sunnuntai 28. elokuuta 2016

Siemenet talteenPihalta voi löytää syötävän lisäksi monenlaista. Näinä aikoina tulee kerättyä siemeniä. Krassin siemenet ovat suorastaan herkullisen näköisiä, ennenkuin ne kuivuvat koviksi kiviksi kevättä odottamaan.


Lähdin pihalle oikein useamman kipposen kanssa ja kuvittelin kerääväni myös kehäkukan siemeniä. Ne olivat kuitenkin vielä yllättävän tuoreita ja vihreitä. Jätin kypsymään.

Kehäkukathan kylvävät itse itseään kiitettävästi pitkin kasvimaata, mutta olisi mukava itse keväällä päättää, missä niiden paikka on. Tiedän, että ensi kesänä kehäkukkia taas tupsahtelee mansikan välistä ja porkkanarivistä. Sitten en tietenkään raaski nyppiä niitä pois. Usein tuntuu, että itsekseen tupsahtavat ovat isompia ja voimakkaampia kuin kaupan siemenpussista kylvetyt.

Mutta kehäkukkien sijasta keräilinkin harmaamalvikin siemeniä. Ne näyttivät osin jo sopivan ruskeilta ja kuivilta.

Tosin minulla ei ole aavistustakaan, mihin siemeniä ripottelisin. Harmaamalvikkia kasvaa pihalla jo useammassa paikassa. Sehän kasvattaa ensimmäisenä kesänä vain vihreää vartta ja kukkii vasta vuosi kylvön jälkeen. Alkuunpäästyään harmaamalvikki ilahduttaa kesästä toiseen, eikä mahdottomasti itsekseen leviä. Kukkiessaan se on ihan nätti.Rauli-myrsky teki tuhojaan lauantaina. Tarkoitus oli juhlia venetsialaisia ja levitellä soihtuja rannoille ja pihalle. Toisin kävi.

Rauli pauhasi siihen malliin, että puita kaatui mökkitiellä, eikä rannoille ollut asiaa. Aamulla keräilin pihalta Raulin "satoa": portailta pudonneita ja haljenneita kesäkukkaruukkuja, risuja ja katkenneita kukkia.

Pallokrysanteemikin pyöri purkkeineen pitkin pihaa. Napsin katkeilleet kukat maljakkoon ilahduttamaan.


Tämä oli nyt kolmas kesämyrsky ja joka kerta uutisissa on puhuttu "harvinaisesta" kesämyrskystä. Eivät nämä enää minusta ole harvinaisia. Tuulet ja myrskyt ovat oikeasti lisääntyneet, johtuipa se sitten ilmastonmuutoksesta tai jostakin muusta.

Ai niin, pihakeinukin pyllähti taas nurin, vaikka kaksi isoa laattakiveä oli painoina. Pensaan oksa meni katoksesta läpi, pah. Ei enää myrskyjä kiitos.

4 kommenttia:

 1. Siementen keruu on loistoppuuhaa. Jos ei ensi keväänä kylvä, sitten jonain toisena.
  Rauli puuskutti täälläkin, mutta onneksi tonttimme on pienessä notkelmassa, joten omalla pihalla ei tällä kertaa tuulesta tiennyt.

  VastaaPoista
 2. Siemenien keruu kyllä kannattaa ja niitä tuleekin keräiltyä lähes, joka vuosi.
  Rauli puhalteli eilen täällä etelässäkin, mutta ei suinkaan läheskään sellaisella voimalla, kuin siellä Pohjanmaalla. Ilmakin oli täällä aurinkoinen ja lämmin, mutta tuulinen.

  VastaaPoista
 3. krassin siemenet minäkin aina kerään.

  Meillä oli kova tuuli, mutta onneksi ei täysi myrsky.

  VastaaPoista
 4. Hyvä huomio, tuo "harvinainen" kesämyrsky, joita on ollut jo kolme. Pelkään pahoin, että kysymys on pikemminkin ilmaston muokkauksesta kuin muutoksesta; teknologia siihen on olemassa. Aseena ilmastonmuokkaus eli geoengineering on erittäin vaarallinen ja erittäin tehokas, tätä on mm. ruotsalainen meppi puhunut jo vuosituhannen vaihteessa EU:ssa.
  Tabu, tämän vuosikymmenen suurin tabu.

  VastaaPoista

Mukavaa, että vierailit Toimelassa. Kaikki kommentit ovat tervetulleita!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...