pahaa jälkeä jäkälät voivat aiheuttaa vai annetaanko tässäkin tapauksessa kaikkien kasvien kukkia?

6 kommenttia:

  1. Olen minäkin lukenut siitä runkojen harjaamisesta, mutta onneksi meillä ei ole sitä hommaa tarvinnut tehdä.
    Olen joku kevät kuvannut sammaleisia ja naavaisia puun runkoja ja tällä viikolla keräilin saaresta sammaleisia ohuita puita. Teen niistä polun reunoja, sinne saavat lahota ajan myötä. Sammal on upeaa, en ymmärrä miten joku haluaa poistaa sen kaiken pihaltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän sammaleesta esimerkiks nurmikon seassa, enkä voisi kuvitella ostavani mitään "sammalsyöppöä". Sammal on vihreää talvellakin, eikä sitä tarvitse leikata kuten heinää. Jäkälä puussa on vähän eri juttu ja se mietityttää. Hauskan näköisiä ovat jäkälätkin, mutta tukehduttavatko puut?

      Poista
  2. Onpa jäkäläkasvustoa kerrakseen. Omenapuusta kannattaa varmaan pahimmat ja öttiäisille otollisimmat, sammaleiset kohdat harjata pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neuvosta, täytynee hankkia sopiva harja ryhtyä puuhaan :)

      Poista
  3. Kun olet harjannut sammaleet pehmeällä harjalla kannattaa kattoa myös tarviiko puuta leikata. Sammalkasvu on myös sen merkki, että puu on liian tiheä. Silloin ei ilma pääse kulkemaan lehtien aikaan oksien lomasta. Mutta nyt taitaa olla kyseesä vanha puu.

    Osasta joista saa kauniita koristeita. Katkaise jäkäläinen puu/oksa (lajilla ei väliä) varovasti ettei jäkälät irtoa. Vie saunan jälkilämpöön kuivamaan. Kun se on kuivanu suihkuta siihen halpaa jajusteetonta lakkaa. Anna kuivua ja näin sinulla on ihan jäkäläinen oksa koristeeksi asetelmiin tai sellaisenaan maljakkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi. En olisi tullut itse moista keksineeksi, kiitos askarteluvinkistä! Tuo puu ei ole mikään kamalan vanha, mutta leikkely ei aivan ole tainnut mennä putkeen, kun puu näyttää valitettavan ränsisystyneeltä. Pitänee näyttää sille reippaasti saksia.

      Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!