sunnuntai 21. elokuuta 2016

Köynnöksiä tai sitten ei


Kyllähän minä muistin, että kelloköynnös kukkii vasta tosi myöhään kesällä. Siitä huolimatta ensimmäistä liilaa kelloköynnöksen kukkaa odotettin hartaasti. Siinä se nyt on, lopultakin. Herkkä ja täydellinen. Saapas nähdä, montako kukkaa ehtii käynnökseen ennen pakkasia avautua.


Köynnöskaaren asukit ovat yllättäneet tänä kesänä sekä positiivisesti että negatiivisesti. Mantsuriankärhön ehdin jo melkein kaivaa ylös keväällä, kun luulin kovan talveen niitanneen senkin. Mutta maan alla näkyikin kasvun alkua.

Kovin korkeaksi se ei ole kesän aikana kivunnut, ehkä reilun metrin korkeudelle vain, mutta jokunen kukkaterttu on ollut. Jos ensi talvi ei ole yhtä paha kuin edellinen, ehkä matsuriankärhö alkaa viihtyä köynnöskaaressa.Humalaan iski taas kerran jokin kirva tai muu itikka, joka ei torjunta-aineita pelännyt. Pistelin alkukesästä humalan juurelle köynnöskrassin siemeniä ikään kuin paikkavärkiksi. Krassia sieltä nousi, mutta ei millään tavalla köynnöstävää. Ihan tavalliselta krassilta näyttää. Luulin, että vain minulla menevät siemenpussit sekaisin, mutta sitä näyttää tapahtuvan ammattilaisillekin :).


Villiviinillä on jo syksyn elkeet. Punaista väriä on ilmaantunut lehtiin, vaikka pakkasista ei ole vielä tietoakaan. Päin vastoin, kesäisen lämmintä on ollut viime päivinä. Jostakin syystä kasvit toimivat kalenterin eikä lämpömittarin mukaan.


Tein tästä kuvasta uuden syysbannerin ja lisäsin siihen Toimelan juhlavuoden vuosiluvut. Talossamme on eletty jo 60 toimeliasta vuotta. Puuhaa riittää edelleen.

14 kommenttia:

 1. Ihastuttava tuo kelloköynnöksen kukka. Kyllä sitä kannatti odottaa.
  Minun mantsuriankärhöni meni talven myötä ja keväällä ostin uuden. Eipä sekään ole kovin paljon kesän aikana kasvanut. Tuskin metriäkään on mittaa ja muutaman kukan pukkasi viime kuussa. Toivottavasti on kuitenkin kasvattanut juuret syvälle, että selviää ensi talvesta.

  Upeat värit villiviinissä. Erinomaista ainesta yläbanneriin. Onnea siis seuraavien vuosikymmenten taipaleelle!

  VastaaPoista
 2. Täälläkin kelloköynnöksessä vasta toinen kukka avautunut, sama on käynyt mielessä, että kuinkahan kauan ehtii kukkia. Minun mantsuriankärhö ei noussut ollenkaan, jo ensimmäinen talvi oli kohtalokas :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi säätiedotus ei ainakaan vielä povaa yöhalloja. Ehtivät ehkä köynnöksemme kukkia.

   Poista
 3. Ihana kelloköynnöksen kukka. Minulla kelloköynnöksessä ei ole vielä kukan kukkaa ja taitaa jäädä muutenkin kukinta näkemättä. Köynnös on ollut enemmän, kuin huonolla hoidolla koko kesän ja ihme, että se on yleensä hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi. Mitenkään kelloköynnöstä oikein pitäisi hoitaa :)? Tuossa se on itsekseen kiipeillyt minullakin.

   Poista
 4. Kelloköynnökset ovat hauskoja. Joskus ostin pari valmista taimea ja nehän ehtivät kesän aikana kasvaa vaikka kuinka ja paljon. Kukinta taisi silloinkin alkaa aika myöhään kesällä. Villiviinillä on varsin komea syysväritys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviinistä saa kyllä aina syysherätyksen, kun se alkaa värjäytyä punaiseksi. Siihen liittyy myös aina kesän päättymisen haikeutta.

   Poista
 5. komea puna on villiviinissä!

  En ole itse koskaan saanut kelloköynnöstä kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. En tosiaan tiedä, mikä taika kukan kelloköynnökseen tuo.

   Poista
 6. Villiviini on mulla vielä wanna-have asteella. Pitäisi keksiä sille sopiva kiipeilypaikka. Rakastan niin sen syysväriä! Bannerisi kuva on todella herrrkullinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiviini on kiitollinen. Harkitsen sitä myös tuohon pation köynnöskaareen, kun humala ei näytä menestyvät ja kärhökin vähän kipuilee.

   Poista
 7. Hienosti kukkivat krassisi ja upea puna on villiviinin lehdssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen venetsialaisten kunniaksi puhaltanut Rauli-myrsky kylllä aika tehokkaasti riepotti krassit ja muut kesäkukat. Ehkä tässä täytyy lähteä siemeniä keräilemään ja tyhjennellä pikkuhiljaa kukkapurkkeja :(.

   Poista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...